15.1.2016 18:49 | Bleskovky MobilMania.sk

Koniec predaja šifrovaných telefónov v New Yorku? Pripravujú zákon

Zdroj: dreamstime

Po schválení môžu mať problémy Apple aj Google. Predajcom hrozia pokuty.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Návrh zákona v americkom štáte New York hovorí o tom, že mobilné telefóny predané na jeho území by sa mali dať dešifrovať. Hlavným dôvodom pre takúto požiadavku je štátna bezpečnosť. Občania môžu vyjadriť názor v internetovej ankete. Informuje o tom server Zdnet.com.

Predajcovia, ktorí predpis nesplnia, by po prijatí legislatívy mohli čeliť pokute do výšky až 2500 dolárov (2 290 eur) za každý predaný telefón. Podnikatelia sa preto obávajú, že sa otvorí cesta pre čierny trh so smartfónmi z iných regiónov Spojených štátov.

Predpis ešte musí schváliť senát príslušného federálneho štátu. Ak sa tak stane, veľké problémy môžu mať aj spoločnosti ako Apple alebo Google.

Pokiaľ budú vedome predávať obchodníkom alebo poskytovateľom operačného systému telefóny bez možnosti dešifrovania používateľských údajov, hrozí im žaloba a následne občiansky súd.

Apple: Je to nemožné

New York zároveň svojím zámerom oživil diskusiu o operačnom systéme iOS 8, ktorý automaticky šifruje používateľské dáta a komunikáciu. Apple je pritom za použité metódy zabezpečenia komunikácie na úrovni používateľov kritizovaný už nejaký čas.

Kalifornský výrobca komentoval, že obísť šifrovanie iPhonu technicky nejde , takže nedokáže splniť spomínanú požiadavku. Podobný typ ochrany údajov vo svojom najnovšom operačnom systéme Android Marshmallow predstavil i Google.

Spor s ministerkou a kritika riaditeľa FBI

Šéf Apple Tim Cook sa tento týždeň na technologickom summite v Bielom dome dostal aj do slovnej prestrelky s ministerkou spravodlivosti Lorettou Lynchovou, ktorá ho vyzvala k väčšej vyváženosti medzi ochranou súkromia a štátnou bezpečnosťou.

Spoločnosť vedie konflikty so štátnymi bezpečnostnými agentúrami dlhšiu dobu. Naposledy sa tŕňom v oku úradov stalo šifrovanie komunikácie medzi užívateľmi iPhonov, ktorí používali aplikáciu iMessage. Námietky vzniesol aj riaditeľ FBI James Corney.

Iniciatíva prichádza v čase, keď sa aj vo Veľkej Británii vyostruje diskusia ohľadne zákona Investigatory Power Bills. Od firiem vyžaduje dešifrovanie komunikácie medzi používateľmi na žiadosť britskej vlády.

Proti sa opäť postavil práve Apple. Záporné stanovisko zdôvodnil obavami z prezradenia bezpečnostných dier v systéme.

(1 EUR = 1,0914 USD)