18.1.2016 07:00 | MobilMania

Test Microsoft Lumia 550: Trhák medzi lacnými smartfónmi

Zdroj: Ján Trangel

Za 120 eur ponúka Microsoft smartfón, ktorý šetrí na správnych miestach. Škoda len nedotiahnutého systému.

Microsoft útočí na trh z dvoch strán – z vrchu top modelmi Lumia 950 a 950 XL a potom zospodu, prostredníctvom lacného smartfónu Lumia 550. Aj tento stodvadsať eurový múdry telefón má v sebe najnovšiu verziu operačného systému Windows 10 Mobile a ukazuje , ako sa dá šetriť rozumne.

Čierna škatuľka s okienkom

Prvé miesto, ktorého sa dotkli škrty, je dizajn. Lumia 550 je z hľadiska dizajnu a tvarov jednoducho úplne nezaujímavá. Presne v takomto tele sa najčastejšie prezentujú referenčné smartfóny od OEM výrobcov. Čo ale stráca na atraktivite doháňa kvalitou konštrukcie. Aj keď má odnímateľný zadný kryt, telo je celkovo pevné a pri silnom stláčaní vŕzga iba mierne.

fotogaléria
Dizajn Lumie 550 je všetko možné len nie Zdroj: Ján Trangel

Tlačidlo zapnutia a kolískový ovládač hlasitosti sú na pravej strane. Hore výrobca umiestnil 3,5 mm Jack pre slúchadlá a dole sa nachádza MicroUSB konektor pre nabíjačku či dátové spojenie.

Používateľsky vymeniteľná batéria s kapacitou 2100 mAh dokáže napájať telefón jeden deň bežného využívania alebo nanajvýš dva dni pri miernejšom využívaní. Viac netreba očakávať ani pri zapojení šetriacich funkcií. Je to škoda, v tomto smere sme mali trošku väčšie očakávania.

Čítajte aj Test Microsoft Lumia 550: Trhák medzi lacnými smartfónmi

Podarený displej

Displej Lumie 550 je príjemným prekvapením. Nie že by sme ešte lepší nevideli, ale v cenovej triede okolo 120 eur ide vskutku o nadštandard. Po uhlopriečka meria 4,7 palca a ponúka rozlíšenie 720 × 1280 obrazových bodov, čo dáva slušnú jemnosť zobrazenia. Jednotlivé obrazové body síce sú viditeľné, nepôsobia ale rušivo.

Pozorovacie uhly displeja nie sú úplne stopercentné a pri náklone sa objavuje farebná deformácia, vzhľadom na cenu to ale telefónu vieme odpustiť a nepovažujeme to za nedostatok. To isté možno povedať o kvalite zobrazenia čiernej farby. Keďže ide o displej typu TFT LCD, čierne body iba tieni a nevie ich úplne zhasnúť. To ale nebránilo Microsoftu integrovať funkciu Glance Sceen, teda schopnosť zobrazovania času, dátumu a napríklad nadchádzajúcej udalosti z kalendára na „vypnutom“ displeji.

fotogaléria
Predná kamera aj snímač intenzity okolitého Zdroj: Ján Trangel

Zaujímavosťou je tiež schopnosť automaticky upravovať jas podľa aktuálnych svetelných podmienok. To sa v tejto triede ešte stále bežne nevída.

Za najväčší nedostatok displeja Lumie 550, aj vzhľadom k cene, považujeme extrémnu náklonnosť k zachytávaniu odtlačkov prstov. Drsný povrch dotykovej plochy tomu tiež moc nepomáha a vo výsledku je už po niekoľkých dotykoch celý displej zamastený. Aktualizované : Pôvodne sme v teste uviedli, že Lumia 550 využíva ochranné sklo Gorilla Glass 3. Nebolo to presné, tento smartfón totižto má iba tvrdené minerálne sklo. Za nepresnosť sa ospravedlňujeme.

Slabý hardvér, ale systém beží slušne

Hardvérovo ponúka Lumia iba absolútny základ: slabučký čipset Snapdragon 210 so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 1,1 GHz, 1 GB operačnej pamäte a 8 GB vnútorného miesta pre dáta. Po čistej inštalácii (ktorá mimochodom trvá vyše 20 minút) ostane voľných 3,6 GB miesta. Priestor pre dáta je však možné nafúknuť kartami microSD.

Od hardvéru teda veľa očakávať nemôžeme. Najdôležitejšia otázka tak znie: ako si Microsoft poradil s implementáciou svojho nového systému? Jednoduchá odpoveď: pri základných funkciách nad očakávania dobre.

Systém Windows 10 Mobile je graficky aj z veľkej časti aj funkčne rovnaký na tých najdrahších, aj najlacnejších smartfónoch

Lumia 550 je dôkazom rozumne nastavených cieľov pri vývoji systému. Aj s veľmi slabým hardvérom, ktorý je určený najlacnejším telefónom, dokáže zahrať veľmi slušné divadlo. Pri používaní základných funkcií ako telefonovanie, posielanie správ či prehliadanie fotiek je beh systému plynulý.

Trhanie sa objavuje iba pri náročnejších činnostiach ako je prehliadanie webu a podobne. To je však pochopiteľné, telefónu skrátka chýba surový výkon. Podstatné je, že v otváranie jednotlivých ponúk, práca s e-mailmi či kalendárom sa zaobíde bez zbytočného spomaľovania. Klobúk dole.

fotogaléria
Zadný plastový kryt je odnímateľný a batériu Zdroj: Ján Trangel

Na Windows 10 Mobile nie je spoľahnutie

Bohužiaľ, opäť sa musíme vrátiť k mnohým boľavým miestam, ktoré sme už detailne popísali vo veľkom teste Windows 10 Mobile . Neobišli ani Lumiu 550 a tak sa treba pripraviť na nekonečné čakanie pri aktualizáciách či problémy pri synchronizácii Gmailu. Nebudeme ich opäť rozpisovať, ešte raz ale skonštatujeme, že sú to vážne problémy, ktoré reálne bránia plnohodnotnému používaniu zariadenia.

Čítajte aj Test Microsoft Lumia 550: Trhák medzi lacnými smartfónmi

Dobrou správou ale je podpora práce s kancelárskymi dokumentmi – bez problémov je možné otvárať a dokonca aj editovať súbory Wordu, Excelu, PowerPointu alebo prezerať PDF súbory. Samozrejme, pri práci s dokumentmi chýbajúci výkon nie je možné nahradiť a tak sa treba obrniť trpezlivosťou. Od telefónu tejto triedy sme to ale nečakali.

Samozrejme, integrácia slabšieho hardvéru si vyžiadala niektoré funkčné obmedzenia . Na rozdiel od Lumie 950 nie je pri lacnej 550 dostupný režim Continuum, alebo snímanie dúhovky Windows Hello. Inak je ale dostupný set aplikácií prekvapivo bohatý, výrobca aj do lacnej Lumie 550 integroval kompletnú základnú výbavu tak, ako je aj v top modeloch 950 a 950 XL.

Súčasťou systému je aj bezplatná hlasová navigácia, mapy si je možné stiahnuť do zariadenia a používať ich aj bez aktívneho pripojenia na internet

Naozaj takto fotí?

Jedno príjemné prekvapenie pre nás výrobca pripravil v oblasti fotoaparátu. Foťáky v telefónoch s cenou okolo 100 eur zväčša putujú do vreca s nápisom „nepoužiteľné“. V tomto prípade by to ale bola chyba. Lumia 550 má síce slabší 5 Mpx hlavný snímač bez optickej stabilizácie, telefón ale disponuje automatickým zaostrovaním a veľmi slušným softvérom, ktorý výsledné fotografie spracováva.

fotogaléria
Fotoaparát je jedným z najväčších prekvapení Zdroj: Ján Trangel

K dispozícii sú také nastavenia ako je vyrovnanie bielej, ostrenie dotykom na displej, kompenzácia expozície a, teraz sa podržte, rýchlosť uzávierky, hodnota ISO a manuálne ostrenie! Toto všetko v telefóne za 120 eur. Okrem toho je prítomný aj režim tzv. Živých snímok, teda vytvorenia kratučkej videosekvencie z nafotených obrázkov tak, že si vo finálne viete vybrať ten najlepší z dostupných záberov.

Máte záujem o pokročilé nastavenia fotoaparátu? Nech sa páči...

Podstatné ale je, že plná automatika pracuje veľmi dobre. Výsledky za denného svetla sú viac než potešujúce. Dobrá je farebnosť aj ostrosť, hoci chýbajúce obrazové body sa nahradiť nedajú. S ubúdajúcim svetlom drasticky pribúda šum a nočné fotografie už za veľa nestoja, aj tak ale Lumia 550 dokázala oveľa viac, než sme od nej očakávali. Klobúk dole.

Video nahráva Lumia 550 najviac v HD rozlíšení – 1280 x 720 bodov pri 30 obrázkoch za sekundu, čo sú na túto triedu dostatočné parametre.

fotogaléria
Microsoft Lumia 550: Testovacia foto Zdroj: Ján Trangel

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Žolík medzi lacnými telefónmi

Microsoft Lumia 550 neostal nič dlžný svojím predchodcom a v cenovej triede okolo 120 eur prináša výbornú protihodnotu. Relatívne malé rozmery, slušná kvalita továrenského vyhotovenie,  podpora rýchlych dátových sietí LTE... Toto všetko z Lumie 550 robí atraktívny tip pre ľudí, ktorých pri výbere smartfónu mimoriadne tlačí rozpočet.

Lumia 550 je zároveň najlepším fotomobilom v tejto cenovej triede. Môže tak byť užitočným pomocníkom pre tých, čo sa vo fotení mobilom extra nevyžívajú, ale pravidelne potrebujú robiť napríklad fotodokumentáciu pri svojej práci a podobne.

Najsilnejšou zbraňou a zároveň najväčšou slabinou je systém Windows 10 Mobile. Na jednej strane musíme pochváliť intuitívne rozhranie a plynulý beh všetkých základných funkcií. Kontakty či maily sa otvárajú rýchlo, slušné výsledky vzhľadom na dostupný hardvér dosahuje aj prehliadač webu Microsoft Edge.

Zároveň ale musíme dodať, že samotný systém ešte rozhodne nemožno považovať za vyladený a stále má veľmi veľa nedostatkov. Napríklad spolupráca s Gmailom viac nefunguje než funguje a nepochopiteľný životný štýl mali aj aplikácie z obchodu Store.

Úprimne veríme, že v priebehu nasledujúcich týždňov a mesiacov budú aj pre Lumiu 550 doručené aktualizácie, ktoré tieto nedostatky vyriešia. Dovtedy bude dobrou voľbou iba pre fanúšikov služieb od Microsoftu.

Názov zariadenia Microsoft Lumia 550
Rozmery 136 × 67,8 × 9,9 mm
Hmotnosť 142 g
Uhlopriečka displeja 4,7 palca
Technológia a rozlíšenie displeja TFT, 720 × 1280 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 210
Procesor 4-jadrový, 1,1 GHz
Grafické jadro Adreno 304
Operačná pamäť 1 GB
Priestor pre dáta 8 GB + pamäťové karty
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 5 Mpx
Sekundárny fotoaparát 2 Mpx
Operačný systém Windows 10 Mobile
Cena s DPH 120 eur