22.1.2016 15:14 | Bleskovky MobilMania.sk

Google mal zostať na iPhonoch len vďaka miliardovým platbám pre Apple

Zdroj: istock

Apple mal tiež získať podiel zo zisku Googlu pochádzajúceho z iPhonov a iPadov.

Google zaplatil v roku 2014 spoločnosti Apple jednu miliardu amerických dolárov (asi 918 miliónov eur) za to, že ponechá Google Search ako primárny vyhľadávač vo svojich zariadeniach.

Na základe dohody oboch strán mal zároveň Apple dostávať časť zo zisku konkurenta, ktorý plynul vďaka využívaniu služieb na iPhonoch a iPadoch. S odvolaním sa na Bloomberg o tom písal The Verge.

Údajne už dlhé roky

Ilustračná snímka (zdroj: TechCrunch) Zdroj: TechCrunch

Informácie pochádzajú zo súdneho spisu k prebiehajúcemu sporu medzi spoločnosťami Google a Oracle. Firmy sa súdia od roku 2010, pretože Google mal pri tvorbe operačného systému Android použiť upravenú verziu programovacieho jazyka Java bez vedomia Oraclu. Dotknutá firma tak žiada finančnú kompenzáciu.

Podľa analytikov z firiem Morgan Stanley a Macquarie to nie je prvý krát, čo Google zaplatil Applu za akceptovanie svojho vyhľadávača v zariadeniach s operačným systémom iOS. Rovnaký postup údajne zvolil aj v rokoch 2012 a 2013, keď v oboch prípadoch Apple dostal takisto jednu miliardu dolárov.

Tretina zisku, firmy nechcú medializáciu

Právna zástupkyňa Oracle Annete Hearst počas pojednávania zároveň uviedla, že svedok mal spomenúť údaj „34-percentný podiel zo zisku“. Nie je však jasné, či si čiastku nechával Google alebo Apple.

Právnici dotknutých spoločností sa voči spomínanému číslu ohradili a navrhli oficiálny výmaz údaja zo súdneho spisu. Sudca ale žiadosť zamietol.

Google následne podal oficiálnu požiadavku na zapečatenie a úpravu súdneho spisu, ku ktorej sa neskôr pridala aj Apple. Obe firmy dodali, že isté finančné podrobnosti z ich vzájomnej dohody sú vysoko dôverné a ich zverejnenie by im mohlo uškodiť.

Už predtým pritom vyšlo vďaka súdnemu procesu s Oracle najavo, že tržby Googlu z platformy Android predstavujú 31 miliárd dolárov (približne 28,5 miliardy eur) a zisk dosiahol 22 miliárd dolárov (takmer 20,2 miliardy eur).

(1 EUR = 1,0893 USD)