24.1.2016 15:06 | Bleskovky MobilMania.sk

Starý dizajn a aktuálny hardvér: Taký vraj bude nový iPhone 5se

Zdroj: iMore.com

Pripravovaný nový iPhone bude zrejme mix starého dizajnu a nových technológií

Najnovší únik informácií o novom smartfóne z dielne Applu potvrdzuje niektoré staršie informácie spred niekoľkých mesiacov a zároveň vyvracia posledné špekulácie a fotografie vraj zobrazujúce iPhone 6c. Tie boli označené za nepravé. Tvrdia to zdroje serveru 9to5mac.com.

Pripravované zariadenie vraj neponesie názvy iPhone 6c a ani iPhone 5e . Novinka so štvorpalcovým displejom sa má vraj volať iPhone 5se .

Zdroj stojaci za únikom nových informácií uvádza, že smartfón by si mal tiež ponechať úspešný dizajn z iPhonu 5s a podľa dohadov by teda nemal vyzerať ako iPhone 6 či 6s. Spojnicou s mladšími a novšími „súrodencami“ by mal byť len hardvér z iPhonu 6 . O pohon tohto „drobca“ by sa teda mal starať čipset Apple A8 a chýbať nemá ani pohybový koprocesor M8.

Zaradenie spiatočky?

Jediná dizajnová zmena by sa mala týkať skosených hrán zariadenia, tie majú byť nahradené zakriveným sklom, podobne ako je tomu u aktuálnych iPhonov 6 a 6s. Obdobne to má byť aj s farebnou dostupnosťou smartfónu, kde sa iPhone 5se inšpiruje aktuálnymi väčšími súrodencami. 

Hlavný fotoaparát má disponovať 8-megapixelovým snímačom, zatiaľ čo ten predný sa musí uspokojiť s rozlíšením 1,2 Mpx. Použitý čip fotoaparátu má novinke umožniť zachytávanie väčších panorám, automaticky zaostrovať počas nahrávania videa a chýbať nemajú ani Live Photos.

Zatiaľ nie je jasné, ako bude fungovať posledná spomínaná funkcia, pretože smartfón nebude disponovať 3D Touch displejom, ktorý je použitý v iPhone 6. 

2013 apple iphone 5s iphone 5s_02 Zdroj: Zive.sk

Konektivitu zabezpečí prítomnosť NFC čipu pre Apple Pay, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 ac, barometer a podpora technológie VoLTE (možnosť telefonovania prostredníctvom 4G sietí).

Novinka iPhone 5se by mala byť predstavená niekedy koncom marca až začiatkom apríla. V portfóliu by mal smartfón nahradiť iPhone 5s. Cena zariadenia sa bude pohybovať zrejme niekde okolo sumy 450 dolárov, pričom v Európe budú ceny pravdepodobne analogické v eurách.

(1 EUR = 1,0808 USD)