25.1.2016 02:00 | Bleskovky MobilMania.sk

V tomto dome zmizlo množstvo smartfónov. Podľa vyhľadávacích nástrojov

Zdroj: Fusion.net

Majitelia stratených zariadení prichádzajú k domu v domnienke, že ich smartfóny sa nachádzajú vnútri. Opak je však pravdou.

Predmetný dom sa nachádza na predmestí amerického Zdroj: Fusion.net

Mladý pár z mesta Atlanta v USA trápi nevšedný problém. Na dvere ich domu znova a znova klopú ľudia hľadajúci svoje stratené mobilné zariadenia. Sú totiž presvedčení, že ich smartfóny a iné technologické „hračky“ sa nachádzajú vnútri. Informáciu priniesol portál Fusion.net.

Návštevy údajne začali krátko nato, ako pár zahájil spoločný život. Prípady sa potom opakovali v nepravidelných intervaloch, niekedy zažili až štyri takéto požiadavky za mesiac. Výnimočný nebol ani policajný sprievod.

Hoci mladému páru väčšina hľadajúcich uverí, približne štvrtina z nich sa svojho presvedčenia odmieta vzdať.

„Najviac sa obávam, že k nám domov kvôli tomu príde niekto nebezpečný alebo agresívny,“ vyjadril sa Michael Saba. S priateľkou Christinou Lee sa však presťahovať neplánujú, pretože dom patrí jej rodičom.

Stratené zariadenia na prvý pohľad nemajú nič spoločné. Návštevy totiž hľadali ako iPhony, tak aj Androidy. Zariadenia navyše pochádzali od rôznych operátorov. Príčina problému je teda zatiaľ neznáma.

Spoločná chyba pátracích nástrojov?

Podľa slov jedného z bezpečnostných analytikov pátracie nástroje hľadajú stratené zariadenia najprv na základe GPS súradníc. Následne sú použité údaje o vysielačoch, ku ktorým bolo zariadenie naposledy pripojené, stopy vo Wi-Fi sieťach a nakoniec najmenej spoľahlivé vyhľadávanie na základe IP adresy.

Možnou príčinou by tak mohlo byť napríklad zlé rozmiestnenie vysielačov v okolí domu alebo nesprávna konfigurácia routera.