25.1.2016 18:03 | Bleskovky MobilMania.sk

Oracle: Tržby Googlu z Androidu presiahli 31 miliárd. Chceme podiel

Zdroj: Ján Trangel

Google údajne využil pri tvorbe Androidu upravenú verziu jazyka Java bez vedomia Oraclu. Ten teraz žiada finančnú kompenzáciu.

Systém Android podľa právnika firmy Oracle Googlu utŕžil viac ako 31 miliárd dolárov (približne 29 miliárd eur), pričom zisk dosiahol až 22 miliárd (vyše 20 miliárd eur). Kalifornská firma však údajne porušila autorské práva, za čo Oracle žiada odškodnenie v hodnote jednej miliardy dolárov (925 miliónov eur). Informáciu priniesol portál Law360.com.

Predmetom sporu je od jeho začiatku v roku 2010 neoprávnené využívanie jazyka Java a jeho API. Keďže licencia Androidu je zdarma, peniaze, ktoré Google vďaka systému zarobil, pochádzajú z reklám a obchodu Google Play.

Čítajte aj Oracle: Tržby Googlu z Androidu presiahli 31 miliárd. Chceme podiel

Google sa voči tvrdeniam Oraclu ohradil a spochybnil presnosť uvedených údajov. Podľa právnika spoločnosti  sa totiž príjmy z mobilného systému neevidujú samostatne, ale iba ako súčasť celkového obratu.

„Tieto neverejné finančné informácie sú veľmi citlivé a ich zverejnenie by mohlo mať výrazne negatívny dopad na podnikanie Googlu,“ dodáva právnik firmy. Akým spôsobom sa Oracle dostal k svojim číslam tak zostáva nateraz nejasné.

(1 EUR = 1,0808 USD)