28.1.2016 07:00 | MobilMania

Test Lenovo A7010: Odmocnina z top modelu

Zdroj: Martin Paluš

Lenovo prinieslo smartfón s výbornou multimediálnou výbavou aj do strednej triedy.

Len nedávno na slovenský trh oficiálne prišla najnovšia vlajková loď spoločnosti Lenovo s označením Vibe X3.

Ako už býva u mnohých výrobcov zvykom, top smartfón často sprevádza aj menej výkonný a najmä lacnejší braček, ktorý mieri do rúk menej náročných používateľov. Novinka sa u nás predáva s označením A7010, na niektorých zahraničných trhoch sa ale používa aj meno Vibe X3 Lite.

Čítajte aj Test Lenovo A7010: Odmocnina z top modelu
fotogaléria
Lenovo A7010 dizajnom kopíruje vlajkovú loď Vibe X Zdroj: Martin Paluš

Plastový fešák

Z hľadiska dizajnu je Lenovo A7010 na pohľad na nerozoznanie od drahšieho modelu Vibe X3, z ktorého vychádza. Keďže sa však nachádzame v úplne inej cenovej lige, elegantný a prémiový hliník bol nahradený plastom. Pri smartfóne s cenovkou na úrovni približne 260 eur nejde o žiadne prekvapenie. Musíme však spomenúť, že prvé „kovové lastovičky“ dnes už nájdeme aj nižších triedach. Za všetky spomeňme napríklad Samsung Galaxy A3 alebo Xiaomi Redmi 3.

fotogaléria
Pod displejom nájdeme trojicu štandardných Zdroj: Martin Paluš

Aj napriek lacnejším materiálom je konštrukcia ukážkovo pevná. Pri bežnom používaní či stláčaní sa neozve jediné zavŕzganie. Celkovú robustnosť podčiarkuje aj hmotnosť na úrovni 160 gramov. Rovnako nejde o žiadneho drobca. Nasadenie 5,5-palcového displeja a stereo reproduktorov na prednú stranu smartfónu vyústilo do celkových rozmerov 153,6 × 76,5 × 9 milimetrov. Pohodlné používanie jednou rukou je tak prakticky nemožné.

fotogaléria
Na pravej hrane zariadenia nájdeme dvojité Zdroj: Martin Paluš
fotogaléria
Na spodnej strane nájdeme microUSB konektor Zdroj: Martin Paluš

Zadný kryt smartfónu má príjemnú matnú úpravu a celá konštrukcia je jemne zaoblená. Telefón tak výborne sedí v dlani a nehrozí, že sa nechtiac vyšmykne a stane sa obeťou gravitácie. Pod odnímateľným krytom nájdeme používateľsky nevymeniteľnú batériu s kapacitou 3 300 mAh, slot na pamäťové karty MicroSD a miesto pre dve karty SIM.

Veľkosť vstavanej batérie vyzerá papierovo vynikajúco. Realita vychádzajúca z nasadenia v praxi je však odlišná a výdrž smartfónu je skôr sklamaním. Pri striedmejšom používaní sme sa dostali na hranicu približne 1,5 dňa s tromi hodinami aktívnej práce (screen on time) počas tohto intervalu.

fotogaléria
Pod zadným krytom sa nachádza akumulátor. Je však Zdroj: Martin Paluš

Pod šošovkou fotoaparátu na zadnej strane nájdeme aj čítačku odtlačkov prstov. Tá počas nášho testovania fungovala spoľahlivo rozoznala v priemere deväť z desiatich pokusov o odomknutie smartfónu týmto spôsobom.

Stvorený pre multimédiá

Čo Lenovo v prípade modelu A7010 ušetrilo na materiáloch, investovalo do displeja. Použitý 5,5-palcový IPS LCD panel s Full HD rozlíšením patrí medzi špičku v tejto cenovej triede. Farebné podanie čiernej pochopiteľne zaostáva za displejmi s technológiou AMOLED, keďže jednotlivé body nezhasínajú úplne. Tá má vo výsledku jemný nádych sivej, ale tu nedostatky panela prakticky končia.

fotogaléria
Displej je pýchou Lenova A7010 Zdroj: Martin Paluš

Pozorovacie uhly sú široké a k deformáciám farieb nedochádza ani pri extrémnych náklonoch. Maximálny jas je plne dostačujúci na používanie v exteriéroch počas slnečných dní a jednotlivé pixely sú vďaka Full HD rozlíšeniu (401 ppi) prakticky neviditeľné.

Pri sledovaní multimediálneho obsahu výbornému displeju sekundujú stereo reproduktory, ktoré sa chvália špecifikáciou Dolby Atmos. Samozrejme, je to viac než marketing než Dolby, ale na túto triedu zariadení aj tak ponúknu špičkové zvukové podanie bez nepríjemného chrčania na najvyššej úrovni hlasitosti. Rovnako musíme výrobcu pochváliť za to, že ich umiestnil na prednú stranu smartfónu.

Slušný výkon s jednou výhradou

Výkonom Lenovo A7010 neohúri. Môže za to použitie čipovej sady MediaTek MT6753 s osemjadrovým procesorom s frekvenciou 1,5 GHz. Veľkosť operačnej pamäte sa vyšplhala na akceptovateľné 2 GB. Vnútorné úložisko má kapacitu 16 GB, pričom pre používateľa je dostupných približne 10 GB. Smartfón však podporuje rozšírenie pamäte pomocou kariet MicroSD do veľkosti 128 GB.

Výsledky z benchmarkov jasne ukazujú, že výkon čipovej sady je len priemerný

Z hľadiska konektivity sme dostali kompletný balíček: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, GPS, podporu pre slovenské LTE pásma a možnosť používania dvoch kariet SIM súčasne. V tomto smere nemáme smartfónu čo vytknúť.

Na papieri vyzerajú tieto špecifikácie viac než slušne, no používateľský zážitok jemne pokrivkáva.

Kým pohyb v systéme a práca s jednoduchými aplikáciami prebieha plynulo a bez zásekov, smartfón sa „zapotí“ pri zobrazovaní graficky bohatých webov či pri intenzívnejšom multitaskingu. Nejde však o nič neodpustiteľné, niekoľko drobných zaváhaní vďaka priaznivej cene novinke radi odpustíme. Horšou správou je fakt, že plynulosť systému po niekoľkých dňoch používania degraduje až na úroveň, kedy sme boli nútení zariadenie reštartovať.

S náročnejšími webmi Lenovo A7010 „bojuje“ dlhšie ako drahšie smartfóny

Ak si však odmyslíme tento nedostatok, softvér smartfónu je ukážkovo stabilný. Nestretli sme sa s pádmi aplikácií, chybovými hláškami či prehrievaním a zariadenie podalo uspokojivý výkon aj pri hraní moderných hier.

Mrzí nás však, že takmer štyri mesiace od uvedenia systému Android 6.0 Marshmallow prichádza Lenovo A7010 so staršou verziou 5.1 Lollipop. Pozitívom je, že grafická podoba Androidu zostala verná čistej verzii priamo od Google. Nadstavba od Lenova našťastie nie je príliš agresívna.

Jemné úpravy so zachovaním pôvodného vizuálu sa nám pozdávajú

Sťahovacia notifikačná lišta je bohatšia vďaka širokej ponuke rýchlych nastavení. Čítačku odtlačkov prstov je možné použiť aj ako tlačidlo návratu na domácu obrazovku po krátkom priložení prsta na dotykovú plochu. Ak sme prst na tomto mieste podržali dlhšie, smartfón zobrazil prehľad spustených aplikácií.

Lenovo pridalo aj správcu oprávnení pre nainštalované aplikácie, takže ak sme nechceli aby náš softvér na poznámky poznal našu polohu, mali sme možnosť jednoducho zakázať prístup k lokalizačným službám.

Funkčná výbava navyše je skrz-naskrz užitočná

Priemerný fotoaparát

Do funkčnej výbavy Lenova A7010 sa dostali 13-megapixelový zadný fotoaparát a 5-megapixelová predná kamera. Oba snímače podávajú priemerný výkon. V dobrých svetelných podmienkach môžeme so smartfónom zhotoviť vynikajúce zábery s verným farebným podaním, množstvom detailov a bez šumu. Zariadenie dokáže aj nahrávať video v maximálnom rozlíšení 1920 × 1080 pixelov pri 30 snímkach za sekundu.

Situácia sa však už tradične zhoršuje s ubúdajúcim svetlom. V menej priaznivých podmienkach má zariadenie problémy so zaostrovaním, ktoré trvá pridlho a z ukážkových momentiek sa rýchlo stanú rozmazané a zašumené nepodarky. Toto správanie do bodky platí aj pre prednú kameru. V dobrom svetle vďaka slušnému rozlíšeniu zvládne zhotoviť vydarené „selfies“, ktoré ocenia všetci fanúšikovia tohto fenoménu. Na kvalitné zábery z nočných párty však môžeme pokojne zabudnúť.

fotogaléria
Lenovo A7010: Testovacia foto Zdroj: Martin Paluš

Viac ukážkových obrázkov nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Dôstojný zástupca strednej triedy

Ako celok je Lenovo A7010 vydareným smartfónom. Vďaka pevnosti konštrukcie a zaujímavému dizajnu mu radi odpustíme aj použitie plastov namiesto prémiových materiálov. Medzi hlavné lákadlá patrí aj výborný 5,5-palcový displej s Full HD rozlíšením a najmä kvalitné stereo reproduktory na prednej strane.

Mnohých poteší aj podpora pre dve karty SIM a LTE siete. Rovnako sa nám páči možnosť rozšírenia vnútornej pamäte. Čerešničkou na chutnej torte je spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov a jej implementácia do systému.

fotogaléria
Čítačka odtlačkov prstov patrí medzi najlepšie Zdroj: Martin Paluš

Medzi hlavné nedostatky patrí len priemerný fotoaparát a najmä nedostatočná optimalizácia systému. Aj napriek nie veľmi agresívnej grafickej nadstavbe smartfón časom spomaľoval na úroveň, kedy zostal jedinou možnosťou reštart. Na obhajobu Lenova A7010 spomeňme, že týmto neduhom často trpia aj niekoľkonásobne drahšie vlajkové lode.

Takisto by sme v horúcej novinke radi videli aj najnovšiu verziu Androidu, ktorá by mohla pomôcť aj v oblasti výdrže batérie. Tá je najmä vzhľadom na celkovú kapacitu akumulátora len priemerná.

V cenovej hladine okolo 260 eur dnes nájdeme hneď niekoľko zaujímavých alternatív k testovanému modelu. Fanúšikovia kompaktnejších rozmerov a prémiového spracovania môžu bez obáv siahnuť po najnovšom Samsungu Galaxy A3 (2016) s AMOLED displejom, ktorý sa u nás predáva za približne 300 eur.

Čítajte aj Test Lenovo A7010: Odmocnina z top modelu

Do pozornosti dávame aj dopredávajúci sa model LG G Flex 2 , ktorý je dnes dostupný za zlomok pôvodnej ceny. V extravagantnom zahnutom tele ponúkne o tri triedy vyšší výkon, lepší fotoaparát a prísľub aktualizácie na najnovší Android. V e-shopoch ho nájdeme za približne 250 eur.

Do úvahy treba rozhodne brať aj model OnePlus X , ktorý sa na oficiálnom webe výrobcu predáva za 269 eur a vyniká dizajnom a špičkovým používateľským zážitkom.

Názov zariadenia Lenovo A7010
Rozmery 153,6 × 76,5 × 9 mm
Hmotnosť 160 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1080 × 1920 bodov
Čipset MediaTek MT6753
Procesor 8-jadrový, 1,5 GHz
Grafické jadro ARM Mali T720
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB + pamäťové karty
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 5.1 Lollipop
Cena s DPH 260 eur