28.1.2016 12:54 | Bleskovky MobilMania.sk

O2 začalo testovať 4G na novej frekvencii. V jednej obci

Zdroj: dreamstime

Operátor sprístupnil rýchlu sieť na vysokej frekvencii. Chce ju testovať aj v ďalších lokalitách.

Mobilný poskytovateľ dnes oznámil, že začal testovať sieť štvrtej generácie v pásme 3,5 GHz. Zatiaľ ju môžu využiť iba obyvatelia obce Zálesie.

„Nároky zákazníkov na dátové prenosy neustále rastú. Zvyšujú sa požiadavky na technologické parametre dátových sietí, mení sa správanie užívateľov. Aj technológia LTE TDD na frekvenčnom pásme 3,5GHz nám pomôže v budúcnosti tieto požiadavky zákazníkov naplniť,“ uviedla hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Obyvatelia obce budú môcť služby využiť, ak budú mať zariadenie, ktoré podporuje LTE TDD a 4G SIM kartu. Nejde o štandardné mobily a tablety.

Pokrytie bude väčšie

Služba sa má rozšíriť do iných lokalít. „V najbližších týždňoch spustí O2 na rozšírenom pokrytí pilotnú komerčnú prevádzku domáceho pripojenia,“ uviedol k ponuke operátor.

V nasledujúcich mesiacoch sa má pokrytie siete rozšíriť do ďalších dvoch lokalít . Má ísť o obce na západnom Slovensku. Aké rýchlosti O2 v sieti ponúkne a za aké ceny, aktuálne zisťujeme.

Čítajte aj O2 začalo testovať 4G na novej frekvencii. V jednej obci

Na vysokej frekvencii s rýchlosťou do 70 Mbit/s ponúka internet aj Swan, ktorý pokryl už dvanásť miest. Do konca roka chce rozšíriť dostupnosť do každého okresného mesta. Aj Slovanet ponúka LTE na tejto frekvencii. S rýchlosťami do 100 Mbit/s. Pribudnúť majú nové lokality, kedy sa tak stane, nie je známe.