29.1.2016 09:22 | MobilMania

Telekom: Agresívna cena na iPhone a nová značka v ponuke

Zdroj: redakcia

Veľké novinky sa na konci januára udiali v akciovom svete Telekomu.

Na konci januára sa v ponuke Telekomu udialo niekoľko významnejších zmien. Operátor opätovne zaradil do ponuky starší iPhone 5S , ktorý prichádza s pomerne agresívnou cenou. V cenníku to síce nie je vyznačené, avšak podľa informácií od operátora ide o väčšiu, 32GB verziu.

Stále sa nachádza v kategórii Exkluzívne telefóny a je tak dostupný iba pre paušály Happy M a vyššie. Akontácia je vtedy 99 eur pri mesačnom plnení vo výške 11 eur, celková cena zariadenia je teda 363 eur. Vo voľnom predaji možno iPhone 5S 32 GB kúpiť za asi 450 eur.

Doplnené 29. januára o 10:30 : iPhone 5S už je v cenníku, podľa informácií od Telekomu ale ešte nie je naskladnený a predávať sa začne až v "blízkej budúcnosti".

Čítajte aj Telekom: Agresívna cena na iPhone a nová značka v ponuke

Coolpad aj Lenovo

Do ponuky operátora sa prebojovala nová značka – čínsky Coolpad. Model Modena je dostupný aj k nižším paušálom s akontáciou 19 eur a štvoreurovým minimálnym mesačným plnením. Vo voľnom predaji stojí zhruba 160 eur.

Čítajte aj Telekom: Agresívna cena na iPhone a nová značka v ponuke

Treťou novinkou, ktorá má potenciál zásadne zahýbať štatistikami predaja, je smartfón Lenovo A6010. Jeho cena je úplne rovnaká ako v prípade Coolpadu, bez viazanosti ho možno kúpiť za približne 150 eur. V ponuke nahradil svojho bračeka Lenovo A6000, ktorý sa presunul do doredaja.

ikonka Telekom Zdroj: dreamstime

Okrem týchto pohybov spravil Telekom niekoľko menších úprav. Napríklad znížil akontáciu pri niektorých zariadeniach, v niektorých prípadoch až o 50 eur. Mesačné plnenie pritom zväčša ostalo nezmenené, inokedy mierne stúplo, celková cena zariadenia ale stále zväčša ostáva nižšia.

Huawei P8 bol preradený medzi tzv. Štýlové telefóny, je si ho teda možné zobrať aj k nižším paušálom. Operátor tiež rozsadil dvojičky LG G4cLG Spirit 4G , predávajú sa už iba samostatne. V prípade G4c pritom akontácia ostala nezmenená, iba mesačné plnenie kleslo o euro. Vo výsledku je teda ponuka menej výhodná, lebo síce zaplatíte o 24 eur za dva roky menej, avšak nedostanete druhý smartfón.

Otvorený novým myšlienkam

Ján Trangel komentuje

Kým v minulosti bol Telekom veľmi konzervatívny pri výbere zariadení do svojej akciovej ponuky, politika sa evidentne zmenila. Napríklad Lenovo malo so smartfónmi minulý rok (s jednou krátkou výnimkou) dvere k operátorovi zavreté, dnes už má v ponuke hneď dva modely tejto značky. A oba pritom cielia do najatraktívnejšieho „eurového“ segmentu. To je obrovská sila, ktorá má reálny potenciál zahýbať štatistikami predajov na Slovensku.

Zaujímavou správou je aj zaradenie smartfónu Coolpad Modena do ponuky. Tento výrobca má veľký vplyv v svetovom meradle, ale v našich končinách je zatiaľ málo známy. O jeho distribúciu aj propagáciu tejto značky sa na Slovenku stará spoločnosť TCCM, ktorá má v portfóliu aj značku CAT a Meizu a v minulosti distribuovala aj zariadenia HTC – nejde teda o žiadnych začiatočníkov a je dosť možné, že práve sme svedkami zrodenia ďalšieho silného hráča na našom trhu.

Najmenej očakávaným krokom je ale spustenie veľkej kampane so starším iPhonom 5S. Práve zníženie ceny, resp. prítomnosť v „akcii“ je jeden zo spôsobov komunikácie, ktorým sa Apple vyhýba. Je ale pravdepodobné, že sa slovenskému Telekomu podarilo výhodne nakúpiť väčšie zásoby starších zariadení z iných krajín a na trhu, kde sa pohybuje mimoriadne veľa cenovo senzitívnych používateľov, môže takáto ponuka zaznamenať veľký úspech.

Mimochodom, viete si predstaviť, že by sa nejaký operátor pokúsil preraziť na trhu s vyše dva roky starým modelom od iného výrobcu? Toto je tromf, ktorý dokáže na stôl vyložiť jedine Apple...