3.2.2016 13:47 | Bleskovky MobilMania.sk

Google prevezme výrobu Nexusov pod vlastnú kontrolu. Chce konkurovať iným výrobcom

Zdroj: Ján Trangel

V minulosti sa na výrobe zariadení Nexus podieľali napríklad Samsung, HTC alebo LG.

Menší z dvojice Nexusov vyrába pre Google Zdroj: Ján Trangel

Google doteraz pri výrobe zariadení Nexus zvykol spolupracovať s inými výrobcami. S tabletmi aj smartfónmi mu pomohli LG, Samsung, HTC i Motorola. To sa však môže čoskoro zmeniť. Ako uvádza Phandroid, spoločnosť plánuje prevziať výrobu do vlastných rúk.

Hardvér, softvér či dizajn zariadení bude mať Google pod svojou kontrolou, s komponentami by mu mali pomôcť výrobcovia ako Qualcomm a Samsung. Na telefónoch a tabletoch by sa v budúcnosti malo nachádzať už len logo Nexus, podobnú stratégiu zvolila firma pri zariadeniach Pixel C alebo Chromebook Pixel.

O tom, že sa spoločnosť snaží zjednotiť svoju výrobnú líniu, svedčí aj fakt, že Nexus 5X a Nexus 6P majú takmer identický dizajn s čítačkou odtlačkov prstov umiestnenou na rovnakom mieste. Google sa tak chce uistiť, že Nexus bude značka, schopná konkurovať iným výrobcom.

Hlavným dôvodom pre tento krok by mohla byť snaha súperiť s Apple, i keď Google doteraz nepovažoval výrobný segment za svoju prioritu. Nepotrebuje to ani z hľadiska príjmov, spoločnosti totiž prináša dostatočné zisky napríklad operačný systém Android. Obávať sa však môže silnejúcej pozície konkurenčného systému iOS.

Čítajte aj Google prevezme výrobu Nexusov pod vlastnú kontrolu. Chce konkurovať iným...