4.2.2016 01:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Ericsson sa pripravuje na príchod 5G. Ohlásil LTE s rýchlosťou 1 Gbit/s

Zdroj: dreamstime

Firma zároveň predstavila spôsob, akým výrazne rozšíriť svetové pokrytie mobilným internetom.

Zatiaľ čo na Slovensku operátori pokračujú vo vylepšovaní súčasných sietí štvrtej generácie, veľké nadnárodné spoločnosti už pripravujú technológie pre príchod 5G. Patrí medzi ne aj Ericsson, ktorý dnes ohlásil vylepšenie terajšieho LTE. Maximálne hodnoty pre download majú dosiahnuť až 1 Gbit/s.

Švédska telekomunikačná spoločnosť predpokladá, že komerčný nástup 5G, očakávaný v roku 2020, bude nevyhnutnosťou v súvislosti s rýchlym rastom objemu využívaných dát. V roku 2021 má ročná spotreba dát priemerného európskeho používateľa stúpnuť z dvoch až na 18 GB. Môže za to najmä video.

fotogaléria
zdroj: Ericsson Zdroj: Ericsson

Okrem toho Ericsson upozorňuje aj na opačný problém, a to že je v súčasnosti viac než 50 % svetovej populácie bez mobilného internetového pripojenia. Celkové pokrytie má výrazne vylepšiť nová technológia, ktorá umožní rozšírenie súčasných GSM sietí o WCDMA (3G) konektivitu.

Využitie už existujúcej infraštruktúry má ušetriť až 60 % nákladov pri rozširovaní 3G. Takýmto spôsobom je teoreticky možné dosiahnuť až 90-percentné pokrytie svetovej populácie.

fotogaléria
Novinky stavajú na troch základoch – zvýšení Zdroj: Ericsson

Lepšia optimalizácia sietí

Mobilní operátori budú mať k dispozícii nové produkty (Service Operations Center a Experience Management Center), ktorých účelom bude monitorovanie výkonu služieb v reálnom čase.

Prevádzkovatelia sietí tak lepšie porozumejú skutočnému používateľskému zážitku zákazníkov a dostanú presnejšie informácie o reálnych požiadavkách na výkon sietí v jednotlivých lokalitách, čo pomôže k ich lepšej optimalizácii.

Poskytovateľom digitálnych služieb má pomôcť nástroj Revenue Manager. Cieľom je prístup ku kľúčovým obchodným informáciám, ktoré pomôžu výrazne (o celé mesiace) znížiť časový interval, ktorý je potrebný na spustenie novej služby.

Všetky novinky bude Ericsson verejne prezentovať na blížiacom sa mobilnom kongrese v Barcelone, ktorý začína už 22. februára.