5.2.2016 00:00 | MobilMania

Test Samsung Galaxy A5 (2016): Kov za štyri stovky

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Hodnotnejšie materiály sa v prípade modelu Galaxy A5 odrazili na cene. Parametre idú bokom.

Cesta, ktorou sa vydal Samsung s líniou Galaxy A, je trochu rozporuplná. Nie každému sa pozdáva mastný príplatok za kov a sklo, najmä keď veľká časť priaznivcov Androidu detailne skúma každý technický parameter. Ani vynovený Galaxy A5 si z čísel veľkú hlavu nerobí, i keď mu nič podstatné nechýba. Obháji vyššiu cenu?

Čítajte aj Test Samsung Galaxy A5 (2016): Kov za štyri stovky

Precízna práca

Na konštrukčnom vyhotovení si dal Samsung skutočne záležať, o tom niet žiadnych pochýb. Kov v kombinácii so sklom je osvedčená kombinácia, s ktorou už namútil vody aj Apple . Krehkosť skla pritom netreba príliš riešiť, vpredu aj vzadu ide o Gorilla Glass 4. So zlatou zadnou stranou nie sú veľkým problémom ani odtlačky.

Hlavnou prednosťou smartfónu je kvalitná konštrukcia. Zadná strana je zo skla, zlatá farba ale dobre skryje kopu odtlačkov

Okrem zlatého je tiež v predaji čierny, biely a aj zaujímavý ružový variant. Smartfón padne výborne do ruky, i keď menší model A3 ho v tomto smere prekonáva. Dôvod odhalíme pri porovnaní uhlopriečky displejov – nová A5 je skrátka podstatne väčšia.

Galaxy A5 je väčším súrodencom Galaxy A3. Možno padne horšie do dlane, no v parametroch vyhráva

Tlačidlá na bokoch zariadenia sú umiestnené rozumne, prsty dopadajú presne na ne. Zaslúžili by si iba vyšší zdvih. Kovové lemovanie ukrýva tiež microUSB konektor a nenápadnú zásuvku, do ktorej sa zmestí nanoSIM karta a aj pamäťovka formátu microSD.

Klávesy na bokoch mohli mať vyšší zdvih

Displej od majstra

Ak niečo Samsung zvláda naozaj bravúrne, tak sú to displeje. Super AMOLED panel v Galaxy A5 pracuje s FullHD rozlíšením, ponúkne široké pozorovacie uhly, je veľmi dobre čitateľný aj na priamom svetle a farebné podanie je špičkové. V tomto smere sa naozaj nemôžeme sťažovať.

Super AMOLED panel je stvorený na divoké farby nadstavby TouchWiz

Hardvér, ktorý sa nachádza vovnútri, už na tom tak slávne nie je. Za štyri stovky u konkurencie dostaneme lepšie parametre. Nová A5-ka disponuje ôsmimi jadrami, čipsetom Snapdragon 615 či 2 GB pamäte RAM. Čísla nie sú všetko, ani poriadne vyladený systém ale u Samsungu nie je samozrejmosťou.

Systém dostal niekoľko šikovných vymožeností, ako napríklad zjednodušený režim či ovládanie gestami

Android v staršej verzii 5.1.1 Lollipop je „obohatený“ o nadstavbu TouchWiz. Nepatríme medzi jej skalných priaznivcov, ale treba uznať, že jej veľké upratovanie zvládol výrobca dobre a chod systému je svižný. Nájdeme tu menej zbytočných appiek, naopak, nedávno pribudol užitočný kancelársky balík od Microsoftu.

Nad rámec čistého Androidu je tu tiež aplikácia S Health, monitorujúca fyzickú aktivitu, či možnosť zvolenia grafickej témy. Z tých zbytočnejších zákutí spomeňme správcu systému alebo záložku s novinkami Briefing, ktorá už po prvom spustení okupuje jednu kartu na domovskej obrazovke. Dá sa jej, našťastie, zbaviť.

Microsoft už istý čas poskytuje pre zariadenia od Samsungu svoj balík Office. Poteší - Webový prehliadač dobre poznáme, rýchle reakcie sprevádza rýchle dátové pripojenie cez LTE - Po zdĺhavom prvotnom nastavení odtlačkov už robí snímač iba radosť

Dôležitým rozdielom v porovnaní s lacnejším Galaxy A3 je senzor odtlačkov prstov, ktorý sa do systému podarilo integrovať veľmi dobre. Okrem odomykania displeja slúži napríklad aj na prihlasovanie do webových stránok alebo na platby cez Samsung Pay.

Spoľahlivosť senzora je na vysokej úrovni, Samsung ho rozumne zabudoval do klávesu pod displejom. Prst stačí priložiť, už nie je nutné prejsť po celej ploche tlačidla tak, ako v minulosti.

fotogaléria
Senzor odtlačkov funguje spoľahlivo, jeho reakcie Zdroj: Ľubomír Vnuk

Foťák sklamal

V multimediálnej výbave poteší FM rádio, ktoré už dnes nie je úplne bežné. Foťák, naopak, dobrý dojem trochu kazí. Kvalitou by sme ho zaradili do nižšej cenovej skupiny, i keď nie je vyslovene zlý. Parametre ale sľubujú omnoho viac, od optickej stabilizácie či svetelnosti f/1.9 by sme čakali niečo lepšie.

fotogaléria
Od 13Mpx fotoaparátu sme čakali viac Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ako zvyčajne, dobré svetlo prinesie dobré výsledky. V šere sa ale dostaví viditeľný šum a aj nepatrné pohyby rukou snímky rozmazávajú. Čiastočnou útechou je manuálny režim, ani ten ale nedokáže zázraky. Spomedzi funkcií zaujme HDR mód či odstránenie nedostatkov pri fotení v hmlistom prostredí.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Video zhotovíme vo FullHD, a to pri frekvencii 30 snímok za sekundu. Nechýba ani predná selfie kamera, schopná zhotoviť snímky v rozlíšení 5 Mpx. Ponúkne zaujímavý bonus v podobe takzvanej selfie panorámy.

fotogaléria
Samsung Galaxy A5 (2016): Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Lepšia kúpa ako A3

Ak načrieme do portfólia Samsungu, Galaxy A5 sa oplatí viac ako jeho lacnejší súrodenec A3. Za príplatok necelých 100 eur dostaneme kvalitnejší displej, optickú stabilizáciu pri fotoaparáte, senzor odtlačkov prstov a aj konkurencieschopnejší hardvér. Stále má svoje muchy, za 390 eur by sme čakali lepší foťák a aj o polovicu väčšiu kapacitu RAM. No ak si viac potrpíte na solídnej konštrukcii a kvalitných materiáloch, smelo do toho. Operátori sa určite chystajú na vysoký dopyt, len si ho nepopleťte s minuloročným modelom.

Vo voľnom predaji by sme dali šancu OnePlus X či dokonca OnePlus 2. Priamym konkurentom bude napríklad HTC One A9, ktoré si takisto zakladá na precíznosti vyhotovenia. Zatiaľ si však zaň treba priplatiť zhruba 50 eur.

Názov zariadenia Samsung Galaxy A5 (2016); A510F
Rozmery 144,8 × 71 × 7,3 mm
Hmotnosť 155 g
Uhlopriečka displeja 5,2 palca
Technológia a rozlíšenie displeja Super AMOLED, 1 080 × 1 920 bodov (424 ppi)
Čipset Snapdragon 615
Procesor 8-jadrový, 1.6 GHz
Grafické jadro Mali-T720MP2
Operačná pamäť RAM 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat6
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 5.1.1 Lollipop
Orientačná cena s DPH 390 eur