5.2.2016 09:54 | Bleskovky MobilMania.sk

Firefox OS pre smartfóny: Kedy skončí, ako to bude s aplikáciami

Zdroj: archív

Mozilla má s platformou Firefox OS už celkom iné plány.

Organizácia Mozilla nedávno oznámila , že sa rozhodla ohľadne svojej platformy Firefox OS k zásadnej zmene stratégie.

Budúcnosť platformy už nebude na smartfónoch (kde evidentne neuspela), ale v iných zariadeniach – najmä inteligentných televízoroch či riešeniach z takzvaného internetu vecí. Ako uvádza stránka Liliputing.com, Mozilla teraz pridala k tejto téme ďalšie zaujímavé detaily.

Čítajte aj Firefox OS pre smartfóny: Kedy skončí, ako to bude s aplikáciami
Orange Klif naživo, foto Peter Steigauf Zdroj: Peter Steigauf

Okrem iného sme sa dozvedeli, že vývoj platformy Firefox OS pre smartfóny bude ukončený vydaním verzie 2.6. V praxi to však ešte nemusí znamenať definitívny koniec platformy.

Ide totiž o open source projekt s otvorenými zdrojovými kódmi, čo otvára priestor pre prípadnú komunitnú podporu.

Mozilla však dáva od tejto časti Firefox OS ruky preč aj po personálnej stránke: po máji tohto roka by sa už priamo v Mozille nemal venovať mobilnému Firefox OS ani jeden zamestnanec.

Zároveň bolo oznámené, že obchod Firefox Marketplace prestane akceptovať nové podania aplikácií pre Android, desktopy aj tablety po 29. marci. Aplikácie pre Firefox OS však budú akceptované naďalej aj v horizonte roka 2017 – o finálnom dátume ešte nebolo rozhodnuté. Mozilla tým evidentne chce podporiť používateľov, ktorí už telefóny s Firefox OS majú.

Mozilla zároveň intenzívne pracuje na nových projektoch zariadení s Firefox OS. Jedným z nich je smart TV od Panasonic, ktorý sme si pred pár mesiacmi mohli aj vyskúšať na vlastnej koži.

Čítajte aj Firefox OS pre smartfóny: Kedy skončí, ako to bude s aplikáciami