7.2.2016 06:00 | MobilMania

Opravil váš iPhone neautorizovaný servis? iOS 9 ho môže navždy zablokovať

Zdroj: Zive.sk

K problémom dochádza pri update na novú verziu OS. Dôvodom je Touch ID a jeho bezpečnosť.

2013 apple iphone 5c sni´mka obrazovky 2013-12-02 Zdroj: Zive.sk

Množstvo majiteľov iPhonov sa po aktualizácii na systém iOS 9 sťažuje na chybové hlásenie „error 53“. Problém vraj zariadenie úplne znefunkční a používateľovi tak navždy odoprie prístup k dátam, ktoré boli v smartfóne uložené. Informoval o tom web The Guardian.

Postihnuté však majú byť iba telefóny opravené neautorizovaným servisom a iPhony, ktoré po fyzickom poškodení opravené neboli.

Podľa slov hovorkyne spoločnosti Apple je jedným z  problémov Home tlačidlo a v ňom integrovaný senzor Touch ID. Kvôli bezpečnosti je totiž spárovaný s „bezpečnou enklávou“, ktorá chráni údaje o odtlačkoch prstov.

A práve tu je rozdiel medzi oficiálnou a neoficiálnou opravou. V autorizovanom servise je totiž pri oprave, ktorá ovplyvňuje snímač Touch ID, párovanie opätovne vykonané a zariadenie tak vie, že pracuje s oficiálnym komponentom.

V neautorizovanom servise však k takémuto procesu nedochádza, čo môže v konečnom dôsledku viesť až k spomínanému zablokovaniu zariadenia.

Čítajte aj Opravil váš iPhone neautorizovaný servis? iOS 9 ho môže navždy zablokovať

Plán alebo chyba?

Zo slov hovorkyne vypláva, že Apple o „probléme“ vie. Podľa dostupných informácií však firma používateľov na možné riziko neupozornila, a tým spôsobila, že ich drahé zariadenia sa stali nepoužiteľnými.

Odporúčaným riešením tejto situácie je podľa Applu kontaktovanie podpory. Avšak ani zamestnanci spoločnosti nevedia o žiadnom funkčnom riešení. Nepomôže výmena súčiastok, nepomôže žiadny softvér a  neexistuje ani spôsob, ako získať prístup k pamäti telefónu . Jediným riešením je tak iba kúpa nového smartfónu.