10.2.2016 06:00 | MobilMania

Test Acer Predator 8: Vraj tablet stvorený pre hráčov

Zdroj: Lukáš Koškár

Môže si kategória herných tabletov vybudovať silné zázemie rovnako ako herné notebooky?

Línia Acer Predator nepozostáva len z výkonných notebookov . Výrobca nás chce presvedčiť, že svoje miesto na výslní si nájdu aj herné dotykové placky. Nejde pritom o novú myšlienku, asi najznámejšími zariadeniami z tejto kategórie sú tablety Shield od Nvidie a Predator 8 s nimi pravdepodobne bude často porovnávaný. Je novinka od Acer dostatočne výnimočná?

Bez prémiovej kvality

Acer Predator 8 ihneď zaujme svojím netradičným vzhľadom. Kombinuje šedé kryty s ostrými červenými krytkami reproduktorov. Konštrukcia je z väčšej časti plastová, pre navodenie prémiového dojmu však vzadu nájdeme zadný obdĺžnikový prvok vyhotovený z brúseného hliníka.

Naozaj ide ale len o navodenie dojmu. Kvalita konštrukcie totiž značne pokrivkáva – keď sme tablet chytili po oboch koncoch a jemne sme sa ho pokúsili stočiť, okamžite sa ozvalo pukanie spôsobené namáhaním plastových krytov. Prudké reakcie pri hraní teda tablet rozhodne nebude zvládať s prehľadom.

fotogaléria
Až štyri reproduktory sa u tabletov bežne nevidia Zdroj: Lukáš Koškár

Štvoricu reproduktorov po rohoch chválime kvalitou zvuku, ktorý je na pomery tabletov vskutku nadštandardný – dostávame ako silnú hlasitosť, tak aj stereo zážitok. Acer Predator 8 navyše disponuje vibračnými motorčekmi po oboch stranách, vďaka čomu ponúka lepšiu haptickú odozvu v hrách. Keď napríklad v pretekoch hráč narazí do prekážky vpravo, tablet zavibruje na pravej strane. Intenzita vibrácií pritom závisí od sily nárazu.

fotogaléria
Okraje na zadnej strane sú pogumované Zdroj: Lukáš Koškár

Dizajnérov ale vôbec nepochválime za ostré plastové zakončenia, ktoré pri držaní doslova pichajú do rúk. Držanie je nekomfortné a človek si musí rozmyslieť, ako vlastne tablet uchopí.

Hmotnosť 350 gramov je na pomery osempalcových tabletov taktiež pomerne vysoká. Napríklad iPad mini 4 vo verzii s Wi-Fi váži necelých 300 gramov. Avšak napríklad taký Nvidia Shield Tablet K1 má hmotnosť až 390 gramov, takže v podaní Acer Predator 8 môžeme hovoriť o priemere svojej kategórie.

fotogaléria
Ostré rohy neboli dobrý nápad Zdroj: Lukáš Koškár

Základná konektivita i foťák

Ponuka konektorov pozostáva štandardne z Micro USB portu pre nabíjanie či prenos dát a zvukového konektora. Chýbať nemôže ani slot na Micro SD karty do kapacity 128 GB. Pre bezdrôtovú komunikáciu je k dispozícii Wi-Fi 802.11a/b/g/n vrátane podpory pásma 5 GHz, ako aj Bluetooth 4.0. Podpora mobilných dát sa nekoná.

fotogaléria
Tlačidlá sú ľahko dostupné Zdroj: Lukáš Koškár

Výbava ďalej zahŕňa 2 Mpx prednú kameru a zadný fotoaparát s maximálnym rozlíšením 5 megapixelov. Kvalita snímok nijako neoslní. Už v exteriéri, za dobrého svetla sú výsledky podpriemerné a snímkam chýba ostrosť.

fotogaléria
LED blesk tu nenájdeme Zdroj: Lukáš Koškár

V miestnosti a najmä pri umelom svetle je to ešte horšie. Fotky sú neostré a výrazne zašumené. Pri videu s maximálnym rozlíšením Full HD (1 920 × 1 080 pixelov) je situácia podobná. Je vidieť, že kvalita fotoaparátov u Acer Predator 8 nehrá prvé husle.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
Acer Predator 8: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Displej je za čo chváliť

Naopak, kvalita obrazu je v podaní osempalcového herného tabletu od Acer výborná. Full HD rozlíšenie je na danú uhlopriečku dostatočne jemné, vyššie rozlíšenie by pri hraní dokonca bolo kontraproduktívne. Kládlo by väčšie hardvérové nároky a rýchlejšie vyčerpalo už aj tak namáhanú batériu.

Technológia IPS sa stará o výborné pozorovacie uhly a vierohodné podanie farieb. Výrobca sa chváli 100% pokrytím farebného gamutu podľa štandardu NTSC. Farby sú podľa našich skúseností vskutku pestré a obraz pôsobí živo.

fotogaléria
Zmena farieb pri extrémnych uhloch he minimálna Zdroj: Lukáš Koškár

Vrásky na čele nám už tradične spôsobovali len odlesky a odtlačky prstov, na ktoré sú lesklé displeje veľmi háklivé. Podsvietenie je ale nadpriemerné, takže čitateľnosť je dobrá aj za bieleho dňa. Večer si človek vystačí aj s minimálnym jasom. Trochu nám tu ale chýbal senzor okolitého svetla, museli sme sa preto spoľahnúť výhradne na manuálnu korekciu.

Štyri atómové jadrá

Acer u svojho osempalcového predátora stavil na čip Intel Atom x7-Z8700, ktorý spadá do aktuálnej 14 nm generácie Cherry Trail. Disponuje štvoricou jadier s frekvenciou 1,6 až 2,4 GHz v režime Burst.

Výkon procesorovej časti je viac než solídny. V záprahu s 2 GB operačnej pamäte je systém rýchly a pri používaní sme sa nestretli s výraznými spomaleniami či zamŕzaním. Vnútorná pamäť ponúkne kapacitu 32 GB, pričom po prvom spustení tablet hlásil voľných takmer 22 GB.

Komplexný test AnTuTu nadelil tabletu 71 720 bodov

Operačný systém Android 5.1 (Lollipop) je obdarený aj niekoľkými „bonusmi“. Zbytočného predinštalovaného softvéru je na náš vkus až príliš, no nájde sa medzi tu aj niekoľko šikovných vychytávok.

Začneme tou najužitočnejšou – fungujúcim multitaskingom. Pri otvorení aplikácie si používateľ môže rozdeliť obrazovku na polovicu, pričom v druhej časti si spustí nejakú inú. Funkcia pritom nie je obmedzená len na aplikácie Googlu či Aceru, ale rozumie si aj so softvérom tretích strán, napríklad kancelárskym balíkom OfficeSuite. Je síce pravda, že napríklad Samsung či LG už takéto riešenia ponúkajú dlhšie, vo svete Androidu však stále nejde o štandard.

Okrem multitaskingu tu nájdeme aj plávajúce okná v podobe webového prehliadača, kalkulačky, kalendára či poznámkového bloku

Celkom na zahodenie nie je ani podpora gest vrátane odomknutia tabletu prostým dvojitým poklepaním po displeji. Nechýba ani nástroj pre vyčistenie pamäte a uvoľnenie miesta. Za zmienku stojí aj to, že majiteľ tabletu automaticky dostane 320 000 kreditov v hre Asphalt 8: Airborne.

Herný výkon nie je práve najvyšší

Top aspektom u herných notebookov a tabletov má byť najmä výkon v hrách. Musíme ale povedať, že úsporná verzia grafiky Intel HD Graphics ôsmej generácie v tejto disciplíne nepôsobí práve najistejšie.

Najväčším kameňom úrazu bol paradoxne predinštalovaný Asphalt 8: Airborne, ktorý sa stal akýmsi vlajkovým herným titulom tohto tabletu. Na maximálnych detailoch bola hra takmer nehrateľná – ovládanie bolo oneskorené a celý obraz akoby plával. Po znížení detailov bola už odozva podstatne lepšia, no stále to nebolo úplne ono.

Netrúfneme si ale povedať, či je problém na strane hardvéru alebo zlej optimalizácie systému. Skôr ale ide o druhú možnosť. Hru sme totiž hrali už aj na slabšom hardvéri a gameplay bol omnoho plynulejší. Je tu teda istá možnosť, že sa výkon zlepší s budúcimi aktualizáciami.

Medzi predinštalovanými aplikáciami nájdeme hneď niekoľko obchodov s hrami, cloudovú službu či bezpečnostný softvér. Ktoré človek skutočne využije?

V Real Racing 3 bol obraz plynulý, no naopak sme si všimli občasné zasekávanie hudby, ktoré pôsobilo rušivo. Strieľačka Modern Combat 5: Blackout išla naopak ako po masle. Vo všeobecnosti je ale pre nás herný výkon sklamaním, čo je pri hernom tablete veľké mínus.

Slabá výdrž

Najviac nás ale Predator 8 prekvapil výdržou na jedno nabitie. Bežné používanie pozostávajúce z hrania a surfovania po webe pri štvrtinovom jase vyšťavilo akumulátor už za štyri hodiny. Pri prehrávaní HD videa v slučke sme sa dostali na päť a pol hodiny. Výrobcu ale chválime za dobré umiestnenie batérie, vďaka čomu bolo ťažisko zhruba v strede tela tabletu, takže sa držal dobre.

Je pravdou, že v tme si človek vystačí aj s minimálnym jasom, čo by pár minút k výdrži pridalo, no aj tak neskrývame sklamanie. Osempalcový tablet by mal bez problémov zvládať osem hodín nepretržitého chodu, minimálne pri surfovaní a prehrávaní videa.

Použitý Atom sa navyše v hrách celkom slušne zahrial. V okolí zadného fotoaparátu sa kryt rozpálil na 40 stupňov. Pri držaní na šírku sme sa časťami prstov týchto miest dotýkali, takže pocitovo sme cítili pálenie.

Hodnotenie: Krok do nesprávnej strany

Acer Predator 8 sa tvári ako silný herný tablet. A vskutku má v tejto oblasti isté prednosti. Dostávame tablet s kvalitným displejom, nadštandardným zvukom, vylepšenou haptickou odozvou a na zahodenie nie sú ani niektoré softvérové vylepšenia.

Žiaľ, práve v kľúčových disciplínach, akými sú herný zážitok a ergonómia, si nevedie práve najistejšie. V prvom rade sme čakali úplne plynulé snímkovanie v každej hre, a to bez zaváhania. Najmä v predinštalovanom Asphalt 8: Airborne sme ale mali presne opačný zážitok.

fotogaléria
Nová kategória tabletov? Možno v budúcnosti Zdroj: Lukáš Koškár

V iných hrách to už bolo lepšie. Naopak, na procesorový výkon Atomu v kombinácii s 2 GB RAM si nemôžeme sťažovať, systém bol svižný. Výdrž na jedno nabitie je však na pomery osempalcových tabletov podpriemerná a ako je u tabletov zvykom, akumulátor sa nedá jednoducho vymeniť. Micro USB port je umiestnený hore, takže do úvahy prichádza hranie s pripojenou nabíjačkou. Dĺžka kábla je však limitujúca, treba mať na pamäti, že tablet má byť mobilným zariadením.

Pocit prémiového zariadenia zase podkopáva nie práve stopercentná kvalita spracovania. Zo spomínanej ergonómie zase odhrýzajú ostré rohy reproduktorov, ktoré komplikujú držanie tabletu.

Cenovku 350 eur potom nemôžeme označiť inak než za prestrelenú. Už spomínaný tablet Nvidia Shield K1 stojí dve stovky. V kategórii osempalcových tabletov tesne nad 350 eurami potom nájdeme aj iPad mini 4 vo Wi-Fi verzii, hoc len so 16 GB pamäťou. Ide ale zariadenie, ktoré je kvalitatívne niekde úplne inde.

Príbeh o pretransformovaní tabletu na herný stroj teda nemá ten najšťastnejší koniec. Aspoň nateraz nie. Možno však ide len o koniec prvej kapitoly v nedokončenej knihe. Možno Acer Predator 8 pootvoril dvierka nástupcom, ktorí na to pôjdu inak, lepšie.

Názov zariadenia Acer Predator 8 (GT-810)
Kódové a iné označenia NT.Q01EE.008
Rozmery 218 × 127 × 8,7 mm
Hmotnosť 350 g
Uhlopriečka displeja 8 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1 920 × 1 200 bodov
Čipset Intel Atom x7-Z8700
Procesor 4 × 1,6 GHz až 2,4 GHz (Burst)
Grafické jadro Intel HD Graphics, Gen 8-LP
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 32 GB, Micro SD do 128 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 0
Podpora LTE Nie
Hlavný fotoaparát 5 Mpx
Sekundárny fotoaparát 2 Mpx
Operačný systém Android 5.1 (Lollipop)
Cena s DPH 349 eur