12.2.2016 13:20 | MobilMania
Aktualizované

Telekom spustil operátora Juro. Vieme detaily

Zdroj: dreamstime

Nový operátor ponúka 2 centy za minútu i SMS. Označuje sa ako ľudový.

fotogaléria
Logo operátora z webu. Zdroj: MobilMania.sk

Slovak Telekom spustil osobitnú značku pre mobilnú službu. Nazýva ho ďalším operátorom. Dostal názov Juro a označenie ľudový operátor.

Poskytuje ho priamo Slovak Telekom, nie žiadna partnerská firma. Nejde tak o virtuálneho ani značkového operátora v pravom zmysle slova.

2 centy. Pri dobíjaní

Juro je predplatenou kartou. Ponúka volania za 2 centy na minútu do všetkých sietí SR pri dobití aspoň 5 eur za 30 dní. Toľko stojí aj SMS/MMS a 1 megabajt dát. Pokiaľ podmienku nedodržíte, cena vzrastie na 5 centov .

fotogaléria
Úvodná ponuka operátora. Zdroj: MobilMania.sk

V roamingu v rámci EÚ sa platia 4 centy za minútu, SMS, MMS aj megabajt dát. Opäť platí podmienka dobíjania, inak cena stúpa na 5 centov.

Ceny operátor označuje len ako akciové , s platnosťou do 15. mája 2016. Zvýhodnenú cenu poskytne na ďalších 30 dní pri dobití najneskôr v tento deň.

Prišla dnes, karty budú neskôr

Služba štartuje už dnes. Spustila aj web , len ho ešte nepropaguje.

Karta sa už predáva cez internet alebo infolinku. Následne príde kuriérom do 5 pracovných dní. Na predajniach nebude dostupná, takže nie je spôsob, akým by sa k nej zákazník dostal už dnes.

Operátor už sprevádzkoval aj linku 0800 800 800. Označuje ju ako zákaznícku. Linka 0909 909 909, ktorú uvádza v materiáloch, zatiaľ nefunguje.

Čítajte aj Telekom spustil operátora Juro. Vieme detaily

Po dobití platí kredit 12 mesiacov. Minimálna čiastka na dobitie sú 3 eurá, pri stieracích kupónoch 5 eur.

Internet na maximum 3G, bez LTE

K dispozícii je internet s teoretickou rýchlosťou do 42 Mbit/s v smere sťahovania dát a 5,76 v opačnom smere. Ide o maximum 3G siete. Prístup do 4G zatiaľ zákazníci nemajú sprevádzkovaný.

fotogaléria
ikonka Telekom Zdroj: dreamstime

Žiadne balíky predplatených dát na surfovanie neponúka, účtuje po 2 centoch pri dobíjaní 5 eur mesačne respektíve po 5 centov bez dobíjania.

Tarifikačný interval nepoteší. Je 10-kilobajtový. Operátori zvyknú mať oveľa presnejší, 1-kilobajtový. Rozdiel sa prejaví najmä ak sa zákazník na internet pripája častejšie a len na pár stránok či e-mail - s malými prenosmi a následným odpojením sa. Ak máte zapnuté internetové prenosy stále, zmena sa prejaví menej.

Pozrite si porovnanie predplatených kariet :

Čítajte aj Telekom spustil operátora Juro. Vieme detaily

Virtuálni operátori u nás

Na Slovensku nikdy nepôsobili virtuálni operátori v pravom zmysle slova. Išlo o značkových poskytovateľov, ktorí väčšinou spolupracovali s O2. Išlo napríklad o NaymobileSwan mobile , ale aj Tesco mobile, ktoré ako jediné funguje doposiaľ.

Swan mobile skončil a Swan už prevádzkuje  plnohodnotného operátora, hoci pre časť územia jeho sieť nie je dostupná a využíva národný roaming práve cez sieť Telekom – inak však spolu nespolupracujú.  

Vlastný projekt malo aj Fun rádio s Orangeom pod značkou FunFón. Neskôr z neho rádio odstúpilo a značkového poskytovateľa prevádzkuje  už len Orange.  

Skončil u nás aj projekt Metra – Mphone , ktorý spolupracoval práve s Telekomom. Ten bol na slovenský trh uvedený v októbri 2010. V ponuke boli tri paušály s rôznym objemom voľných minút, SMS správ a dátových prenosov.

Na článku spolupracoval Filip Maxa

Čítajte aj Telekom spustil operátora Juro. Vieme detaily