14.2.2016 07:17 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

LG V10 má problém. Na pridanie odtlačku prsta netreba heslo

Zdroj: LG

Vytvorenie skratky preskočí kontrolu pred zaznamenaním novej biometrickej informácie.

LG V10 Zdroj: LG

Smartfóny LG V10 trpia chybou, vďaka ktorej funguje pridanie odtlačku prsta aj bez znalosti hesla. V nebezpečí sú však iba zariadenia so spúšťačom Nova Launcher s viac ako desať miliónom stiahnutí v Obchode Google Play.

Postup popísal používateľ Matt OnYourScreen na portáli YouTube. Okrem toho však priniesol aj radu, ako zneužitiu chyby zabrániť. Upozornil na to web Android Authority.

Zneužitie nedostatku ale stojí na prístupe k už odomknutému zariadeniu. Na domovskú obrazovku potom musí pridať miniaplikáciu Nova Activities, v menu vybrať položku com.lge.fingerprintsettings a zvoliť Add Fingerprint, čím sa vytvorí rovnomenná skratka.

Po otvorení tohto odkazu sa spustí proces snímania odtlačku bez toho, aby sa objavila obrazovka s potrebou zadať heslo alebo PIN kód.

Chyba v praxi (zdroj: Matt OnYourScreen):

Podobný postup zrejme funguje aj pri funkcii Trusted Face, kedy sa smartfón odomyká po rozpoznaní používateľovej tváre.

Čítajte aj LG V10 má problém. Na pridanie odtlačku prsta netreba heslo

Pamäť ukladá najviac štyri odtlačky

Nebezpečenstvu sa dá vyhnúť jednoducho. Stačí svojimi odtlačkami „zaplniť“ všetky štyri sloty, do ktorých sa ukladajú biometrické informácie. Všetky nasledujúce pokusy o vloženie ďalšieho odtlačku potom zlyhajú. Riešením je tiež odinštalovanie spomínaného spúšťača Nova Launcher.

Pri požičiavaní svojho smartfónu druhým ľudom tak odporúčame zvýšiť obozretnosť. Ak ste sa ale už stali obeťou, odtlačok prsta sa dá jednoducho odstrániť v Nastaveniach.

Čítajte aj LG V10 má problém. Na pridanie odtlačku prsta netreba heslo