14.2.2016 15:02 | Bleskovky MobilMania.sk

iPhone 7 by mal mať slúchadlá s konektorom Lightning, tvrdia analytici

Zdroj: Apple

Vlastné slúchadlá s potláčaním šumu by mohol Apple predstaviť v roku 2017.

fotogaléria
Nové slúchadlá pre Apple budú môcť namiesto 3,5 Zdroj: 9to5Mac

Slúchadlá pribalené k nadchádzajúcemu iPhonu budú namiesto 3,5 mm jacku vybavené konektorom Lightning. Myslia si to analytici britskej bankárskej a finančnej spoločnosti Barclays Blayne Curtis a Christopher Hemmelgarn v správe, na ktorú sa odvoláva portál MacRumors.

Dohady o tom, že nový iPhone by už nemusel mať klasický 3,5 mm jack, sa opakovane objavujú od novembra minulého roka. Analytici z Barclays ich opätovne potvrdzujú, keďže práve absencia štandardného jacku v iPhone 7 je podľa nich dôvodom prechodu na nový konektor slúchadiel. Na mieste pôvodného jacku má byť podľa analytikov druhý reproduktor.

3,5-mm jack je suverénne najstarším konektorom, aký zariadenia kalifornskej firmy využívajú. Správy o jeho zanechaní – i keď nepotvrdené – však mnoho fanúšikov neprijalo ľahko. Začiatkom januára bola spustená petícia za jeho zachovanie, ktorú dodnes podpísalo už takmer 300-tisíc ľudí.

Čítajte aj iPhone 7 by mal mať slúchadlá s konektorom Lightning, tvrdia analytici

Nasledujúci rok by mohli byť spolu s ďalším iPhonom (pravdepodobne iPhonom 7s) dostupné už i slúchadlá kalifornskej firmy s potláčaním okolitého ruchu. Pokým však prechod na konektor Lightning potvrdzujú aj predošlé správy, slúchadlá s potláčaním ruchu budú podľa iných predávané skôr samostatne, napríklad pod značkou Beats.

Takáto funkcia dáva v súvislosti s prechodom na nový konektor zmysel, keďže cez Lightning možno slúchadlá i napájať a práve funkcie ako potláčanie šumu vyžadujú externé napájanie.

fotogaléria
Apple možno pripravuje i vlastné bezdrôtové Zdroj: Apple

Ako však pripomína MacRumors, vylúčené nie je ani to, že Apple namiesto zmeny konektora prejde na bezdrôtové slúchadlá využívajúce Bluetooth. Údajne by sa mohli podobať na Bragi Dash , dve samostatné, navzájom neprepojené slúchadlá typu „in-ear“.