17.2.2016 19:00 | MobilMania
Doplnené

Orange: Pozor na mobily predávané na ulici. Majú falošné papiere akoby od nás

Zdroj: dreamstime

Lacné telefóny sa tvária ako drahší originál. Záujemcov má presvedčiť sfalšovaný doklad.

Orange na Facebooku upozornil Slovákov na nekalé praktiky osôb, ktoré predávajú napodobeniny smartfónov známych značiek za podozrivo nízke ceny. Záujemcov zavádzajú, že pochádzajú práve z distribúcie operátora.

Predávané zariadenia sa originálom nevyrovnajú špecifikáciami, ani softvérovou funkcionalitou. Pouliční predajcovia ich ponúkajú na verejných priestranstvách, pričom disponujú údajným dokladom o kúpe akoby z Orangeu a záručným listom v rovnakom štýle.

Prví nešťastní majitelia

fotogaléria
Kópia sfalšovaných dokladov od pouličného Zdroj: Orange

Poskytovateľ mobilných služieb problém identifikoval na základe hlásených problémov oklamaných zákazníkov.

Doposiaľ potvrdené prípady pochádzajú zo Žiaru nad Hronom a Košíc, obozretní by však mali byť všetci Slováci. Predávanie značkových telefónov na ulici za zlomok ceny nie je bežným spôsobom, ako sa „zbytočného“ telefónu zbaviť, na mieste je tak prirodzená miera nedôverčivosti a opatrnosti.

Doplnené o 19:00: Spoločnosť redakcii MobilMania.sk sprístupnila kópiu záručného listu a pokladničného bloku jedného z poškodených, ktorý si zakúpil napodobeninu smartfónu Samsung Galaxy S6 .

Záručný list obsahuje viacero chýb, bežný človek ich však len ťažko odhalí – logo Orange má byť vytlačené čierno-bielo a ID predajne má obsahovať o jeden znak viac. Prítomná nemá byť pečiatka operátora, ale jeho obchodného zástupcu. Uvedené číselné údaje na pečiatke sú navyše vymyslené.

Podvod je ľahšie rozpoznateľnejší z pokladničného bloku. Uvedené sumy a názov telefónu sú vytlačené iným fontom písma a sú na prvý pohľad tmavšie. Číselné údaje z hlavičky bloku navyše nekorešpondujú s pečiatkou na záručnom liste.

Operátor odporúča, aby sa zákazníci spoliehali výlučne na autorizované obchodné miesta a sieť overených predajcov.

Čítajte aj Orange: Pozor na mobily predávané na ulici. Majú falošné papiere akoby od nás

Pozor aj na internete

Nachytať sa však dá nie len na ulici, no i on-line. V máji minulého roka sme informovali o „dotykovom smartfóne S5“ v ponuke zľavového portálu.

fotogaléria
Podoba ponúkaného „skvelého dotykového smartfónu Zdroj: redakcia

Telefón sa „nenápadne“ viezol na vlne zaužívanej značky modelového radu Galaxy od kórejského Samsungu. 87-eurová kópia si prepožičala aj dizajn drahšieho zariadenia. Záujemcovia o nový telefón tak musia byť obozretní pri každej príležitosti a hľadať háčik, ktorý prehnane nízka cena väčšinou prináša.