17.2.2016 10:00 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Ohybný smartfón ovládaný ohýbaním a multidotykom

Zdroj: HumanMediaLab

Flexibilné displeje prinášajú nové spôsoby ovládania smartfónov.

Výskumníci z Human Media Lab (HML) vyvinuli prototyp plnofarebného ohybného smartfónu ReFlex, ktorý používateľ ovláda kombináciou multidotyku a ohýbania. Informáciu zverejnili na webe HML.

ReFlex pracuje so systémom Android 4.4 a využíva dotykový ohybný OLED displej LG s rozlíšením 720p. Snímače ohybu sú umiestnené za displejom. Reagujú na silu, akou používateľ ohýba obrazovku a generujú tak vstupné údaje pre aplikácie.

Aplikácie sa v novom smartfóne ovládajú ohybom Zdroj: HumanMediaLab

Realistická manipulácia s virtuálnymi objektmi

Tlak a trenie simuluje zariadenie pomocou vibrácií kmitacej cievky. Napríklad ak používateľ pri prezeraní elektronického textového dokumentu ohne prístroj na pravej strane, jeho stránky sa otočia sprava doľava ako pri papierovej knihe. Rýchlosť listovania pritom závisí od veľkosti ohybu.

Používateľ pohybujúce sa stránky pocíti prostredníctvom jemných vibrácií telefónu. Tento spôsob údajne odbremení navigáciu zrakom, pretože používatelia pomocou hmatu odhadnú, približne kde v dokumente sa nachádzajú.

Video: SmartfónReFlex ovládaný dotykom a ohýbaním (zdroj: Human Media Lab)

Pri hre Angry Birds sa ohnutím displeja napne prak. Ako sa guma praku naťahuje, používateľ zaznamená jemné vibrácie. Guma po uvoľnení displeja vystrelí nahnevaného vtáka naprieč obrazovkou a ruky hráča pritom pocítia spätný náraz.

Na trhu do piatich rokov?

Riaditeľ HML Roel Vertegaal považuje ReFlex za úplne nový spôsob fyzickej manipulácie s ohybnými smartfónmi. Predpokladá, že podobné telefóny sa objavia na trhu do piatich rokov.

Čítajte aj Ohybný smartfón ovládaný ohýbaním a multidotykom

Dva veľmi podobné koncepty ovládania telefónu však demonštrovala spoločnosť Nokia už v roku 2011. Prvý, Future Lounge, predstavoval ohýbateľný smartfón s bežným tvarom a rozmermi. Druhý vyrukoval s netradične futuristickým dizajnom a bol prezentovaný pod názvom HumanForm.

Video: Koncept mobilu ovládaného ohýbaním Future Lounge z roku 2011 (zdroj: basicthinkingblog)

Video: Futuristický koncept mobilu HumanForm z roku 2011 (zdroj: Nokia N8 FanClub)

Po piatich rokoch však nie sú k dispozícií žiadne informácie o ich ďalšom vývoji.