17.2.2016 16:48 | Bleskovky MobilMania.sk

Apple zatiaľ neustupuje. Útočníkov iPhone neodomkne

Zdroj: Flipboard

Súd žiada od Apple súčinnosť s FBI pri dešifrovaní telefónu vraha zo San Bernardina. Šéf firmy spomína ústavné právo.

fotogaléria
Tim Cook označil požiadavku sudkyne Zdroj: Flipboard

Apple momentálne nevyhovie rozhodnutiu súdu a nepomôže FBI dešifrovať dáta v iPhone, ktorý patril vrahovi.

Okrem sprístupnenia dát má výrobca vymazať maximálny limit desiatich pokusov na zadanie používateľského kódu. Spomína sa tiež vytvorenie softvéru na automatické generovanie číselného hesla, aby polícia pri hľadaní správnej kombinácie nemusela zadávať čísla ručne. Informuje server The Verge.

Útočník Syued Rizwan Farook v decembri minulého roka spolu so svojou manželkou zastrelil v kalifornskom San Bernardine 14 ľudí.

Ide o súkromie všetkých

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Výkonný riaditeľ spoločnosti Tim Cook na nariadenie sudkyne reagoval v otvorenom liste. Rozsudok vzťahuje na všetkých používateľov a hovorí preto ďalekosiahlejších následkoch.

Podľa vedúceho predstaviteľa by šlo o úmyselné nabúranie súkromia a bezpečnosti zákazníkov, čím by zničili dlhé roky práce na vylepšení ochrany. Preto sa spoločnosť plánuje proti rozhodnutiu odvolať.

Od septembra 2014 sú v operačnom systéme iOS 8 údaje ako napríklad textové správy či fotografie na všetkých zariadeniach Apple automaticky šifrované používateľským kódom. Na správne zadanie má majiteľ desať pokusov. Ak heslo zabudne, všetky dáta sa vymažú.

Podľa dostupných informácii kriminálnik zo San Bernardina vlastnil iPhone 5c. Údajne používal štvormiestny kód, čo znamená že na jeho prelomenie treba vyskúšať 10 000 možných kombinácii.

Chcú slabšie šifrovanie

FBI zároveň chce, aby spoločnosť vytvorila nový operačný systém so slabším šifrovaním. Cook reagoval, že aj keď nariadenie nehovorí o vytvorení „zadných dvierok“, teda možnosti dešifrovania údajov používateľov, on pod požiadavkou vidí práve tento zámer.

Manažér v záverečnom vyhlásení dodal, že niet pochýb o dobrých dôvodoch FBI. Na druhej strane sa ale domnieva, že oslabenie bezpečnosti v produktoch Apple by ohrozilo základné ústavné práva a slobody občanov Spojených štátov.

Pripomeňme, že kalifornský výrobca patrí k najväčším odporcom oslabovania šifrovania mobilných telefónov. Už v minulosti deklarovala , že je technicky nemožné prelomiť takéto ochranu dát.