18.2.2016 08:26 | Bleskovky MobilMania.sk

Nový operátor v Česku už stavia sieť. Špeciálnu a pre 95 % územia

Zdroj: Shutterstock

Západní susedia budú mať čoskoro podmienky pre zavádzanie inteligentných domácností a miest.

Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

V Česku začína budovať sieť nový mobilný operátor. Nezameriava sa ale na hlasové služby či mobilné internetové pripojenie pre ľudí. Priamu cieľovú skupinu predstavujú inteligentné spotrebiče pre domácnosti – internet vecí, píše server MobilMania.cz.

Bezdrôtové služby chystá firma Sigfox, pre ktorú stavia tamojší operátor T-Mobile. Už do konca roka avizuje pokrytie 95 percent celého územia.

Rozširovanie dostupnosti môže napredovať rýchlejšie ako v prípade technológie LTE (4G), pretože na prenos dát stačí rýchlosť 100 bit/s a rovnako oveľa menšia kapacita siete. Zároveň má prevádzkovateľ nižšie prevádzkové náklady.

Technológia sa inštaluje na štandardné mobilné vysielače a umožňuje prenos dát na dlhé vzdialenosti. Nízke energetické nároky majú i pripojené zariadenia.

Zatiaľ prebehla iba trojmesačná skúšobná prevádzka na jeseň minulého roka na niekoľkých vysielačoch v Prahe, keď firmy testovali najmä kvalita pokrytia základňových staníc a prienik signálu do budov. Novinka sa vtedy využila na sledovanie pohybu železničných vagónov a monitorovali voľné parkovacie miesta, informoval T-Mobile v tlačovej správe.