20.2.2016 15:28 | Bleskovky MobilMania.sk

Samsung má nový osemjadrový čip pre mobilné zariadenia strednej triedy

Zdroj: Samsung

Exynos 7 Octa 7870 má sprístupniť efektivitu 14nm výrobného procesu širšiemu spektru mobilných zariadení.

Skôr či neskôr preniknú nové výrobné technológie aj do ľudovejších produktov. Jedným z príkladov je aktuálne ohlásený čip Exynos 7 Octa 7870, ktorý Samsung cieli na mobilné zariadenia strednej triedy. Spoločnosť o novinke informovala prostredníctvom tlačovej správy.

Nový procesor láka najmä na pokročilú výrobnú technológiu – 14nm proces s využitím FinFET tranzistorov. Rovnaký postup je využitý aj pri Exynos 7 Octa 7420, ktorý poháňa napríklad minuloročné vlajkové lode Samsungu. Nedávno výrobca uviedol aj high-endový Exynos 8 Octa 8890, ktorý sa po boku Snapdragonu 820 zrejme objaví v telefónoch línie Galaxy S7.

Vyššia efektivita pre mainstream

Exynos 7 Octa 7870 (zdroj: Samsung) Zdroj: Samsung

Podľa Samsungu je Exynos 7 Octa 7870 približne o 30 percent energeticky efektívnejší ako porovnateľne výkonné čipy vyrábané staršou technológiou 28nm High-K Metal Gate.

„Počítame so zvýšeným záujmom o procesory Exynos 7 Octa 7870, predovšetkým pre mobilné zariadenia zo stredného segmentu, pretože ponúkajú lepší výkon a energetickú úsporu. Je to prvýkrát, kedy je mobilný aplikačný procesor so 14nm procesnou technológiou k dispozícii pre tento typ inteligentných mobilných zariadení,“ povedal viceprezident System LSI marketingu Samsung Electronics, Ben K. Hur.

Základom čipu je osem procesorových jadier Cortex-A53 na frekvencii 1,6 GHz. Ide o architektúru priamo z pier návrhárov ARM, ktorá je mierená najmä na vysokú energetickú účinnosť než maximálny výkon. Aj tento fakt novinku predurčuje pre použitie v menej výkonných zariadeniach, kde hrá prvé husle pomer ceny a výbavy.

Samsung Exynos 7 Octa 7870 ponúka modernú konektivitu vrátane LTE modemu Cat.6 2CA s maximálnou teoretickou rýchlosťou prijímania dát na úrovni 300 Mbit/s. Čip podporuje displeje s rozlíšením do 1 920 x 1 200 bodov (WUXGA) a taktiež prehrávanie 1080p videí pri 60 snímkach za sekundu. Zariadenie s týmto procesorom môže ponúknuť fotoaparát s maximálnym rozlíšením 16 Mpx.

Výroba čipu odštartuje ešte tento štvrťrok. Kedy by sme sa mohli dočkať jeho nasadenia v prvých zariadeniach, je nateraz otázne.