21.2.2016 01:00 | MobilMania
Naživo

Alcatel k top modelu pribalí virtuálnu realitu. Videli sme Idol 4S a Idol 4

Zdroj: TCL Communication

Nový top model od Alctatelu má špeciálne hardvérové tlačidlo a v balení headset pre virtuálnu realitu.

Čínska spoločnosť TCL, ktorá ponúka na trhu zariadenia pod značkou Alcatel OneTouch, predstavila v rámci MWC 2016 svoje mobilné novinky. Medzi nimi figuruje dvojica smartfónov s označením Alcatel Idol 4S a Idol 4. Firma navyše zjednodušuje označenie, z ktorého vypúšťa „OneTouch“.

fotogaléria
Novinky od Alcatel Zdroj: TCL Communication

Zaujať chcú prémiovými materiálmi (kovový rám, sklo) aj balením – budú (voliteľne) dodávané v balení, ktoré sa bude premieňať na headset pre virtuálnu realitu. V princípe tak získame dve zariadenia v jednom.

Silné batérie aj Hi-Fi

Obe novinky ponúkajú podobný dizajn, líšia sa však technickými parametrami aj rozmermi. Novinka Idol 4S spadá medzi smartfóny s 5,5-palcovým displejom, kým Idol 4 využíva menší 5,2-palcový displej.

Čítajte aj Alcatel k top modelu pribalí virtuálnu realitu. Videli sme Idol 4S a Idol 4

Idol 4S má konkrétne 5,5-palcový displej typu AMOLED s rozlíšením Quad HD. K tomu sa pridáva čipset Snapdragon 652, 3 GB operačnej pamäte RAM a 32 GB flash priestoru pre dáta s možnosťou ďalšieho rozširovania cez pamäťové karty microSD. Hlavný fotoaparát je 16-megapixelový, predná kamera naopak 8-megapixelová.

fotogaléria
Novinky od Alcatel Zdroj: TCL Communication

Batéria nového Idol 4S má kapacitu 3 000 mAh, pričom podporované je rýchle nabíjanie. Dobiť na plnú kapacitu by sa mala za 1,6 hod.

Menšia novinka využíva 5,2-palcový Full HD displej typu IPS, čipset Snapdragon 617, 3 GB RAM a 16 GB rozšíriteľnej flash pamäte. Nechýba ani 13-megapixelový fotoaparát na zadnej strane (dotykový focus, auto HDR, ultrarýchly auto-focus) a 8-megapixelová predná kamera.

Aj tento telefón podporuje rýchle nabíjanie, pričom na nabitie batérie s kapacitou 2 610 mAh by mala stačiť zhruba hodina.

fotogaléria
Novinky od Alcatel Zdroj: TCL Communication

Spoločným znakom oboch telefónov je naopak napríklad podpora 4G LTE, operačný systém Android 6.0 Marshmallow a tiež duálne stereo reproduktory s Hi-Fi surround-sound (2 × 3,6 W).

Za pozornosť má stáť aj špeciálne fyzické tlačidlo, ktoré je označené ako „BoomKey“. Má plniť rôzne funkcie v rámci systému, respektíve aplikácií. Napríklad „Boom my camera“ urýchľuje snímanie fotiek z pohotovostného režimu, „Boom my music“ optimalizuje prehrávané audio/hudbu.

fotogaléria
foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

5,2-palcový Idol 4 sa má ponúkať za 279 eur, kým 5,5-palcový Idol 4S vyjde na 449 eur. Predávať sa začne v apríli a do troch mesiacov bude dostupný vo vyše 50 krajinách po celom svete, dozvedeli sme sa od výrobcu. U nás sa má začať predávať v júni.

Alcatel Idol 4S Alcatel Idol 4
Operačný systém Google Android 6.0 Marshmallow Google Android 6.0 Marshmallow
Rozmery 153,9 × 75,4 × 6,99 mm 147 × 72,5 × 7,1 mm
Displej 5,5-palcový QHD AMOLED (1440 x 2560 px) 5,2-palcový FHD (1080 x 1920 px), IPS LTPS
Čipset Qualcomm Snapdragon 652 Qualcomm Snapdragon 617
Pamäť 3 GB RAM a 32 GB ROM, podpora microSD 3 GB RAM a 16 GB ROM, podpora microSD
Fotoaparát 16 MP (2K video) a 8 MP s bleskom 13 MP (1080p video) a 8 MP
Batéria 3 000 mAh 2 610 mAh

Tak málo stačí na odlíšenie od konkurencie...

Ján Trangel naživo z Barcelony

Alcatel to dobre vymyslel. Podarilo sa mu prísť hneď s dvomi vecami, ktoré ho dokážu od súperov dostatočne odlíšiť.

Prvým je balíček s VR headsetom. Takéto spojenie, ktoré zároveň zásadnejšie neovplyvní cenu (stále bude pod úrovňou konkurencie) môže byť práve tým lákadlom, ktoré ľudí prinúti pozerať sa aj ďalej než na tri-štyri najznámejšie značky.

fotogaléria
foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Zdá sa vám to ako príliš jednoduchý varietný trik? Nuž, nič komplikované na tom nie je, to je pravda. Avšak ostatní výrobcovia sa zatiaľ buď na vlnu virtuálnej reality z mobilu nechytili, alebo ju ponúkajú vo forme drahého príslušenstva. A pritom toto riešenie ľudí nadmieru zaujíma...

Druhým nápadom Alcatelu, ktorý prezentoval na MWC, je mapovateľné hardvérové tlačidlo. Áno, ani toto riešenie nepatrí do kategórie supersofistikovaných, nič to ale nemení na jeho zaujímavosti. V čase, keď sa ostatní výrobcovia hardvérových tlačidiel zbavujú je toto vlastne krok proti prúdu. A pritom takéto tlačidlo môže byť v praxi veľmi šikovné.

fotogaléria
foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Úplne ideálne by bolo, keby si používateľ mohol jeho funkciu voliť. Mňa osobne by napríklad potešilo keby slúžilo na vytvorenie novej položky – pri písaní mailu, vytváraní playlistu v prehrávači hudby či pri vkladaní poznámky do kalendára. Každá aplikácia ho má niekde inde a čím viac ich používam, tým menej sa mi ich chce hĺadať... Takto ďaleko ale zatiaľ nie sme. Tak či onak, ja tento rok zapisujem Alcatelu dobré body.