22.2.2016 00:00 | MobilMania
Video

LG G5: Absolútne jedinečný top model

Zdroj: redakcia

Spoločnosť LG ponúkne prémiové spracovanie a širokú paletu príslušenstva. Smartfón sa na trh dostane už v apríli.

Článok bol pôvodne vydaný 21.2., presunutý do dnešného vydania

Kórejský výrobca LG predstavil na mobilnom kongrese v Barcelone dlho očakávanú vlajkovú loď G5. V porovnaní s predchádzajúcimi modelmi prináša významné zmeny v konštrukcii, výkonnejší hardvér a celý rad doplnkového príslušenstva.

Zmena už na pohľad

Spoločnosť po prvý raz ponúkne kovovú unibody konštrukciu v štyroch farebných prevedeniach – zlatom, striebornom, ružovom a titánovom. Tento rok sa tak nedočkáme koženého spracovania, ako tomu bolo pri poslednom modeli G-série – LG G4.

fotogaléria
LG G5 (foto: redakcia) Zdroj: redakcia

Napriek celokovovému telu sa výrobcovi podarilo ponúknuť vymeniteľnú 2 800mAh batériu. To vďaka rozoberateľnej spodnej časti, prispôsobenej na pripájanie doplnkových zásuvných modulov.

Používateľský komfort zvýši aj možnosť rozšírenia úložného priestoru za pomoci pamäťových microSD kariet.

Okrem viditeľne odlišného dizajnu LG zmenilo aj schému ovládacích prvkov. Po dlhom čase sa presúvajú zo zadného krytu zariadenia na bočné strany, tak ako je to zvykom u väčšiny výrobcov.

Opäť útočí fotoaparátom

LG G4 jednoznačne patrilo k najlepším fotomobilom minulého roka a rovnakú pozíciu si chce výrobca ustrážiť aj s jeho nástupcom.

fotogaléria
LG G5 (foto: redakcia) Zdroj: redakcia

Novinka G5 preto prinesie až tri samostatné snímače. Hlavný disponuje rozlíšením 16 Mpx, na zadnej strane však nie je jediným. Dopĺňa ho 8Mpx širokouhlý fotoaparát určený na panoramatickejšie snímky. Predurčuje ho na to záber až 135 stupňov.

Prepínanie medzi obomi fotoaparátmi je automatické, používateľ však môže vybraný snímač zvoliť aj manuálne. Na prednej strane sa nachádza rovnako 8Mpx selfie kamera.

Vždy aktívny displej

Zariadeniu dominuje 5,3-palcový IPS displej s QHD rozlíšením 1 440 × 2 560 pixelov (554 ppi).

Výrobca pri ňom upozorňuje najmä na novinku v podobe funkcie Always-on, ktorá zobrazuje čas a notifikácie aj pri zablokovanej obrazovke. Jej predlohou bol sekundárny displej modelu LG V10 , ktorého myšlienka bola premietnutá do hlavného panelu.

video:

O úplnú novinku však nejde – funkciu založenú na rovnakom princípe (Glance screen) už roky využívajú napríklad Lumie od Microsoftu.

Svojou charakteristikou je funkcionalita vhodná najmä pre Amoled obrazovky. Kórejská spoločnosť však sľubuje nízku energetickú náročnosť aj napriek využitiu IPS panelu. V špeciálnom móde je totiž v skutočnosti rozsvietená len tretina displeja, vďaka čomu má Always-on spotrebovávať iba 0,8 % batérie za hodinu.

Široká paleta príslušenstva

O prevratnej novinke v podobe zásuvných modulov sa hovorilo už dlhší čas . Výrobca ju na dnešnej prezentácii potvrdil a zároveň ukázal doplnkové príslušenstvo.

Odnímateľná spodná časť (Magic Slot) zariadenia neponúka len možnosť výmeny batérie, ale aj pripojenia doplnkového hardvéru z čerstvo ohlásenej rodiny zariadení LG Friends.

K dispozícii tak bude napríklad LG Cam Plus, ktorý ponúkne ovládanie fotoaparátu cez dedikované hardvérové tlačidlá. Zároveň rozšíri kapacitu batérie o ďalších 1 200 mAh.

fotogaléria
Doplnky rodiny LG Friends (zdroj: LG) Zdroj: LG

LG Hi-Fi Plus je naopak zameraný na zvukový zážitok. Jeho súčasťou je nový 3,5mm konektor optimalizovaný pre štandard Hi-Fi+ a digitálny prevodník (DAC) s možnosťou "upsampligu" nahrávok. Za doplnkom stojí spolupráca s firmou Bang & Olufsen. V ponuke budú aj slúchadlá H3 B&O Play.

Kórejská spoločnosť sa snaží naskočiť aj na vlnu VR. Pomôcť tomu má špeciálna kamera LG 360 Cam a vlastný mini-headset pre virtuálnu realitu LG 360 VR.

Predstavených noviniek však bolo viacero, napríklad LG Rolling Bot, Bluetooth headset LG Tone Platinum či funkčný prototyp špeciálneho ovládača LG Smart Controller. Všetko príslušenstvo môže používateľ spravovať cez aplikáciu LG Friends Manger.

Špičkový výkon

Hardvérová špecifikácia telefónu bola pri prezentácii odsunutá na druhú koľaj, to však neznamená, že LG G5 neprinesie očakávaný výkon.

Srdcom smartfónu je čipset Snapdragon 820 od Qualcommu, ktorý zahŕňa štyri procesorové jadrá založené na architektúre Kryo a grafický čip Adreno 530. Celok dopĺňajú 4 GB operačnej pamäte (LPDDR4) a 32 GB rozšíriteľného interného úložiska.

fotogaléria
LG G5 (foto: redakcia) Zdroj: redakcia

LG G5 bude ďalším telefónom, ktorý rozšíri ponuku zariadení s USB Type-C konektorom. Spolu s najnovším Snapdragon procesorom ponúkne rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0. Výrobca deklaruje, že rýchlosť nabíjania bude o 27 % vyššia v porovnaní s predchodcom.

Softvérová výbava zahŕňa Android 6.0 Marshmallow a grafickú nadstavbu LG UX.

Cena a dostupnosť

LG avizovalo, že cenu modelu G5 oznámi koncom marca. Smartfón sa do predaja dostane krátko na to – už začiatkom apríla. V súčasnosti nie je známa ani cena príslušenstva z rodiny LG Friends.

Názov LG G5
Rozmery 149,4 × 73,9 × 7,7 mm
Hmotnosť 159 g
Uhlopriečka displeja 5,3 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 440 × 2 560 bodov (554 ppi)
Čipset Snapdragon 820
Procesor 4-jadrový (Kryo, 2,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 530
Operačná pamäť 4 GB
Priestor pre dáta 32 GB (rozšíriteľný cez microSD)
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 16 Mpx
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx (zadný širokouhlý) / 8 Mpx (predný)
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow

Odvaha v priamom prenose

Ján Trangel naživo z Barcelony

Toľko rôznorodých inovácií a nápadov v jednom telefóne som už dlho nevidel. Ich úspech je pritom zatiaľ veľmi otázny. Ťažko odhadnúť, koľko ľudí zaujme napríklad druhý fotoaparát pre širokouhlé snímky. Obávam sa, že to je mimoriadne okrajová záležitosť...

Oveľa viac sa bude hovoriť o modulárnom systéme využívajúci prídavné hardvérové zariadenia. Nápad je to výborný, zatiaľ však LG vstupuje na neprebádanú pôdu. V mobiloch je to nový prvok, ľudia na to nie sú zvyknutí.

Úplne márne to ale isto nebude - však rôznorodé kryty s extra batériami sa dnes veľmi úspešne predávajú pre široké spektrum telefónov. Osobne sa najviac teším na kryt pridávajúci hardvérové tlačidlá na ovládanie fotoaparátu. Že by konečne prišiel telefón, ktorý by bez problémov poslúžil na klasickú fotodokumentáciu napríklad na tlačových konferenciách? Toto by mi výrazne uľahčilo život.

Ako sú karty rozdané, nám ale prezradí až cena telefónu aj samotných modulov, ktorú výrobca zatiaľ nezverejnil. Dočkáme sa ale už čoskoro, možno už zajtra...