22.2.2016 14:00 | MobilMania
Video

Sony prekvapilo: Nový modelový rad a Snapdragon 820

Zdroj: redakcia

Japonský výrobca predstavil hneď tri nové smartfóny. Zaujmú fotoaparátom či displejom bez okrajov.

Zatiaľ čo konkurenčný výrobcovia na MWC 2016 predstavovali nové vlajkové lode, Sony svetu ukázalo rovno celý modelový rad. Smartfóny Xperia XA, Xperia X a Xperia X Performance prinášajú inovácie najmä v oblasti batérie a fotoaparátu.

video:

Xperia X Performance: Nová vlajková loď

Nový prémiový model zrejme na istý čas prevezme vedenie od Xperie Z5 , ktorá bola predstavená v septembri minulého roka na IFA 2015.

Po stránke výkonu neprináša veľké zmeny. Jedinou je integrácia najnovšieho čipu od Qualcommu – Snapdragonu 820. Zvyšok špecifikácie ostal nezmenený. Majitelia budú mať k dispozícii 3 GB RAM a 32 GB úložného priestoru rozšíriteľného pomocou pamäťovej MicroSD karty. Sony ponúkne aj DualSIM variant.

fotogaléria
Sony Xperia X Performance (zdroj: Sony) Zdroj: Sony

Uhlopriečka kovového top modelu v porovnaní s predchodcom schudla o dva palce. 5-palcový displej so zaoblenými hranami má FullHD rozlíšenie, žiadnych prehnaných čísel sme sa tentoraz nedočkali.

fotogaléria
Xperia X Performance (foto: Ján Trangel) Zdroj: Ján Trangel

Ďalšie živé fotografie nájdete v galérii  >>>

Skutočné vylepšenia sa týkajú fotoaparátov. Pri hlavnom 23Mpx snímači sa výrobca pýši extrémne rýchlym autofokusom (do 0,1 sekundy). Pri novinke bola funkcia doplnená technológiou prediktívneho hybridného zaostrovania. Fotoaparát sa pokúša predvídať pohyb zameraného objektu, čo má ponúknuť ostrejšie zábery pohyblivých objektov.

Hodnoty ISO sú v rozsahu až do 12 800, opäť však nepadlo ani slovo o optickej stabilizácii obrazu.

video:

Zahanbiť sa nedá ani predná selfie kamera, ktorá disponuje rozlíšením až 13 Mpx. Súčasťou kompletu bude aj kvalitný zvuk s podporou Hi-Res Audio a dedikovaným digitálnym prevodníkom (DAC). Snímač odtlačkov prstov je opäť vstavaný v bočnom tlačidle pre odblokovanie telefónu.

Sony Xperia X Performance príde na trh s menšou batériou v porovnaní s doterajšou vlajkovou loďou. Napriek kapacite 2 700 mAh však výrobca sľubuje dvojdňovú výdrž v kombinácii s jeho power management systémom.

Zároveň deklaruje až dvojnásobnú životnosť akumulátorov vďaka technológii adaptívneho nabíjania spoločnosti Qnovo. Udávaná je tiež odolnosť voči vode.

Názov zariadenia Sony Xperia X Performance
Rozmery 143,7 × 70,4 × 8,7 mm
Hmotnosť 164 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 080 × 1 920 bodov (440 ppi)
Čipset Snapdragon 820
Procesor 4-jadrový (Kryo, 2,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 530
Operačná pamäť 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB (rozšíriteľný cez microSD)
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM / 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat.9
Hlavný fotoaparát 23 Mpx
Sekundárny fotoaparát 13 Mpx
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow

Xperia X: Zaujímavý kompromis

Všetky odprezentované telefóny nesú rovnaký dizajnový jazyk, líšia sa tak najmä v útrobách. Dostupnejšia Xperia X ponúkne čipset Snapdragon 650, hodnota RAM a interného úložiska však ostáva totožná s verziou Performance.

video:

Aj v prípade „X“ je k dispozícii DualSIM variant, ten však disponuje až 64 GB priestoru pre dáta. Telefón si rovnako zachová 5-palcovú uhlopriečku s FullHD, kapacita akumulátora ale mierne klesne na 2 620 mAh.

fotogaléria
Xperia X naživo (foto: Ján Trangel) Zdroj: Ján Trangel

Podstatnou informáciou je, že menej výkonný model prinesie totožné fotoaparáty, vrátane spomenutej technológie prediktívneho hybridného zaostrovania.

Názov zariadenia Sony Xperia X
Rozmery 142,7 × 69,4 × 7,9 mm
Hmotnosť 153 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 080 × 1 920 bodov (440 ppi)
Čipset Snapdragon 650
Procesor 8-jadrový (4 jadrá Cortex-A72, 4 jadrá Cortex-A53)
Grafické jadro Adreno 510
Operačná pamäť 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB / 64 GB (DualSIM), oba rozšíriteľné cez microSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM / 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat.6
Hlavný fotoaparát 23 Mpx
Sekundárny fotoaparát 13 Mpx
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow

Xperia XA: Štýl pre nenáročných

Posledná novinka nenadchne výkonom, stále však ponúka solídny hardvér, hoci prémiových funkcií sa už nedočkáme.

fotogaléria
Xperia XA naživo (foto: Ján Trangel) Zdroj: Ján Trangel

Pútavým je však edge-to-edge prevedenie displeja. Sony do tretice prinieslo 5-palcový panel, avšak disponuje len HD rozlíšením. Kapacita batérie sa prepadla na 2 300 mAh, rovnako klesla veľkosť operačnej pamäte na 2 GB a interného úložiska na 16 GB.

video:

V ponuke budú varianty pre jednu aj dve SIM karty, oba bude poháňať 8-jadrový čipset Helio P10 od Mediateku. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 13 Mpx, predná selfie kamera ponúkne 8 megapixelov.

Názov zariadenia Sony Xperia XA
Rozmery 143,6 × 66,8 × 7,9 mm
Hmotnosť 137 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 720 × 1 280 bodov (294 ppi)
Čipset MediaTek Helio P10
Procesor 8-jadrový (8 jadier Cortex-A53 2,0 GHz)
Grafické jadro Mali-T860 MP2
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB (rozšíriteľný cez microSD)
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM / 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat.4
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow

Cena zatiaľ neznáma

Všetky čerstvo predstavené smartfóny budú predávané v štyroch farebných prevedeniach – bielom, Graphite Black, Lime Gold a Rose Gold. Samozrejmosťou je prítomnosť najnovšej verzie operačného systému Android 6.0 Marshmallow.

Trojica sa na trhu objaví až v júni, ceny pre jednotlivé zariadenia majú byť ohlásené už čoskoro.

Trhák v strednej triede

Ján Trangel naživo z Barcelony

Zo všetkých predstavených noviniek ma najviac zaujal najmenší a najhoršie vybavený model XA. Do ponuky Sony po dlhom čase prináša dizajnové zmeny, aj keď sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať.

Kryty tohto telefónu sú veľmi lesklé, hrany výrazne zaoblené a povrch je úplne hladký. Toto riešenie je veľmi efektné, má ale jednu nevýhodu – takýto telefón sa ľahko vyšmykne z ruky. Podľa všetkého si toho je vedomý aj výrobca. Kúsky, ktoré neboli priviazané ku stolu, boli obalené v gumovom puzdre určenom špeciálne pre tento telefón. Je možné, že sa automaticky stane aj súčasťou balenia – podobne, ako to robí Lenovo.

Najviac sa mi na Xperii XA pozdáva displej natiahnutý až k okrajom – vďaka šikovnému optickému efektu to vyzerá, akoby tam vôbec nebol. V skutočnosti má rám asi milimeter, stále je to ale podstatne menej než je bežné v tejto triede.

Dobré tiež je, že ako jeden z mála smartfónov predstavených teraz na MWC, nemá obrovitánsky displej – Sony Xperia XA sa drží rozumných piatich palcov. Práve model XA tak môže v ponuke výrobcu zastať funkciu „odľahčenej“ verzie vlajkovej lode – podobne ako má napríklad Huawei mimoriadne úspešný model P8 Lite.

Všetko bude záležať od ceny. Pokiaľ to Sony neprestrelí, čo sa tomuto výrobcovi v strednej triede často nestáva, predpokladám, že práve Xperia XA bude ťahúňom predajov a hitom operátorských ponúk.