22.2.2016 11:10 | MobilMania
Video

Takto má vyzerať biznis smartfón, HP to natrelo aj Lumiám

Zdroj: Ján Trangel

Ján Trangel naživo z Barcelony  Výborný tabletofón je schopný virtualizovať akúkoľvek Windows aplikáciu.

Rozdelenie na dve spoločnosti HP evidentne prospieva. Na MWC 2016 americká spoločnosť ukázala to, o čo sa opakovane neúspešne snažil Microsoft – pripravila skutočný smartfón určený pre biznis. Nechýba mu nič, výkonu má na rozdávanie a (v rámci možností tejto veľkostnej triedy) je podarený aj dizajn.

Čítajte aj Takto má vyzerať biznis smartfón, HP to natrelo aj Lumiám

HP Elite X3 beží na operačnom systéme Windows 10 Mobile a podporuje Continuum, teda špeciálny desktopový režim. Predávať sa bude spolu s dokovacou stanicou, ktorá je podobná tej od Microsoftu, navyše ale pridáva klasický RJ-45 sieťový konektor.

video:

Zaujímavý je aj tzv. mobile extender, teda akýsi skelet 12-palcového notebooku, ktorého srdce tvorí telefón. Tento koncept nie je nový, ale až teraz to začína vyzerať, že podobné riešenie môže mať zmysel.

fotogaléria
Prepojenie smartfónu a notebooku? Iba dock Zdroj: Ján Trangel

Spustí akúkoľvek Windows aplikáciu

Prekvapuje ma však, že HP donieslo do Barcelony „alfa vzorku“, teda skorý predprodukčný prototyp, ktorý hardvérovo ani softvérovo ešte nebol vyladený. Vystaveným kusom napríklad chýbal snímač odtlačkov prsta na zadnej strane, čo je pre biznis zásadná záležitosť a predstavitelia firmy sľúbili, že sa do finálnej verzie dostane.

Napriek tomu ale vystavené kúsky nepôsobili labilne alebo nedorobene. Konštrukčne sú zvládnuté dobre, rozporuplný je iba obrovský a nerovnomerný reproduktor na spodnej strane. O techniku sa postarala firma Bang & Olufsen, čo je síce pekné, samotný telefón ale nepatrične zväčšuje.

fotogaléria
Telo je veľké aj na 6-palcový smartfón, predný Zdroj: Ján Trangel

Najviac zo všetkého sa mi páčila aplikácia Hp Workspace. Je to vlastne virtualizačný nástroj, v ktorom dokáže bežať úplne akákoľvek aplikácia určená pre klasický Windows. Predávať sa bude vo forme predplatného a určená bude firmám – aby mohli cez Continuum používať svoje interné systémy, ktoré si nechali vyvinúť na mieru.

Niektoré aplikácie bežia automaticky, iné je treba upraviť. O to sa HP vraj bude vedieť postarať pri všetkých zákazníkoch. Už v súčasnosti sú napríklad takto dostupné aplikácie od Adobe ako Photoshop či Lightroom, celkovo je ich okolo sto.