23.2.2016 00:20 | MobilMania
Naživo

HTC: Trio nových smartfónov, zaujmú dizajnom

Zdroj: Ján Trangel

Spoločnosť HTC v Barcelone predstavila trojlístok nových modelov. Parametrami rozhodne neohurujú, skôr pútajú pozornosť nevšedným vzhľadom.

Aj firma HTC priniesla do Barcelony na MWC 2016 ukázať niekoľko svojich mobilných noviniek. Medzi nimi figuruje trojlístok čerstvých smartfónov, ktoré sa môžu pochváliť predovšetkým unikátnou „strakatou“ alebo skôr „škvrnitou“ textúrou zadnej strany polykarbonátového tela. Stránka GSMArena.com však pripomína , že textúra je voliteľná, čiže si môžeme telefóny kúpiť aj v „čistej farbe“. Ide o modely Desire 825, Desire 630 a Desire 530.

HTC Desire 825: 5,5-palcový displej, Hi-Res Audio

Pristavme sa najskôr pri najlepšie vybavenej z trojice noviniek - HTC Desire 825. Smartfón prichádza v bielej farbe „Stratus White“ alebo v tmavom prevedení „Graphite Grey Remix“.

Z pohľadu parametrov, Desire 825 disponuje 5,5-palcový LCD displejom s nižším rozlíšením 720p. Pod kapotou nájdeme starý 32-bitový Snapdragon 400 (štyri procesorové jadrá s taktom 1,4 GHz), 2 GB RAM a 16 GB vnútornej flash pamäte s možnosťou rozširovania pomocou kariet microSD.

Ďalej ponúka telefón 13-megapixelový hlavný fotoaparát s možnosťou nahrávania Full HD videí, prednú 5-megapixelovú kameru, LTE konektivitu, jednu alebo dve SIM karty či batériu s kapacitou 2 700 mAh. Aspoň že operačným systémom je už Android 6.0 Marshmallow.

Desire 825 je zároveň telefónom certifikovaným pre Hi-Res Audio a prináša BoomSound s Dolby Audio. Výhodou má byť aj prítomnosť Hi-Res headsetu v základnom balení.

HTC Desire 530 a 630: Ďalšie kompromisy

Ďalšia novinka HTC Desire 630 je v podstate rovnakým telefónom ako 825, no disponuje menším 5-palcovým displejom (720p) a pripraviť sa musíme aj na ešte slabšiu batériu – má udávanú kapacitu 2 200 mAh.

fotogaléria
HTC Desire 630 Zdroj: HTC

Špeciálny dizajn zostáva, podobne ako Hi-Res Audio so stereo reproduktormi. Rovnaký je 13-megapixelový fotoaparát (f/2.4) aj 5-megapixelová kamera (f/2.8). Bohužiaľ sa nič nemení ani z pohľadu čipsetu či pamäte. HTC Desire 630 sa bude dodávať len ako telefón pre dve SIM karty a podporuje LTE do cat. 4.

fotogaléria
HTC Desire 630 Zdroj: HTC

HTC Desire 530 sa dá označiť za oklieštenú verziu modelu 530. Počítať tak musíme s ešte slabšími parametrami. Zahŕňajú síce zhodný 5-palcový displej (720p), ale už len čipset Snapdragon 210 a 1,5 GB RAM. Menil sa však aspoň priestor pre systém a dáta: interný flash má naďalej kapacitu 16 GB s podporou microSD kariet.

fotogaléria
HTC Desire 530 Zdroj: HTC

Zostáva aj predná 5-megapixelová kamera (f/2.8), no hlavný fotoaparát je len 8-megapixelový (f/2.4). Osekaná je aj audio stránka telefónu.

fotogaléria
HTC Desire 530 Zdroj: HTC

Nové telefóny HTC Desire 825, 630 a 530 sa majú začať predávať na trhu od budúceho mesiaca. Predbežne nie sú dostupné informácie o cenách jednotlivých modelov.

HTC ešte žije, skákať už ale nevie

Ján Trangel naživo z Barcelony

Smartfónový biznis HTC je v útlme, to nie je žiadna novinka. Hlavným ťahákom výstaviska v Barcelone je finálna verzia headsetu pre virtuálnu realitu HTC Vive. Záujem ľudí o ňu je obrovský – na vyskúšanie stoja ľudia v obrovských zástupoch, kým skromné stolíky s novými telefónmi sú takmer úplne prázdne. Zastavujú sa pri nich iba skalní fanúšikovia značky; a na nich sú cielené aj predstavené novinky.

Kým model 630 na výstavisku vôbec nebol a z modelu 835 ukázal výrobca iba dve makety ukryté za sklom, jeden kus nového Desire 530 sa mi na chvíľu ukoristiť podarilo. V prvom momente zaujme dizajn, ktorý je výstredný a na môj vkus až príliš násilne moderný.

fotogaléria
Z prezentácie HTC (foto: Ján Trangel) Zdroj: Ján Trangel

Ďalšie živé fotografie nájdete v galérii  >>>

Pokiaľ ste sa pozreli na fotografie z miesta a hovorili si, že som mal telefón pred fotením lepšie utrieť, vedzte, že to je umelecký zámer výrobcu. Na kryt sa nachádzajú drobné farebné škvrny. Myšlienka dobrá, spracovanie nie. Vo výsledku telefón pôsobí ako špinavý a vypoužívaný. Aspoň že plastová konštrukcia nie je labilná a telefón pri stláčaní nevŕzga.

Konštrukcia je celkovo veľmi robustná. Dnes už aj v stánkoch začínajúcich čínskych výrobcov možno vidieť telefóny s porovnateľným hardvérom natlačeným v menšom tele. Na kategóriu päťpalcov je Desire 530 skrátka obrovský. Celkovému dojmu nepomáha ani dvojitý reproduktor na prednej strane, ktorý celé telo zbytočne nafukuje.

Dobré body si zaslúži vari iba za displej, ktorý má pekné farby a zobrazenie sa pri náklonoch výraznejšie nedeformuje. Zvedavý som ešte na cenu. Snáď to už teraz HTC neprestrelí, ako sa to tomuto výrobcovi darí posledný rok-dva. Pokiaľ bude cena výrazne vyššia než pri porovnateľne vybavených konkurentoch od Sony či LG, nový model Desire 530 sa postaví do dlhého radu neúspechov tohto kedysi veľmi progresívneho taiwanského výrobcu.