22.2.2016 17:27 | Bleskovky MobilMania.sk

Šéf Nokie potvrdil záujem znova spustiť výrobu telefónov

Zdroj: archív

Fínska značka hľadá partnera na výrobu svojich zariadení. Chce mať pod palcom najmä dizajn.

Už dlhšie sa hovorí o tom, že Nokia by sa chcela vrátiť do na trh ako výrobca mobilných telefónov. Dohadom urobil koniec popredný predstaviteľ fínskej spoločnosti Rajeev Suri, ktorý na podujatí Mobile World Congress oficiálne potvrdil zámer výrobcu opäť spustiť výrobu mobilných zariadení. Časový plán zostáva otázny, informuje Cnet.com.

Dva roky musia čakať

fotogaléria
ikona Nokia Zdroj: archív

Suri vo svojom vystúpení povedal, že nie je dôvod návrat Nokie na trh s mobilnými telefónmi uponáhľať. Preto si spoločnosť nestanovila termín, dokedy by tento cieľ chcela naplniť. Môže to byť však najskôr v štvrtom kvartáli 2016.

Fínsky výrobca totiž v roku 2014 predal svoju mobilnú divíziu Microsoftu za 7,2 milardy dolárov (6,4 mld. eur). Súčasťou zmluvy bola podmienka, že Nokia nesmie začať vyrábať mobilné telefóny najbližšie dva roky.

Podľa Suriho teraz budú hľadať vhodného partnera na výrobu smartfónov. Zamerať sa chcú najmä na dizajn nových zariadení, ktoré bude predávať pod svojou značkou. Samotnú produkciu telefónov by tak mohla preniesť napríklad na spoločnosť Foxconn, ktorý spolupracuje s Apple na iPhonoch. Suri tému ale nechcel komentovať.

Predávala i posilnila sieťový biznis

fotogaléria
ikona nokia Zdroj: archív

Spoločnosť, ktorá sa svojimi zariadeniami preslávila v 90. rokoch minulého storočia, v poslednom období nezaháľala.

Zisky mala napríklad z divízie telekomunikačných sietí alebo z uzavretia patentovej dohody so Samsungom. Nokia taktiež predala svoju navigačnú službu Here nemeckým automobilkám. Koncom minulého roka zároveň firma predstavila kameru pre virtuálnu realitu Nokia OZO.

Fínska značka posilnila svoju pozíciu v oblasti výroby sieťového hardvéru, keď sa zlúčila s francúzskou spoločnosťou Alcatel-Lucent. Akvizícia dosiahla 15,6 miliardy eur.

Nokia patrila takmer dve desaťročia k špičke medzi mobilnými telefónmi. Môže sa pýšiť viacerými veľmi úspešnými modelmi. Za všetky spomeňme Nokiu 3310 , ktorá sa stala legendou. Ústup z vrcholných pozícii nastal v čase rozmachu smartfónov, kedy spoločnosť nedokázala udržať krok z konkurenciou.

Čítajte aj Šéf Nokie potvrdil záujem znova spustiť výrobu telefónov

(1 EUR = 1,1096 USD)