24.2.2016 00:00 | MobilMania

Ohrozujú mobily plodnosť mužov? Toto hovorí výskum

Zdroj: archív

Nie je dôvod na paniku. Ak negatívny vplyv skutočne existuje, iné faktory sú oveľa výraznejšie.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: archív

V posledných dňoch vzbudili pozornosť a možno aj obavy verejnosti správy o výskume izraelských vedcov, ktorí údajne zistili, že používanie mobilných telefónov negatívne vplýva na mužskú plodnosť.

Podľa zistení výskumného tímu vedeného lekárom Arielom Zilberlichtom sa riziku výrazného zníženia koncentrácie spermií vystavujú muži, ktorí telefonujú dlhšie ako hodinu denne, telefonujú pri nabíjaní zariadenia alebo nosia svoj telefónu blízko rozkroku.

Pozrime sa však na problematiku hlbšie. Nielen na samotné výsledky nového výskumu, ale aj na jeho výpovednú hodnotu. A hlavne skúsime zodpovedať otázku, či skutočne existuje dôvod obávať sa zníženia plodnosti z dôvodu používania mobilných telefónov.

Zistenia izraelských vedcov

Výskumníci čerpali dáta z dotazníkov, ktoré vyplnilo 106 mužov. Kritéria na použitie splnilo 80 z nich.

Až u 60,9 % účastníkov, ktorí telefonovali viac ako hodinu denne, sa zistila znížená koncentrácia spermií. U skupiny, ktorá telefonovala menej, sa ju podarilo zaznamenať u 35,7 % mužov. Z dvanástich zúčastnených, ktorí telefonovali počas nabíjania, sa znížená koncentrácia spermií vyskytla u dvanástich (66,7 %). U zvyšku, teda telefonujúcich len mimo nabíjania, to bolo 35 %.

Čítajte aj Ohrozujú mobily plodnosť mužov? Toto hovorí výskum

Veľká väčšina (87,6 %) respondentov uviedla, že ich zariadenie sa neustále nachádzalo do pol metra od rozkroku. Nižšia koncentrácia spermií sa objavila u 47,5 % z nich. V skupine deviatich mužov, ktorí svoje mobily držali ďalej, sa nižšia koncentrácia spermií objavila u jedného.

Obmedzenia štúdie

Pri práci s vedeckou literatúrou je dôležité nielen porozumieť samotným zisteniam výskumu, ale aj uvedomiť si výpovednú hodnotu daného typu štúdie a použitej metodiky . Samotní autori vo svojej práci uvádzajú niekoľko obmedzení či zdrojov skreslenia, ktorým ich štúdia čelila, respektíve mohla čeliť.

fotogaléria
Ilustračný obrázok (autor: používateľ wikimédie Zdroj: Shutterstock

V prvom rade treba zdôrazniť, že vzorka , z ktorej vychádzal výskum, neodráža bežnú mužskú populáciu . Dáta pochádzali od mužov, ktorí absolvovali vyšetrenie spermií na klinike zameranej na liečenie neplodnosti. Účastníci tak zrejme pochádzali zväčša z neplodných párov. To sa odrazilo na celkovo vysokom počte mužov so zníženou koncentráciou spermií. Z 80 účastníkov sa vyskytla v 34 prípadoch.

Rovnako dôležitá je skutočnosť, že ide o malý výskum . Nízky počet účastníkov (80), ktorí boli navyše pri výskume jednotlivých aspektov delení do štyroch kategórií , znamená riziko skreslenia z dôvodu rôznych náhodných faktorov či „štatistického šumu“.

Ako ďalší možný zdroj nepresností autori uvádzajú čerpanie dát z dotazníkov. Účastníci vypĺňali údaje o používaní mobilných telefónov na základe spomienok. Ibaže z pamäte získané informácie sú často nepresné.

Iste, netvrdíme, že výskum je nevyhnutne chybný. Skôr nabádame na opatrnosť pred unáhlenými závermi. Napokon, sami autori vyzývajú, aby sa téme venovali ďalšie, väčšie výskumy.

Mobily von z vrecka?

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Keďže nový výskum sám o sebe nedovoľuje vyvodzovať závery nad rámec konštatovania „je potrebný ďalší výskum“, pozrime, čo zistili predchádzajúce štúdie.

Žiaľ, doposiaľ sa možnému vplyvu používania mobilných telefónov na mužskú plodnosť venovalo pomerne málo výskumov. A tie boli spravidla malé a zaznamenali obvykle nevýrazné rozdiely. Vyhodnotil ich napríklad systematický prehľad z roku 2014 , ktorý zistil mierne znížené hodnoty pohyblivosti (o 8,1 %) a životaschopnosti (rozdiel 9,1 %) spermií. Dôkazy o nižšej koncentrácii spermií však považoval za nejednoznačné.

Ak mobily skutočne negatívne vplývajú na mužskú plodnosť, na základe dát nového výskumu, ako aj záverov starších štúdií, možno usúdiť, že na vine bude s najväčšou pravdepodobnosťou teplotný efekt.

Mobily vo vrecku predstavujú objekt, ktorý je zdrojom tepla neďaleko časti tela, ktorá má slúžiť na ochladzovanie semenníkov – miešok. Kameňom úrazu pritom nemusia byť mobily ako také. Je celkom možné, že akýkoľvek predmet umiestnený vo vrecku ovplyvní rozloženie, tok a únik tepla do takej miery, že znižuje koncentráciu spermií. Žiaľ, doposiaľ vykonané výskumy túto možnosť vo svojej metodike nezohľadnili.

Ak vplývajú, tak nevýrazne

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Údajný negatívny vplyv mobilov na koncentráciu a iné vlastnosti spermií niektoré internetové zdroje označujú za (možnú) príčinu globálneho poklesu mužskej plodnosti. Ibaže situácia ohľadom trendov mužskej plodnostije nejasnejšia než sa môže zdať.

Zostáva neisté, či vôbec dochádza ku globálnemu poklesu plodnosti mužov. A ak áno, potom jav netrvá len posledné roky, ale prinajmenšom od 30. rokov 20. storočia.

Navyše, hoci sú mobilné telefóny na západe prakticky všadeprítomné, nebadáme žiadnu „epidémiu neplodnosti“, aká by sa dala očakávať, pokiaľ by bol ich negatívny vplyv na spermie výrazný.

Podľa odhadov je v súčasnosti neplodných (nedokáže prirodzene splodiť dieťa v priebehu 12 mesiacov) asi 14 % párov, pričom v približne jednej tretine prípadov je príčina neplodnosti na strane muža.

Čítajte aj Ohrozujú mobily plodnosť mužov? Toto hovorí výskum

Nepite, spite,cvičte a nestresujte

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Netreba zabúdať na ďalšie faktory , ktoré preukázateľne a pomerne výrazne znižujú koncentráciu spermií alebo zhoršujú iné ich vlastnosti. Ide napríklad o pravidelné konzumovanie alkoholických nápojov, stres, nedostatok spánku, fajčenie alebo nedostatok fyzickej aktivity.

Znížená koncentrácia spermií zaznamenaná niektorými výskumami u náruživých používateľov mobilných telefónov (telefonovanie viac ako 4 hodiny) tak nemusí dokazovať príčinnú súvislosť so samotnými mobilmi. Takíto ľudia sa od bežnej populácie zrejme odlišujú práve nižšou mierou fyzickej aktivity.

Nedávny výskum vykonaný na takmer dvoch stovkách mladých mužov napríklad zistil, že sledovanie televízie viac ako 20 hodín do týždňa sprevádza zníženie koncentrácie spermií o polovicu . A naopak, mierne intenzívne až intenzívne cvičenie 15 a viac hodín do týždňa sprevádza zvýšenie o 73 %.

Mimochodom, nový výskum izraelských vedcov pozoroval ešte jednu zaujímavú koreláciu. Hoci médiá zaujali a prezentovali len zistenia týkajúce sa mobilov, pomerne výrazne zníženú koncentráciu spermií vykazovali už mierni či bývalí fajčiari.