25.2.2016 06:00 | MobilMania
Video

Pozrite sa, čo dokáže duálny fotoaparát. Podobný má mať aj nový iPhone

Zdroj: 9to5Mac

Smartfóny s duálnymi fotoaparátmi má už tento rok predstaviť hneď niekoľko výrobcov.

Dva fotoaparáty namiesto jedného dokážu poskytnúť oveľa lepší zoom, krajšie fotografie pri zlom osvetlení či optickú stabilizáciu obrazu. Možnosti inovácie prezentovala spoločnosť Corephotonics portálu Cnet.com.

Základ technológie tvoria dva fotoaparáty, z ktorých jeden má pevné ohnisko s užším zorným poľom a druhý je klasický širokouhlý fotoaparát.

Tri alternatívy

Údaje z oboch sa pomocou počítačového algoritmu spájajú do jedného záberu, čomu Corephotonic hovorí „výpočtový fotoaparát“. Spoločnosť zároveň tvrdí, že daný spôsob umožňuje vytvárať fotografie s lepším rozlíšením a menším šumom pri slabšom svetle.

fotogaléria
Porovnanie kvality bežného digitálneho zoomu Zdroj: cnet.com

Firma má v súčasnosti tri modely pripravené na komerčné použitie. Prvý tvorí jeden 13-megapixelový a jeden 8-megapixelový fotoaparát, druhý dva 13-megapixelové, z ktorých jeden je čiernobiely a pomáha zlepšovať kvalitu pri zlom svetle.

Najvyšší model s označením Hawkeye (jastrabie oko) má taktiež dva 13-mexapixelové fotoaparáty. Tentoraz jeden štandardný a druhý s patentovanou technológiou, ktorá dokáže vytvoriť efekt 5-násobného optického zoomu a optickej stabilizácie obrazu bez použitia pohyblivých častí.

Výpočtové operácie prebiehajú na platforme Qualcommu Snapdragon, no Corephotonic pripravuje i verziu pre procesory Samsungu a Mediateku.

video:

Prvé modely už boli ohlásené

Tvorcovia tvrdia, že doposiaľ sa čakalo, pokým sa potrebná technológia stane dostupnou pre veľkovýrobu. Ten čas už údajne nastal a prvé smartfóny by novinku mohli ponúknuť už v treťom kvartáli tohto roka.

Nasadenie duálnych fotoaparátov už ohlásilo krátko po sebe niekoľko výrobcov. Existuje pritom možnosť, že nejde o technológiu spoločnosti Corephotonics, ale riešenia v réžii samotných výrobcov telefónov. LG predstavilo duálny fotoaparát v modeli G5 a Huawei údajne v pripravovanom P9.

Čítajte aj Pozrite sa, čo dokáže duálny fotoaparát. Podobný má mať aj nový iPhone

Apple chystá vlastný systém

Corephotonics nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa vývojom spomínanej technológie zaoberá. Začiatkom minulého roka Apple odkúpil firmu LinX Computational Imaging. Dôvodom bola údajne práve jej expertíza v oblasti duálnych fotoaparátov, ktoré chce kalifornská firma nasadiť v budúcom iPhone.

Čítajte aj Pozrite sa, čo dokáže duálny fotoaparát. Podobný má mať aj nový iPhone

Známy analytik Ming-Chi Kuo zo spoločnosti KGI Securities, ktorý v minulosti správne predpovedal napríklad 3D Touch displej v iPhone 6s či uvedenie 4K iMacu , pred približne mesiacom uviedol, že novému iPhonu by mala novinka umožniť 2- až 3-násobný optický zoom. Duálny fotoaparát by však mal byť podľa neho výsadou iPhonu 7 Plus a do menšieho iPhonu 7 sa nedostane, cituje portál 9to5Mac.

fotogaléria
Takto by mohol vyzerať iPhone s duálnym Zdroj: 9to5Mac

Pred dvoma mesiacmi spomínaný web informoval aj o technológii, ktorú si Apple nedávno patentoval. Jej súčasťou je práve použitie dvoch samostatných fotoaparátov pre vytvorenie efektu optického zoomu.

Patent popisuje i ďalšie spôsoby využitia dvojice fotoaparátov. Bolo by možné napríklad fotiť počas nahrávania videa. To sa síce dá už od iPhonu 5, no v zníženej kvalite. Jeden fotoaparát by tiež mohol natáčať obyčajné a druhý spomalené video, pričom výsledok by sa mohol pri editovaní rôzne kombinovať.