25.2.2016 09:11 | MobilMania
Komentár

Na extrémne bohatom MWC zatienili telefóny dve silné témy

Zdroj: Ján Trangel

Ján Trangel komentuje Klasické mobilné novinky stoja trošku v úzadí silnejších tém.

Takto silné MWC tu už dlho nebolo. Hneď piati silní svetoví hráči – Samsung, LG, Sony, Xiaomi a TCL (so značkou Alcatel) - ukázali najlepšie vybavené smartfóny, ktoré sa na najbližšie mesiace stanú pilierom ich ponúk. Tiež Huawei sa rozhodol otvoriť nový segment a ukázal atraktívny notebook s neoriginálnym menom MateBook. A v neposlednom rade legendárna Nokia a čerstvo rozdelené HP oznámili návrat do smartfónového biznisu. Skrátka, všetko veľké a dôležité správy z mobilného sveta.

Zvykajme si na virtuálnu realitu

Všetky ale boli zatienené úplne iným trendom: zážitkami vo virtuálnej realite. V mnohých stánkoch boli najrôznejšie headsety schopné sprostredkovať virtuálnu realitu. Výrobcovia sa predháňali v originalite svojich vystúpení, na výstavisku tak bolo možné vidieť ponorku, 4D kino aj simulátor skoku padákom. Ľudí s podivnými okuliarmi na očiach sme skrátka mohli vidieť na každom kroku...

fotogaléria
Samsung pripravil pre návštevníkov 4D kino, Zdroj: Ján Trangel

Najviac ich bolo pred stánkom HTC, ktorý posledný klinec do rakvy mobilných noviniek zatĺkol predstavením headsetu Vive. Vyskúšal som ho, dokonca celkovo trikrát s rôznymi simuláciami. Mnoho kritikov hovorí, že virtuálna realita dopadne ako kedysi 3D. Tento názor ale rozhodne nezdieľam.

Samozrejme, prvotný záujem opadne a nebudeme sa už kvôli tomu tlačiť v radoch. A nebude ani vznikať masová hystéria, skrátka, zvykneme si na ňu. Na rozdiel od 3D v televízoroch však virtuálna realita má praktický význam – a to aj vo svojej „odľahčenej“ mobilnej verzii s telefónom ako zobrazovacím zariadením, aj v plnohodnotnej podobe, akú ukázalo spomenuté HTC.

fotogaléria
Na vyskúšanie si HTC Vive stáli ľudia v dlhých Zdroj: Ján Trangel

Internet vecí vystrelil ako raketa

Druhým a rovnako výrazným trendom MWC 2016 bol internet vecí. Samozrejme, o IoT sa hovorí už roky a je to už celkom nuda, teraz sme ale mohli vidieť aj skutočne funkčné riešenia. Takzvanému inteligentnému mestu bola vyhradená celá veľká časť hlavnej haly, podobné príklady mohli návštevníci vidieť aj v desiatkach menších stánkov. Všetci svorne hovorili o 2020 ako míľniku vo svete mobilného sveta...

Všetko je to pekné a prospešné, každý technologicky zdatnejší jedinec v tom musí vidieť význam. Napriek tomu som po zhliadnutí nespočetných prezentácií na tému „prepojená budúcnosť“ nadobudol pocit, že IoT predbieha svoju dobu. Biznismeni sa tak tešia na svoju korisť, že nepozerajú na svet okolo seba.

fotogaléria
Smart krava má na sebe GPS sledovacie zariadenie Zdroj: Ján Trangel

Technológie tu sú, ale mysle ľudí ešte nie sú pripravené na to, aby boli ochotní akceptovať (a následne využívať) napríklad real-time monitorovací systém stáda kráv, rozprávať sa cez svojho guľovitého robota s mačkou alebo online prepájať pracovníkov mestských služieb.

Skrátka, rozbeh IoT bude podľa mňa pomalší než si mnohí výrobcovia želajú a ešte pár rokov ostane skôr v podobe krásnych powerpointových prezentácií, dokonalých prípadových štúdií s grafmi zobrazujúcimi nárast produktivity a malých modelov, ktoré nadšenci vytvoria na ukážku svojich vízií.