27.2.2016 07:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Microsoft pochoval ideu Android aplikácií pre Windows. Utrpí tým mobilná platforma?

Zdroj: archív

Firma potvrdila to, o čom sa už dlho šepkalo. Nádej na rozšírenie mobilného obsahu Windows Store však naďalej žije.

Majitelia zariadení s Windows 10 Mobile (no ani desktopovej „desiatky“) sa Android aplikácií nedočkajú. Po mesiacoch špekulácii to včera Microsoft oficiálne potvrdil na svojom blogu.

Spoločnosť to uviedla v príspevku k aktuálnemu stavu projektov v rámci Universal Windows Platform (UWP). Bol reakciou na tohtotýždňovú akvizíciu firmy Xamarin, ktorá sa zaoberá vyvíjaním nástrojov pre vývoj aplikácií pre konkurenčné systémy Microsoftu, avšak s využitím jeho jazyka a C# a platformy .NET.

Iniciatíva UWP zahŕňa niekoľko takzvaných mostov, teda nástrojov, ktoré vývojárom ponúkajú čo najjednoduchšiu cestu ako upraviť zdrojový kód aplikácií písaných v rôznych jazykoch, čím im umožnia integráciu do Windows Store.

fotogaléria
zdroj: Microsoft Zdroj: Microsoft

Astoria je „zbytočná“

Microsoft už istý čas ponúka nástroj pre úpravu HTML a JavaScriptových webových aplikácií a čoskoro sa začne širšie testovanie softvéru pre Win32 a .NET aplikácie.

Najmä pre mobilný operačný systém americkej spoločnosti je dôležitý projekt Islandwood, ktorý je zameraný na jazyk Objective-C, a teda aplikácie systému iOS. Ide o jeden zo spôsobov, akým má byť výrazne znížený problém zvaný „app-gap“, teda nedostatok aplikácií vo Windows Store pre smartfóny.

O spôsobe, ako ľahko sa dá iOS softvér prekonvertovať do jeho s Windows kompatibilnej podoby, sme informovali len nedávno . Podobný projekt s názvom Astoria bol však zameraný aj na Android aplikácie.

fotogaléria
Schéma integrácie Android API do jadra NT (zdroj: Zdroj: WMPoweruser.com

Už dlhší čas sa však povrávalo, že Microsoft má s Astoriou problém a projekt zrejme končí, čo sa aktuálne potvrdilo. Spoločnosť konkrétne argumentuje odozvou, podľa ktorej boli dve samostatné premostenia pre mobilné platformy „zbytočné“, sústrediť sa tak bude už len na projekt Islandwood.

O budúcnosti celej UWP iniciatívy a Xamarinu bude firma informovať na konferencii Build, ktorá sa uskutoční na prelome marca a apríla.