27.2.2016 14:01 | Bleskovky MobilMania.sk

V Indii zakázali selfie, dávajú za ne pokuty

Zdroj: LG

Od roku 2014 prišlo o život pri fotení selfie až 49 ľudí. 19 z nich pochádzalo z Indie.

Za vyhotovenie takzvanej „selfie“ fotografie hrozí už v Indii pokuta. Týka sa to konkrétne jej 12-miliónového mesta Bombaj, ktoré zákaz vydalo hneď v rámci niekoľkých zón. Na novinku upozornila agentúra AP prostredníctvom web stránky.

Mesto týmto spôsobom reaguje na niekoľko tragických incidentov vo svete, spôsobené práve vyhotovovaním čo najlepšej selfie. Obmedzenia sa týkajú celkovo 16 miest, z ktorých väčšina sa nachádza v oblasti pobrežia a priehrady. Tu totiž pri fotografovaní zomrelo pádom do vody hneď niekoľko ľudí. Fotenie selfie v označených zónach sa pokutuje čiastkou 1 200 rupií (približne 16 eur).

Podľa štatistík spoločnosti Priceonomics, ktorú odcitovala spomínaná agentúra, zahynulo od roku 2014 pri tejto činnosti až 49 ľudí, pričom 19 z nich pochádzalo z Indie. Tá sa vďaka tomu stáva krajinou s najväčším počtom úmrtí pri fotení selfie.

Čítajte aj V Indii zakázali selfie, dávajú za ne pokuty

Na problém reagovalo aj Rusko

Problém so selfie si rovnako uvedomuje aj Rusko, ktoré počas minulého leta predstavilo kampaň s názvom „Bezpečná selfie”. Informoval o tom napríklad britský denník The Guardian.

Ruské ministerstvo vnútra počas tejto netypickej akcie navyše pripravilo špecializovanú brožúru, kde v podobe ikon vyzýva ľudí na bezpečné fotenie selfies. Zákazové značky zobrazené na obrázku nižšie vykresľujú celkovo 12 situácií, pri ktorých tvorca odporúča nefotiť sa. Súčasťou je napríklad fotografovanie s nebezpečným zvieraťom či selfie pri idúcom vlaku alebo aute.

Zákazové značky umiestnené v brožúre vydanej Zdroj: Ministerstvo vnútra Ruska
Čítajte aj V Indii zakázali selfie, dávajú za ne pokuty

(1 EUR = 0,0133 INR)