2.3.2016 07:00 | MobilMania

LG G5 v redakcii, skúšame prvý modulárny smartfón

Zdroj: Ján Trangel

Pozrite si nový top model od LG na kvalitných fotografiách.

Iba týždeň po svetovej premiére máme v redakcii top smartfón LG G5. Jeho hardvér je finálny, softvér ešte nie – preto teraz neprinášame tradičné prvé dojmy, ale iba rozšírené postrehy. Nebudeme sa opakovať s tým, čo sme písali ešte z MWC. Všetky informácie o novinke nájdete v samostatnom článku alebo si ich môžete pozrieť na našom komentovanom videu.

Farba maskuje nárast rozmerov

V Barcelone bola G5 prezentovaná najmä v striebornej farbe, k nám do redakcie teraz dorazil kúsok v tmavšej, tzv. titánovej farbe. Rozhodne mu to prospieva, vizuálne pôsobí lepšie. Dizajn nového LG je ale stále dosť kontroverzný a polarizujúci – novinka sa úplne oslobodila od všetkého, čo výrobca v minulosti robil a ide si svojou vlastnou cestou. Nie každému sú tieto zmeny pochuti.

fotogaléria
Okraje po stranách displeja sú výrazné, chýbajúce Zdroj: Ján Trangel

Telo je vyrobené z kovu a jeho hmotnosť sa zastavila na pomerne vysokej hodnote 159 gramov. To je viac ako pri starších top modeloch výrobcu.

Taktiež výška aj šírka sa oproti G3 aj G4 zvýšili, displej naopak prišiel o dve desatiny palca. To nie je dobrý obchod a vo finále to znamená, že okraje po stranách displeja, čelo i brada sú zbytočne veľké.

fotogaléria
Na spodnú stranu výrobca umiestnil konektor USB Zdroj: Ján Trangel

Modul bez reštartu nevymeníte

Časť nad displejom, ktorá obsahuje slúchadlo a prednú kameru, je mierne zaoblená. Nie o veľa, rozdiel môže byť možno jeden milimeter, ale vďaka tomu sa telefón ľahšie zasunie napríklad do vrecka nohavíc. Plastová časť pod displejom tiež zaberá pomerne veľa priestoru, v tomto prípade je to ale pochopiteľné.

fotogaléria
Vrch telefónu okupuje tradičný 3,5 mm Jack. Vo Zdroj: Ján Trangel

Ako sa už veľakrát spomínalo, je odnímateľná a umožňuje pripájanie modulov. Drží pevne a ani pri silnejšom tlaku sa nepohybuje. Na novom telefóne teda pôsobí ako jeden pevný kus. Po stlačení tlačidla na boku sa dá odňať. Treba na to trochu hrubej sily, nie je to ale náročné.

fotogaléria
Na pravej strane je dierka pre pamäťovú kartu, Zdroj: Ján Trangel

Po vytiahnutí spodného dielu automaticky vyjde von aj batéria, telefón sa teda vypne. Pokiaľ ste sa chystali na častejšie používanie modulov, musíme vás sklamať: bez reštartu to nepôjde. Dobrou správou je však aspoň samotná možnosť používateľskej výmeny akumulátora, to sa už dnes medzi top modelmi príliš nevidí.

fotogaléria
Spodnú časť vyberiete jedine s batériou. Na Zdroj: Ján Trangel

Tlačidlo so snímačom na zadnej strane

Ťažko povedať, prečo sa výrobca rozhodol premiestniť tlačidlá ovládania hlasitosti zo zadnej strany na ľavý bok, podstatné ale je, že tlačidlo zapnutia tam ostalo. Priamo v ňom je integrovaný snímač odtlačkov prsta, pre bezpečné odomknutie zariadenia tak stačí jedno stlačenie tlačidla.

fotogaléria
Tlačidlo zapnutia má v sebe snímač odtlačkov Zdroj: Ján Trangel

Zaujímavý je aj displej. Je síce menší, výrobca sa ale stále drží vysokého rozlíšenia 1 440 × 2 560 bodov. Je vyrobený IPS technológiou. Nezvyčajným prvkom pri tomto type displeja je kombinácia so službou Always on, teda schopnosťou zobrazovať napríklad hodiny aj na vypnutom displeji.

fotogaléria
Dve šošovky fotoaparátu mierne vystupujú Zdroj: Ján Trangel

Nemal by meškať

LG má ambíciu priniesť svoj top model na náš trh najneskôr začiatkom apríla. To je síce dva týždne po jeho úhlavnom nepriateľovi, Samsungu Galaxy S7 , stále je to ale lepšie ako niekoľkomesačné meškanie minulý rok s modelom G4. Cena nového LG G5 ani jeho zásuvných modulov zatiaľ nie je známa, zverejnená by ale mala byť v najbližších dňoch.

Všetky fotografie LG G5 nájdete v galérii >>>

V článku bol po publikácii spresnený dátum príchodu modelu na Slovensko.