4.3.2016 00:00 | MobilMania

iPhone s úplne novým displejom vraj príde skôr

Zdroj: reuters

Apple sa údajne z pohľadu nasadenia novej technológie displejov poponáhľa.

Nasledujúce generácie smartfónu iPhone od Apple by popri iných novinkách mali priniesť aj celkom nové displeje. Respektíve nasadia namiesto súčasných LCD panelov riešenia na báze technológie OLED.

Podľa najnovších správ sa firma Apple ohľadne prechodu na nové OLED panely takpovediac poponáhľa. Údajne budú súčasťou nových iPhonov už v budúcom kalendárnom roku.

2017 namiesto 2019

Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Najnovšia správa, na ktorú upozornili stránky Phonearena.com či GSMArena.com , sa pritom odvoláva na japonský list Nikkei, ktorý má mať informácie z dobre informovaných zdrojov. Ak by sa uvedená informácia (samozrejme, nepotvrdená zo strany firmy Apple) ukázala ako pravdivá, išlo by o výrazný posun v harmonograme nasadenia OLED displejov. Doteraz sa totiž ako najpravdepodobnejší termín prechodu z LCD na OLED technológiu u iPhonov spomínal horizont roka 2018 (ako najskorší), respektíve častejšie až rok 2019.

Firma Apple mala v tomto smere intenzívne komunikovať s kórejskými spoločnosťami Samsung a LG, ktoré by mali spomínané OLED panely dodávať. Mala si zisťovať, či by boli schopné dodať značné množstvo takýchto OLED displejov pre iPhony práve v roku 2017. Keďže odbyt iPhonov sa počíta v rádoch desiatok miliónov kusov každý kvartál, znamenalo by to nemalý nápor na výrobné kapacity dodávateľov.

Kontrakt však bude zároveň pre dodávateľov aj veľmi lukratívny. Aktuálne šumy z prostredia priemyslu spomínajú čiastku kontraktu až niekedy na úrovni 12 miliárd dolárov.

Čítajte aj iPhone s úplne novým displejom vraj príde skôr

Už predtým sa pritom spomínalo, že potenciálni dodávatelia OLED panelov pre Apple rozširujú alebo minimálne plánujú rozšíriť svoje súčasné výrobné kapacity.

Firma Apple mala zároveň otvoriť pred pár mesiacmi pomerne tajné výskumné a vývojové centrum na Taiwane, ktoré sa má zaoberať práve oblasťami technológií displejov a ich zdokonaľovania.

Čítajte aj iPhone s úplne novým displejom vraj príde skôr

Keďže tento rok sa očakáva predstavenie celkom nového iPhonu 7, budúci rok by sa mohli objaviť prvé iPhony s OLED displejmi v podobe zariadení „iPhone 7s“. Ak by sa dodržal súčasný kľúč označovania produktov, ktoré firma Apple zaviedla.

Čítajte aj iPhone s úplne novým displejom vraj príde skôr

Zatraktívnia ponuku

Nasadenie OLED displejov namiesto konvenčných LCD panelov by malo priniesť hneď niekoľko výhod. Či už pôjde o pestrejšie farby, „čiernejšiu čiernu“ alebo lepšiu energetickú efektivitu – čiže lepšiu výdrž na jedno nabitie. Nie je žiadnym tajomstvom, že práve displej je na smartfóne najväčším „žrútom“ batérie.

OLED panely by v konečnom dôsledku mohli ešte viac zatraktívniť ponuku iPhonov na trhu aj voči konkurencii. Napríklad vlajkové lode Galaxy od Samsungu sa už pekných pár rokov môžu pýšiť nasadenými AMOLED, respektíve Super AMOLED displejmi a táto technológia displejov preniká aj do ponuky iných výrobcov.

Čítajte aj iPhone s úplne novým displejom vraj príde skôr