7.3.2016 14:45 | Bleskovky MobilMania.sk
Doplnené

Pozor na podvodné SMS. Vyzývajú volať, ťahajú peniaze

Zdroj: Shutterstock.com

Po vytočení čísla automat človeka zaradí do poradia čakateľov. Minúta stojí aj desiatky eur.

Ukážka podvodnej SMS správy (zdroj: Eset) Zdroj: Eset

Slováci čelia podvodnej SMS kampani lokalizovanej do slovenčiny. Správy obsahujú stručný text „zavolajte mi“ s telefónnym číslom. Pochádzajú z exotického ostrova Ascension, ktorý má predvoľbu +247.

Nevolajte. Číslo je predražené

„Ak používateľ na telefónne číslo zavolá, je jeho hovor presmerovaný na spoplatnenú linku a posunutý na čakačku. Volajúci tak každú minútu prichádza o niekoľko eur,“ informovala antivírusová spoločnosť Eset.

Operátori škodlivú činnosť vedia zablokovať, pokiaľ o nej vedia. MobilMania.sk zistila, že informáciu dostali od spomínanej firmy ako prví.

Všetci slovenskí mobilní operátori číslo z príkladu, na ktorý upozornil Eset, zablokovali . Zistili to testy MobilManie a potvrdzujú vyjadrenia operátorov. Viacerí z nich blokujú celú predvoľbu volaní.

Ako je to v prípade mnohých operátorov cez pevné vedenia, nevedno.

Či existujú aj ďalšie potenciálne čísla s vysokou tarifikáciou, ktoré sa takto šíria Slovákom cez SMS, aktuálne zisťujeme. Pri posielaní podobných podvodov v zahraničí ich bolo viacero.

O2 podľa hovorkyne Martiny Jamrichovej daný smer blokuje dlhodobo. Na podvodné číslo a ani ďalšie s predvoľbou +247 (00247) sa tak nedovoláte.

4ka číslo nahlásené Esetom blokuje od dnešného dňa. „Neevidujeme žiadny prípad, že by naši zákazníci dostali túto podozrivú SMS a následne telefónne číslo vytočili,“ uviedla firma.

Telekom číslo zakázal tiež, zákazníkom sa prehrá hláška, že neexistuje. Volania naň neregistruje. „Vo všeobecnosti odporúčame zákazníkom nikdy nevolať na žiadne neznáme telefónne čísla, predovšetkým nie na tie, ktoré začínajú zahraničnou predvoľbou,“ uviedol hovorca pre korporátne záležitosti Martin Vidan.

Číslo z príkladu SMS blokuje podľa testov MobilManie aj Orange. Doplnené 9. 3.: Orange nastavil blokovanie správ aj volaní pre čísla začínajúce na +247 a +248, resp. 00247 a 00248. „Je dôležité opäť pripomenúť a nabádať ľudí, aby nereagovali na takéto výzvy z neznámych a podozrivých čísel,“ dodala hovorkyňa Alexandra Piskunová.

Ako to funguje

Po vytočení čísla najskôr hlas v telefóne povie niekoľko slov v nezrozumiteľnom jazyku. Následne človek iba počuje, že čaká, žiadna hudba nehrá.

Cieľom kriminálnikov je zarábať peniaze. Poplatok sa začíta účtovať v okamihu, keď dôjde k prepojeniu alebo presmerovaniu na uvedené číslo, čo si mnohí ani neuvedomia.

V praxi scenár pripomína audiotextové linky. O sumu od zákazníkov sa delia telekomunikační operátori s tým z inej krajiny a/alebo s majiteľom telefónneho čísla.