8.3.2016 07:00 | MobilMania
Video

Samsung Galaxy S7 Edge v redakcii, testujeme očakávanú novinku

Zdroj: Ján Trangel

Pozrite si najnovší top model od Samsungu na sérii fotografií.

Samsung Galaxy S7 Edge konečne dorazil do redakcie. Novú generáciu smartfónu výrobca predstavil pred dvoma týždňami na MWC v Barcelone. S novinkou sme už strávili pár chvíľ a v tomto článku prinášame naše prvé dojmy. Základné informácie si môžete prečítať vo veľkom samostatnom článku alebo pozrieť na našom komentovanom videu.

Iba dve verzie

Minulý rok Samsung experimentoval a svojmu top modelu zobral pamäťovú kartu. Namiesto toho priniesol na trh dovedna deväť verzií najlepšie vybaveného smartfónu. V ponuke mal menší model s rovným displejom (test S6 ), menší model s obojstranne zakriveným displejom (test S6 Edge ) a neskôr aj väčší tabletofón s obojstranne zakriveným displejom (test S6 Edge Plus ). Každý z nich bol pritom dostupný v troch pamäťových verziách – s 32 GB, 64 GB a 128 GB vnútorného priestoru pre dáta.

fotogaléria
Obojstranné zakrivenie je späť. A tentokrát Zdroj: Ján Trangel

Keď sa k tomu pripočíta ešte celý rad farebných verzií, to už bolo priveľa aj na Samsung. Pre rok 2016 sa však výrobca rozhodol všetko zásadným spôsobom zjednodušiť. V prvom rade vrátil do svojho top modelu pamäťovú kartu a dostupný je už iba v dvoch pamäťových verziách – na Slovensku sa pritom bude predávať iba jediná, s 32 GB vnútorného priestoru.

fotogaléria
MicroSD pamäťová karta zdieľa jeden „otvor“ Zdroj: Ján Trangel

Rovnako Samsung škrtol zakrivenú verziu menšieho modelu. Vo finále tak pre náš trh ostali iba dva smartfóny: Samsung Galaxy S7 s rovným, 5,1-palcovým displejom a potom Samsung Galaxy S7 Edge s obojstranne zakriveným, 5,5-palcovým displejom. My sme si na prvý test vybrali väčší Edge.

fotogaléria
Samsung zachoval hardvérové tlačidlo Zdroj: Ján Trangel

Načo je dobrý zakrivený displej?

Držanie telefónu s obojstranne zakriveným displejom je veľmi špecifické. Používatelia, ktorí prechádzajú z klasických „flatových“ smartfónov, s ním sprvoti mávajú problém. Najmä pokiaľ predtým mali nejaké hrubšie zariadenie, sú zvyknutí, že ho treba držať v celej dlani a pevne stískať z oboch strán, aby nevypadol. Teraz s tým budú bojovať najmä tí, čo prechádzajú zo Samsungu Galaxy S5.

fotogaléria
Zakrivený Samsung sa v rukách drží trošičku inak Zdroj: Ján Trangel

Pri zakrivenom telefóne sa však treba okrajov dotýkať iba jemne, za tenký kovový rám. Lebo nechcené dotyky dlaňami na displeji môžu komplikovať používanie.

Používatelia S6 Edge však s prechodom na väčší S7 Edge nebudú mať problém. Naopak, ocenia jednu zásadnú výhodu – na rozdiel od iných 5,5-palcových telefónov sa veľká S7 dobre zmestí do vrecka nohavíc. Zakrivený displej umožňuje prirodzené uloženie bez vytŕčajúcich ostrých častí. Dobrou správou je aj výraznejšie zapustenie foťáku, ktorý už teraz tak výrazne nevytŕča.

fotogaléria
Šošovka fotoaparátu na zadnej strane vystupuje Zdroj: Ján Trangel

Mastnotu zmyje voda

Dobré body si Samsung zaslúži aj za zachovanie tradičného hardvérového tlačidla pod displejom a dvojice dotykových senzorov. Rovnako ostala aj možnosť rýchleho spustenia foťáku dvojitým stlačením stredového tlačidla.

Najväčšou zmenou pri S7 Edge je zvýšená odolnosť voči vode. Výrobca ju dosiahol vďaka povrchu z nanočastíc, pri konštrukcii preto nemusel robiť žiadne zásadné kompromisy. S7 Edge má otvorené konektory, žiadne krytky nepoužíva. Aj tlačidlá na stranách sú vypracované rovnako precízne ako pri S6 – dobre sa stláčajú, vystupujú iba mierne a majú dobrú odozvu.

fotogaléria
Tlačidlo zapnutia sa tradične nachádza na pravej Zdroj: Ján Trangel

A voda sa veru pri používaní zíde, lebo povrch je neuveriteľne náchylný na zachytávanie odtlačkov prstov. Už po pár okamihoch je celý „zaťapkaný“ a umastený. Platí to najmä pre sklenenú zadnú stranu.

Čítajte aj Samsung Galaxy S7 Edge v redakcii, testujeme očakávanú novinku

V predaji ešte tento týždeň

Obe verzie Samsungu Galaxy S7 sa dostanú na náš trh ešte tento týždeň. Tí, čo si ho predobjednali u autorizovaných partnerov, ho dostanú už v stredu. Vo voľnom predaji (aj v tradičných ponukách operátorov) sa potom objaví v piatok 11. marca. My už novinku intenzívne testujeme a čo najskôr vám prinesieme komplexný test. Sledujte MobilMania.sk a nezmeškáte nič dôležité.

video: