9.3.2016 07:02 | MobilMania
Video

Načo je dobrý zakrivený displej? Opäť hľadáme odpoveď

Zdroj: Ján Trangel

Vylepšené prostredie má potenciál zmeniť spôsob používania telefónu.

Minulý rok Samsung priniesol do svojich top modelov obojstranne zakrivený displej ( pozrite si test Samsungu Galaxy S6 Edge ). Riešenie to bolo veľmi efektné a dobre sa naň viazala reklama, praktický význam však príliš nemalo. Podrobne sme sa jeho využitiu venovali v článku v apríli minulého roka . Po niekoľkých mesiacoch prišla aktualizácia, ktorá pridala napríklad možnosť rýchleho prístupu k aplikáciám, stále to však nebolo ono.

Teraz prichádza na trh Samsung Galaxy S7 Edge, ktorý celú myšlienku zakrivenia displeja posúva výrazne vpred. Prostredie bolo prepracované a umožňuje vysokú mieru používateľského prispôsobenia. Dokonca do takej miery, že má potenciál výrazne zmeniť spôsob používania telefónu. Na novinky sme sa detailne pozreli.

video:

Základom sú widgety

Základný princíp fungovania je rovnaký. Na okraji displeja sa nachádza lišta, ktorú je možné pohybom akoby vytiahnuť spoza zakrivenia. Používateľ si môže vybrať stranu, na ktorej sa lišta zobrazí, jej veľkosť, pozíciu aj mieru priehľadnosti.

Po jej vytiahnutí sa zjaví jedna z ponúk, nazývajme ich widgetmi. Používateľ má nad nimi kontrolu, položky sa dajú meniť, prehadzovať ich poradie, mazať aj sťahovať nové.

fotogaléria
Pridáte odkazy na aplikácie a priamo z widgetu Zdroj: Ján Trangel

Prvý widget sa volá Moje aplikácie a nejde o nič iné, než o rozšírenú ponuku s odkazmi k aplikáciám. V trošku menšej podobe ju poznáme už zo staršieho modelu Note Edge , kde však bola radená vertikálne a listovalo sa v nej. Teraz je možné v dvoch radoch vedľa seba zobraziť až 10 aplikácií. Táto ponuka vlastne iba nahrádza klasické ikony na ploche a dupľuje často neprehľadné hlavné menu.

Čítajte aj Načo je dobrý zakrivený displej? Opäť hľadáme odpoveď

Priamo ku konkrétnej činnosti

Oveľa zaujímavejší widget nesie meno Moje úlohy. Do tejto ponuky sa dá vybrať rovnako desať skratiek, ktoré ale vedú ku konkrétnym činnostiam. Napríklad jedným kliknutím sa aktivuje písanie SMS či mailu, snímanie selfie, spustí sa časovač alebo vytvoríte novú položku v kalendári.

Užitočný widget, ktorý vám umožní priamo aktivovať niektoré funkcie v rámci aplikácií

Takéto riešenie môže byť veľmi užitočné, najmä pokiaľ často opakujete tie isté činnosti. V súčasnosti je dostupných dovedna 28 priamych skratiek. Bohužiaľ, zatiaľ je takto možné pridať jedine možnosti zo zoznamu predvolených a vyberať spomedzi aplikácií od Samsungu. Ponuka je tak zásadne obmedzená.

Ostáva nám iba dúfať, že Samsung otvorí túto ponuku aj pre ďalších vývojárov a tí sa postupne zapoja aj so svojimi riešeniami. Vieme si predstaviť, že by skratka viedla napríklad k spusteniu konkrétneho playlistu v Spotify, umožnila začať písať nový post na Facebook alebo jedným kliknutím mohla naštartovať navigáciu vo svojej obľúbenej aplikácii na vopred definované miesto, povedzme domov.

Chýba tiež prepojenie s prehliadačom Chrome, ktorého záložky by sa takto dali zobrazovať. Celkovo, pre záložky pripravil Samsung samostatný panel. Avšak problém je, že spolupracuje jedine s druhým prítomným prehliadačom nazvaným jednoducho Internet.

fotogaléria
Systému sa príliš nedarí pri „doťahovaní“ ikoniek Zdroj: Ján Trangel

Ponuka sa mení podľa vašej polohy

Ďalšou z dostupných kariet sú Moji ľudia. Oproti aktualizovanej verzii bočného panela z S6 Edge sa výraznejšie nezmenila, stále umožňuje pridanie piatich, farebne odlíšených kontaktov s fotkami. Po kliknutí na daný kontakt sa objaví možnosť priameho telefonátu, odoslania SMS alebo e-mailu.

Zaujímavú, aj keď ťažšie zrozumiteľnú inováciu nájdeme na widgete nazvanom Moje miesta. Tu si môžete definovať tri miesta – doma, v práci a vonku. Vždy si pri nich zaznamenáte polohu a telefón následne ponúka výber rýchlych volieb podľa toho, kde sa nachádzate. 

Keď ste vonku, viete si napríklad rýchlo nájsť aktuálnu polohu na mapách Google či body záujmu v okolí. A doma napríklad nastaviť časovač. Widget vie zároveň monitorovať váš pohyb, polohu môžete zdieľať s priateľmi. V závislosti od zaužívaných schém vie aj navrhovať užitočné informácie, napríklad zobrazí dopravné správy na ceste domov z práce. Celý modul sa v prípade potreby dá aj deaktivovať. Pokiaľ vám teda takýto zásah do súkromia nie je po vôli, viete ho úplne zakázať.

Prepínanie rýchleho prístupu k aplikáciám v závislosti od polohy. Systém tiež vie napríklad ponúknuť dopravné informácie na ceste domov z práce alebo zobraziť nadchádzajúce udalosti z kalendára

Pravítko a kompas? Prečo nie...

Okrem toho ešte výrobca pripravil špecifické widgety prinášajúce správy zo sekcií News, Finance a Sports od spoločnosti Yahoo!. Sú dostupné iba v angličtine a v našich končinách sa pravdepodobne nebudú tešiť veľkej popularite.

Medzi zásuvnými modulmi „vytiahnuteľnými“ spoza okraja možno nájsť aj počasie a zaujímavú položku súhrnne nazvanú Rýchle nástroje. Jej súčasťou je elektronický kompas, ktorý funguje prekvapivo presne. Okrem toho tam je ešte rýchly prístup k zapnutiu LED diódy na prisvietenie a na obrazovke sa môže zobraziť aj pravítko s dĺžkou 11 cm. Ďalej vo forme widgetu Samsung pripravil aj prehľad nadchádzajúcich udalostí z kalendára.

fotogaléria
Našinec asi nezvykne využívať kompas, ale keby Zdroj: Ján Trangel

Ďalšie zásuvné moduly si je možné stiahnuť. Ponuka ale veľká nie je – dostupné sú trendy z Twitteru a správy CNN. Tiež panel informujúci o spotrebovaných dátach prenesených v mobilnej sieti a využitej pamäti RAM. A nakoniec ešte špeciálny panel pre fanúšikov League of Legends.

Na bočnom displeji je možné zobrazovať aj správy, výsledky zápasov obľúbených tímov či aktuálne využívanú kapacitu operačnej pamäte

Niečo ostalo

Niektoré funkcie ostali z pôvodného S6 Edge zachované a neprešli výraznejšími zmenami. Napríklad informačný pás (oficiálne označovaný ako Panel) zobrazujúci vybrané informácie na vypnutom displeji. Vyvoláte ho pošúchaním okraja a vie ukázať neprijaté hovory či neprečítané SMS a maily, novinky z Yahoo! News a Sports a počet prejdených krokov v daný deň.

Nezmenilo sa ani fungovanie bočného osvetlenia. Keď telefón položíte displejom nadol a volá vám jeden z piatich vybraných kontaktov, bočná strana displeja začne svietiť jeho farbou.

Zakrivenie má skutočne zmysel

Samsung výrazne zapracoval na funkciách v Edge verzii top modelu. Niektoré vylepšenia sú kozmetické, iné skutočne praktické. Vo svojej podstate môže takýto bočný panel zásadne zmeniť spôsob používania telefónu s Androidom. Prístup k niektorým funkciám je vskutku jednoduchší.

fotogaléria
Keď si zvyknete, že v samostatnej ponuke máte Zdroj: Ján Trangel

Pokiaľ sa nad týmto všetkým ale zamyslíme podrobnejšie, zistíme, že tieto novinky nemajú vôbec nič spoločné so zakrivením displeja. Bočný panel s widgetmi by mohol presne tak isto fungovať aj na telefóne s rovným displejom. To isté možno povedať o informáciách pri vypnutom displeji. Rozdiel je iba v efekte, ktorý vyvoláva „vytiahnutie spoza okraja“. To je zároveň dôvod, prečo si tieto softvérové vylepšenia Samsung šetrí iba pre model Edge a pre flatovú verziu nebudú dostupné.

Paradoxne, najväčšia výhoda zakrivenia nespočíva v pridaných funkciách, ale vo svojej samotnej podstate. Pri telefóne tejto veľkosti to zásadne zlepšuje pocit z používania, telefón jednoducho nepôsobí taký veľký ako skutočne je.

Aktuálne spolu so Samsungom Galaxy S7 testujeme aj LG G5 , čo je plus-mínus rovnaká váhová aj veľkostná kategória. A rozdiel pri nosení vo vrecku nohavíc je výrazný. Zakrivený displej lepšie kopíruje telo, telefón nevytvára vo vrecku ostré hrany a nohavice zbytočne nenaťahuje. A zanedbať netreba ani dizajnový efekt – pri S7 Edge už Samsung rozhodne nikto nemôže obviňovať z kopírovania dizajnových nápadov a zakrivenie aj vyše roka po prvom uvedení stále púta pozornosť.

video: