10.3.2016 07:01 | MobilMania

Platenie mobilom ponúkajú len 2 banky. Prídu ďalšie?

Zdroj: Shutterstock.com

Platenie mobilom v obchodoch zatiaľ nie je u nás veľmi rozšírené. MobilMania zisťovala, či sa to zmení.

fotogaléria
obr tatrabanka zadajte pin Zdroj: Zive.sk

Aj napriek tomu, že patríme medzi krajiny, v ktorých sa využívajú bezkontaktné platby veľmi často, mobilné bezkontaktné platby zatiaľ u nás nie sú veľmi rozšírené. Zdá sa pritom, že sa to v najbližšom čase nezmení.

Platby priamo mobilom ponúka iba Tatra banka a VÚB. Prvá banka sa spojila s operátormi a využila staršie riešenie, kde je nutná aj špeciálna SIM. Nie je pritom pravdepodobné, že túto technológiu využijú ďalšie banky, kvôli technickej náročnosti a nutnosti spolupráce s operátormi.

VÚB stavila na nové riešenie cez HCE. Podporujú ju všetky zariadenia s Androidom od verzie 4.4 a nie je potrebná spolupráca s operátormi.

Pri HCE platbách je zabezpečujúca časť uložená v cloude – vo vzdialenom virtuálnom úložisku. Slovensko bola druhá krajina po Španielsku, kde Visa Europe takéto platby ponúkla.

Banky: Zatiaľ nie

Platby cez HCE zatiaľ neplánuje ponúknuť Slovenská sporiteľňa, Zuno, OTP Banka, UniCredit Bank ani Prima Banka.

Fio banka oblasť bezkontaktného platenia sleduje a HCE do budúcnosti nevylučuje.

ČSOB hovorí, že sa k novým službám vyjadrí až pri ich spúšťaní.

Tatra banka uviedla, že platby cez HCE sleduje, či ich ale reálne ponúkne, nespresnila.

Poštová banka plánuje zaviesť mobilnú platformu, v rámci ktorej uvažuje nad HCE. „Tento projekt je však v začiatočnej fáze, a preto je aktuálne predčasné hovoriť o detailoch,” uviedla zástupkyňa banky.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

mBank tvrdí, že HCE platby sú pre spoločnosť atraktívne. Zatiaľ vraj ale nepadlo rozhodnutie, ktoré riešenie využije. Aktuálne testuje NFC nálepky, ktoré majú byť predstavené v najbližších mesiacoch.

Sberbank sa k možným novým službám aktuálne nevyjadruje. V decembri oznámila, že ju kupuje Penta.

Stanovisko Raiffeisen sa nám nepodarilo získať.

VÚB: Platby mobilom využívajú tisícky ľudí

Ako prvá banka spustila HCE platby VÚB. Banka tvrdí, že ju používa až 60 percent zákazníkov s aktivovanou službou. Marcela Králová z oddelenia platobných kariet VÚB uviedla, že službu už využíva niekoľko tisíc klientov.

Kralová zároveň uviedla, že banka pracuje na technických vylepšeniach. „Ide o úpravu nastavení, ktoré sú nevyhnutné pre pridávanie nových funkcionalít.

Následne plánujeme postupne zaviesť viaceré novinky,“ uviedla. Čo prinesie, chce povedať až pri spúšťaní.

Čítajte aj Platenie mobilom ponúkajú len 2 banky. Prídu ďalšie?