14.3.2016 02:00 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Prezident Obama nepriamo komentuje spor Apple a FBI

Zdroj: TASR

Podľa hlavy USA je riešením hľadanie rovnováhy medzi súkromím a bezpečnosťou.

Americký prezident Barack Obama sa v piatok na festivale South by Southwest krátko venoval nezhodám medzi Applom a FBI. Priamo však neobhajoval ani jednu zo strán. Na vyjadrenie upozornil web BGR.

Podľa Obamu je nesprávne bezhlavo chrániť súkromie na úkor bezpečnosti a naopak. Namiesto toho odporúča nájsť rovnováhu medzi oboma záujmami. Príkladom majú byť letiskové kontroly, ktoré sprísneli po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

Problémom je, že po vyhovení FBI by sa vláda mohla dostať do hociktorého iPhonu na svete. Na druhej strane, pri plnom zabezpečení a šifrovaní smartfónov by bolo touto cestou nemožné odhaliť a usvedčiť napríklad distribútora detskej pornografie alebo teroristu. Prezident situáciu prirovnal ku kontu v švajčiarskej banke, ktoré sa vtesná do vrecka.

Čítajte aj Prezident Obama nepriamo komentuje spor Apple a FBI

Záver je podľa Baracka Obamu taký, že k sporu sa nedá zaujať „absolutistický postoj“. Úplné a nepreniknuteľné šifrovanie smartfónov totiž nepovažuje za prostriedok k docieleniu dlhodobej rovnováhy.

Záznam z diskusie je dostupný aj na videoportáli YouTube. Predmetnú otázku sa moderátor opýtal približne v čase 1:16:00.