14.3.2016 17:13 | Bleskovky MobilMania.sk

Kauza šifrovania údajov pokračuje. Problémy má tentoraz WhatsApp

Zdroj: Shutterstock.com

Ministerstvo nariadilo WhatsAppu dešifrovanie konverzácie. Ten to opakovane odmietol.

WhatsApp Zdroj: Shutterstock.com

Vyostrená diskusia v USA, týkajúca sa šifrovania údajov a práva používateľov na súkromie, je dobre známa vďaka medializovanému konfliktu medzi FBI a Apple. Americké ministerstvo spravodlivosti však v súčasnosti prešetruje komunikačnú službu WhatsApp, ktorá tiež používa šifrovanie správ. Informuje o tom The New York Times.

V jednom z prebiehajúcich vyšetrovaní federálny sudca nariadil odpočúvanie telefónu. Problém však nastal pri spomínanej službe, ktorá patrí spoločnosti Facebook. WhatsApp totiž šifruje konverzácie na úrovni používateľov.

Podrobnosti prípadu nie sú známe, pretože podliehajú tajomstvu. Jeho predmetom však údajne nie je teroristický čin. Ministerstvo a rovnako aj Whatsapp odmietli situáciu komentovať.

To však nebol prvý problém, ktorý mal komunikátor pre šifrovanie správ. Vo februári bol napríklad viceprezident Facebooku zatknutý v Brazílii . Dôvodom bolo opakované neuposlúchnutie príkazov sudcu na dešifrovanie konverzácie. V oficiálnom stanovisku spoločnosť reagovala, že WhatsApp nemôže poskytnúť informácie, ku ktorým sám nemá prístup.

Ministerstvo teraz zvažuje, ako sa vo vyšetrovaní prípadu posunúť ďalej. Podľa jednej z neziskových organizácii, ktorá poskytuje právnu pomoc, by teraz súdy mali rozhodnúť, či je dešifrovanie údajov v oboch prípadoch otázkou vyššieho záujmu.

Zaujímavosťou je fakt, že vláda Spojených štátov sa podieľala na vývoji šifrovania aplikácie WhatsApp. Dôvodom bola snaha o zlepšenie podmienok používateľov v krajinách, kde vlády potláčajú ľudské práva.

Čítajte aj Kauza šifrovania údajov pokračuje. Problémy má tentoraz WhatsApp