16.3.2016 05:00 | MobilMania

Test LG K4: Slušný telefón za 120 eur

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Skromné parametre ešte nemusia znamenať nepoužiteľný telefón. LG K4 je príjemným low-endom.

Vyrobiť smartfón, ktorý je prešpikovaný najmodernejšími technológiami, dnes zvláda každá väčšia značka. Na opačnom konci spektra je situácia horšia.

Cenovo dostupné a pritom naozaj použiteľné zariadenia by sme vedeli spočítať veľmi rýchlo. Vyladiť systém pri použití lacnejších súčiastok totiž nie je vôbec ľahké. LG to zvládlo s modelom K4 dobre, i keď výrazné šetrenie sa dotklo tej najviditeľnejšej časti.

Čítajte aj Test LG K4: Slušný telefón za 120 eur

Plast, ktorý drží

Novinka sa nesnaží tváriť, že stojí trojnásobok, veľmi jej to ale neuberá na atraktivite. Sympatický telefón dobre padne do ruky, je príjemne tvarovaný a hmotnosť 120 gramov patrí k tým nižším. Pevnosť konštrukcie nijak neutrpela ani napriek tomu, že je zadný kryt odnímateľný a vyrobený z tvrdého plastu. Uvidíme, ako sa s tým popasuje postupom času.

fotogaléria
Mobil je plastový, ale pevnosť konštrukcie tým Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zaujímavým spestrením dizajnu je imitácia prešívania na zadnej strane, ale aj strieborne ladené lemovanie prednej strany. LG tentokrát nepresúva zámok displeja a ovládač hlasitosti dozadu, siaha po klasickom rozložení. Hlasitosť teda regulujeme ovládačom na ľavom boku, displej uzamykáme tlačidlom vpravo. Oba prvky sú vhodne umiestnené a ľahko sa nahmatávajú.

Zadný kryt neposkytne žiadnu viditeľnú oporu pre nechty pri jeho odstraňovaní, jediným rozumným riešením je zaprieť sa v oblasti microUSB konektora v spodnej časti. Aj keď ale stojí za pohľadom do útrob kus námahy, nesťažujeme sa. Dnes už túto možnosť ponúka iba malé percento smartfónov.

Lacnejší plast je cítiť, nič iné sme ale v tejto cene nečakali

Ľahko máme prístup nielen k microSIM karte, ale aj k pamäťovej karte formátu microSD (do veľkosti 32 GB) a batérii. Kapacita 1 940 mAh sa zdá byť na dnešné pomery malá, treba však počítať s energeticky menej náročným displejom i hardvérovou výbavou.

fotogaléria
Prístup k batérii dnes neponúkne každý telefón Zdroj: Ľubomír Vnuk

Najväčší kompromis: displej

Práve displej zrejme najviac zaváži pri rozhodovaní sa pre alebo proti novému LG K4. Uhlopriečka 4,5 palca je zvolená veľmi rozumne, ani použitie technológie IPS LCD neznie zle. Horšie je to s rozlíšením 480 × 854 bodov (218 ppi) a tiež farebným podaním. Týmito parametrami vyhovie mobil iba naozaj nenáročným používateľom.

Hrubý raster či strácanie farieb pri nakláňaní nie je už totiž ani medzi low-endami bežnou vecou, konkurencia dokáže za rovnakú cenu ponúknuť kvalitnejšie panely. LG to pritom s displejmi vie. Horší dojem ešte umocňuje krycie sklíčko, ktoré zachytáva odtlačky jedna radosť.

V LG K4 nájdeme Android vo verzii 5.1.1

Zatiaľ čo v prípade displeja hovoria čísla jasne, hardvér vie byť zradný. Novinka ponúka štvorjadro Cortex-A53 s taktom 1 GHz, k tomu sa pridáva čipset Mediatek MT6735M a 1 GB pamäte RAM. Nič moc, v systéme Android 5.1.1 ale nenájdeme žiadne šialené vymoženosti a tak sa výrobcovi podarilo jeho chod celkom dobre odladiť.

Úprimne, čakali sme otravne pomalé reakcie, padanie aplikácií i ďalšie známe neduhy lacných smartfónov. Mobil ale počas testovania bežal spoľahlivo, zaváhanie sa dostavilo až po nainštalovaní niekoľkých aplikácií a pri rýchlejších prstoch. Isteže, na graficky náročné hry stvorený nie je, ale svoj účel lacného spoločníka plní výborne. Ak si dokáže udržať takúto tvár aspoň pol roka bez vážnejších kiksov, tak budeme úplne spokojní.

LTE musí byť

Ponuka je v porovnaní s drahšími modelmi výrazne okresaná, to je však len a len dobre. LG K4 dokonca poskytne aj zjednodušený režim domovskej obrazovky, čo pomôže začiatočníkom alebo starším majiteľom. V tejto cenovej skupine sa s nimi akosi počíta.

Zjednodušený režim pomôže začiatočníkom či seniorom - Pri prehliadaní webu poteší podpora LTE

Zložité gestá ovládania výrobca vypustil, ostalo iba dvojité poklepanie po displeji za účelom odomknutia. Ani aplikácií nie je prehnane veľa, okrem toho najnutnejšieho tu nájdeme iba dve appky od výrobcu a užitočný bonus v podobe FM rádia.

Appiek nie je veľa, napriek tomu sa našlo miesto pre FM rádio

Začiatočníkom môže pri prvom kontakte robiť menší problém fakt, že internetový prehliadač je zakopaný v zložke Google. Smartfón sa totiž spolieha na známy Chrome. V súvislosti s ním treba vyzdvihnúť prítomnosť LTE, za 120 eur by sme to za samozrejmosť nepovažovali.

Na momentky poslúži

Od drobnej šošovky na zadnej strane netreba čakať zázraky. Fotky sníma v maximálnom rozlíšení 5 Mpx, nechýba LED blesk ani automatické zaostrovanie. Možností nastavenia je veľmi málo, čo je škoda. Hodili by sa aspoň farebné filtre, ktoré by jednak zabavili a jednak by čiastočne zakryli nedostatky zhotovených diel. Fotkám totiž chýbajú detaily, sýtejšie farby a robia im problémy prepaly i horšie svetelné podmienky. Skrátka, zodpovedajú cene.

fotogaléria
Kvalita snímok zodpovedá cenovej kategórii Zdroj: Ľubomír Vnuk

Novinka vie zhotoviť aj video, a to do rozlíšenia HD (1 280 × 720 bodov) pri frekvencii 30 snímok za sekundu. Selfie kamera s rozlíšením 2 Mpx takisto kvalitou neoslní.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Aj pri občasnom využití multimediálnych funkcií sa LG K4 udržalo v pohotovosti dva dni bez nabitia. To nie je zlý výsledok. Ak mobil kupujete rodičom či starým rodičom, ktorí o jeho inteligentné funkcie veľmi nebudú javiť záujem, bez nabíjačky zrejme vydržia aj tri či štyri dni.

fotogaléria
LG K4: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Ako low-end nesklame

LG K4 je za 120 eur dobrá kúpa, najmä vzhľadom k tomu, že ide o úplnú novinku. Časom určite zrazí cenu pod stovku a to je za smartfón so schopne vyladeným systémom a podporou LTE primeraná suma. Zmieriť sa treba predovšetkým so slabším displejom a s menej kvalitnými fotkami.

Jeho lovným revírom zaiste budú ponuky mobilných operátorov, Telekom by ho mal zaradiť ešte tento týždeň.

Na voľnom trhu to bude mať ťažšie. Ak odhliadneme od čínskej konkurencie, lepšiu voľbu budeme hľadať ťažko. Priaznivcom Androidu sa oplatí zvážiť model G4c z rovnakej dielne či Sony Xperiu E4 , konkurenčný Windows Phone zas vstupuje do hry s Lumiou 550 od Microsoftu .

Názov zariadenia LG K4
Rozmery 131,9 × 66,7 × 8,9 mm
Hmotnosť 120 g
Uhlopriečka displeja 4,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 480 × 854 bodov (218 ppi)
Čipset Mediatek MT6735M
Procesor 4-jadrový Cortex-A53; 1,0 GHz
Grafické jadro Mali-T720MP2
Operačná pamäť RAM 1 GB
Priestor pre dáta 8 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM/2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 5 Mpx
Sekundárny fotoaparát 2 Mpx
Operačný systém Android 5.1.1 Lollipop
Orientačná cena s DPH 120 eur