16.3.2016 07:00 | MobilMania

V teste sietí vyhral Telekom. Ako dopadli ostatní?

Zdroj: Shutterstock.com

Magentový operátor opäť zvíťazil v teste mobilných sietí na Slovensku. Získal najviac bodov.

Spoločnosť Slovak Telekom oznámila, že rovnako ako minulý rok, získala ocenenie za najlepšiu sieť u nás. Minulý rok vyhral pri dátach Orange. Test realizovala P3 Communications – v rôznych lokalitách po celom Slovensku.

fotogaléria
Test prebiehal vo viacerých lokalitách na celom Zdroj: redakcia

Počas 11. až 26. januára tohto roka organizácia testovala 2G, 3G a 4G siete slovenských operátorov.  Telekom spolu získal 874 bodov.

Ostatných operátorov organizácia priamo nemenuje, v teste označení len ako operátori 2 – 4. Orange potvrdil, že je operátorom 2 a získal 826 bodov. Trojkou je podľa našich informácií O2 a má 709 bodov.

4ka získala 499 bodov. Tá je ale nováčikom na trhu a sieť mohla začať budovať od januára 2014, kedy získala povolenie.

Kompletné výsledky zverejnila P3 Communications na svojom webe (PDF ).

Telekom na konferencii prezentoval výsledky testu

Rozdiely sú aj pri hlasových hovoroch

Meralo sa vo veľkých mestách, v malých mestách aj na cestách medzi nimi. Pri hlase organizácia testovala kvalitu, dobu zostavenia hovoru či fakt, že sa vôbec podarilo zavolať si.

Jednotkou je Telekom s 335 bodmi, ale dopadol podobne ako Orange – rozdielom je len 20 bodov. O2 má podľa meraní zaostávať zhruba o štvrtinu.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Zďaleka najhoršie skóre vyšlo 4ke, získala 80 bodov. Nováčik má ale vlastnú sieť zatiaľ iba pre približne polovicu populácie. Nevedno, či sa pri teste využívalo aj pokrytie partnerskej siete (2G Telekomu), ktorú má pre lokality, kde nemá vlastnú sieť, ale podľa dosiahnutého skóre to nie je pravdepodobné – merala sa zrejme len vlastná sieť. 4ka výsledky nekomentovala.

Za zlým výsledkom stojí podľa testu nižšia miera zostavenia hovorov. Pri kategórii „menšie mestá a cesty medzi nimi“ 4ka nezrealizovala viac ako pätinu z nich, kým konkurencia „zahodila“ len približne 3 až 8 percent. Vo väčších mestách je situácia podobná – konkurenti „nezostavili“ 2 – 3 % hovorov, 4ka až 15 percent.

Test hlasových služieb – graf uvádza percentuálne hodnotenie, ktoré získali operátori v teste:

Dáta: Prvé miesto sa zmenilo

60 percent z celkového hodnotenia môžu operátori získať za dátovú sieť. Maximom je 600 bodov. Telekom získal 539 bodov.

O 28 bodov menej získal druhý Orange. Minulý rok získal prvé miesto za dáta práve oranžový operátor. Rozdiel bol však iba tri body.

fotogaléria
Aké hodnotenie získali operátori za jednotlivé Zdroj: redakcia

Test ukázal, že Telekom má mierne lepšiu dátovú sieť vo veľkých mestách, s rozdielom dve percentá oproti Orangeu. Ale najmä v malých mestách a aj na cestách, kde vyšli rozdiely 6, resp. 9 percent.

Výsledky hodnotenia dátových sietí P3 Communications na grafe:

Čiastkovým výsledkom testov sa MobilMania.sk bude venovať neskôr, sledujte nás.

Orange výsledky víta, 4ka sa vyjadrovať nechce

Na výsledky testu reagoval Orange. Tvrdí, že na Slovensku máme kvalitné mobilné siete s mnohokrát lepšími parametrami ako v západoeurópskych krajinách.

„Súťaž v kvalite medzi dvomi najväčšími mobilnými sieťami je preto na Slovensku veľmi tesná. spoločnosti Slovak Telekom samozrejme k dosiahnutým výsledkom gratulujeme,“ uviedol hovorca pre korporátne záležitosti Orangeu Peter Tóth.

Hovorca 4ky Tomáš Stupavský tvrdí, že sa firma nechce vyjadrovať k výsledkom, keďže nepozná dôveryhodnosť výsledkov ani metodiku, podľa ktorej boli dáta použité.

Čítajte aj V teste sietí vyhral Telekom. Ako dopadli ostatní?