17.3.2016 00:10 | Bleskovky MobilMania.sk

Telekom pokryl 4G sieťou desiatky obcí a lyžiarske strediská (+lokality)

Zdroj: Shutterstock.com

Operátor sa pri rozširovaní výrazne zameral na obce. Pridal aj jedno menšie mesto.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Za posledné týždne pribudla LTE sieť Telekomu v desiatkach nových lokalít. Operátor sa už zameriava najmä na obce, keďže mu chýba pokryť už iba niekoľko miest.

4G pokrytie pribudlo v sedemtisícovom meste na juhu Slovenska – v Želiezovciach . Sieť štvrtej generácie od Telekomu už chýba iba v štyroch mestách.

Z rýchlych dát sa môžu tešiť návštevníci lyžiarskych stredísk Martinské HoleSkalnaté Pleso .

S najväčšou LTE sieťou

K 1. marcu bola 4G sieť od Telekomu dostupná pre 75,5-percent ľudí. Na väčšine územia ponúka operátor teoretickú rýchlosť 73/23 Mbit/s (sťahovanie/odosielanie dát), v Bratislave a Košiciach do 150/50 Mbit/s. V Nitre ponúka rýchlosti do 225 Mbit/s a v bratislavskej Petržalke až 300 Mbit/s.

Na konci minulého roka Orange uvádzal dostupnosť 4G pre približne 65 percent populácie. Vo väčšine má teoretickú rýchlosť 73/23 Mbit/s. V štrnástich mestách je ale limitom až 150 Mbit/s, v časti jedenástich miest až do 225 Mbit/s.

Tretiu najväčšiu sieť má podľa vlastných slov 4ka , ktorá pokrýva viac ako polovicu populácie. Rýchlosť v praxi má byť do 50 Mbit/s, upload 10 až 20 Mbit/s podľa lokality. Maximom technológie je 73/23 Mbit/s.

LTE v najmenej lokalitách má O2 . Na konci roka 2015 bolo iba pre 25 percent obyvateľov. Reálna rýchlosť je vraj na úrovni 25/15 Mbit/s, teoretické maximum 73/23 Mbit/s.

Všetky údaje o pokrytí obyvateľov pochádzajú priamo od mobilných operátorov. Uvádzame najnovšie známe hodnoty - niektorí operátori ich zverejňujú len raz za dlhší čas.

Čítajte aj Telekom pokryl 4G sieťou desiatky obcí a lyžiarske strediská (+lokality)