17.3.2016 15:09 | Bleskovky MobilMania.sk

4ka mení plány s LTE. Namiesto nových území chce viac dokrývať (+nové lokality)

Zdroj: 4ka

Operátor chcel do konca roka pokryť 80 percent populácie. Teraz hovorí, že radšej vylepšuje pokrytie v existujúcich lokalitách.

ikona stvorka Zdroj: Ján Trangel

Štvrtý mobilný poskytovateľ pri svojom štarte sľuboval, že do konca tohto roka pokryje 80 percent populácie. Plány prehodnotil a zameria sa na lokality, kde už pokrytie má.

„Trochu sme zmenili stratégiu. Viac sa sústredíme na dokrývanie existujúcich lokalít. Preto 80 percent pokrytia obyvateľov asi nedosiahneme, ale bude to výrazne nad 60 percent,“ uviedol pre portál MobilMania.sk riaditeľ DanubiaTelu, ktorá 4ku vlastní, Miroslav Strečanský.

Aktuálne pokrytie je na úrovni približne 50 percent populácie. Na konci roka má byť oproti pôvodnému zámeru nižšie približne o 10 percent. „Predpokladáme, že výsledné číslo zrejme prevýši 70 percent,“ dodal Strečanský.

Dokryli päť miest

Operátor dnes oznámil, že rozšíril svoju LTE sieť do obcí Lednické Rovne a Šenkvice . Plne dokryl mestá Nitra, Rožňava, Senica, Skalica a Veľký Krtíš .

V rámci svojej LTE siete poskytuje dátové služby – 1 GB dát stoji vo vlastnej sieti jedno euro. Objednať si môžete aj 5-eurový dátový program so 100 GB dát. Ten pôvodne predával priamo Swan pod svojou značkou – teraz už patrí pod značku 4ka. Službu je možné využívať do konca tohto roka.

Ako je na tom konkurencia?

4ka pokrýva viac ako polovicu populácie . Rýchlosť sťahovania dát v praxi má byť do 50 Mbit/s, upload 10 až 20 Mbit/s podľa lokality. Maximom technológie je 73/23 Mbit/s.

Najväčšiu sieť má Telekom. 4G sieť od tohto operátora bola pre 75,5-percent ľudí. Na väčšine územia ponúka operátor teoretickú rýchlosť 73/23 Mbit/s (sťahovanie/odosielanie dát), v Bratislave a Košiciach do 150/50 Mbit/s. V Nitre ponúka rýchlosti do 225 Mbit/s a v bratislavskej Petržalke až 300 Mbit/s.

Na konci minulého roka Orange uvádzal dostupnosť 4G pre približne 65 percent populácie. Vo väčšine má teoretickú rýchlosť 73/23 Mbit/s. V štrnástich mestách je ale limitom až 150 Mbit/s, v časti jedenástich miest až do 225 Mbit/s.

LTE v najmenej lokalitách má O2 . Na konci roka 2015 bolo iba pre 25 percent obyvateľov. Reálna rýchlosť je vraj na úrovni 25/15 Mbit/s, teoretické maximum 73/23 Mbit/s.

Všetky údaje o pokrytí obyvateľov pochádzajú priamo od mobilných operátorov. Uvádzame najnovšie známe hodnoty – niektorí operátori ich zverejňujú len raz za dlhší čas.