22.3.2016 00:30 | MobilMania
Video

Apple predstavil nový iPhone. Zaujme výkonom i cenou

Zdroj: archív

Nový model si ponecháva starý dizajn, výrazne však narástol výkon a zlepšil sa fotoaparát.

Ponuku smartfónov kalifornskej firmy dopĺňa úplne nový 4-palcový model nazvaný iPhone SE. Množstvo zákazníkov bolo podľa Applu sklamaných, keď spoločnosť v roku 2015 predstavila 4,7-palcový iPhone 6 a 5,5-palcový iPhone 6 Plus, no žiadny 4-palcový model.

fotogaléria
Nový iPhone vyzerá ako iPhone 5s. V ponuke bude Zdroj: Apple

Podľa Applu mnoho ľudí dlho požadovalo nový menší iPhone a vypovedali o tom i predaje. Len v roku 2015 Apple predal viac ako 30 miliónov 4-palcových iPhonov. Nové modely totiž vraj boli pre niektorých až príliš veľké.

video:

Čítajte aj Apple predstavil nový iPhone. Zaujme výkonom i cenou

Plnohodnotný výkon

Dizajn iPhonu SE sa vizuálne veľmi nelíši od iPhonu 5s, pribudla však ružová farba. Pre majiteľov je k dispozícii senzor odtlačkov prstov Touch ID a Apple Pay, telefón však podľa všetkého nedisponuje technológiou 3D Touch.

fotogaléria
Výkon iPhonu SE sa rovná iPhonu 6s a 6s Plus Zdroj: Apple

Apple podľa očakávaní vybavil iPhone SE procesorom A9 – rovnakým, aký poháňa aktuálne modely iPhone 6s a 6s Plus. Nový iPhone má teda v porovnaní s iPhonom 5s dvakrát väčší výpočtový a trikrát väčší grafický výkon. Oproti predchodcovi sa zlepšila i výdrž na batériu.

Čítajte aj Apple predstavil nový iPhone. Zaujme výkonom i cenou

12-megapixelový fotoaparát

Nový iPhone dostal 12-megapixelový fotoaparát s podporou 4K videa, spomalených záberov a živých fotografií známych z najnovších iPhonov. Ide s najväčšou pravdepodobnosťou o veľmi podobný, alebo rovnaký fotoaparát, aký sa nachádza v iPhone 6s.

fotogaléria
Parametre iPhonu SE v skratke Zdroj: Apple

Najlacnejší iPhone

Apple sa pochválil, že iPhone SE je najlacnejším novým modelom iPhonu, aký doposiaľ spoločnosť predávala. V hotovosti bude stáť 399 dolárov v prípade 16 GB a 499 dolárov v prípade 64 GB modelu. Tieto ceny sú ale uvedené bez DPH, ktorá sa v USA tradične pripočítava v závislosti od federálneho štátu.

V Európe sú ceny s daňou výrazne vyššie, konkrétne 489 eur za menší variant a 589 eur za iPhone SE s väčšou vnútornou pamäťou.

Čítajte aj Apple predstavil nový iPhone. Zaujme výkonom i cenou

Objednávky začnú 24 marca a iPhone SE by mal byť dostupný už o týždeň neskôr. Spočiatku bude k dispozícii v 12 štátoch, no do konca mája by ho chcela kalifornská firma ponúkať v 110 krajinách sveta.

fotogaléria
Aktuálna ponuka iPhonov a ceny paušálov v USA Zdroj: Apple

V ponuke zostávajú popri iPhone 6s a 6s Plus aj staršie modely iPhone 6 a 6 Plus. Naopak iPhone 5s z nej vypadáva, iPhone SE tak zostáva jediným aktuálne predávaným 4-palcovým modelom.

Najbližšieho pol roka sa ponuka smartfónov kalifornskej firmy veľmi pravdepodobne meniť nebude. Na jeseň však Apple takmer určite predstaví očakávaný iPhone 7 a 7 Plus. Je pravdepodobné, že iPhone 6 a 6 Plus tak z ponuky zmiznú a ich miesto nahradia modely s „eskom“ v mene.