22.3.2016 09:31 | Bleskovky MobilMania.sk

FBI vraj získala prístup k iPhonu útočníka. Apple chce vedieť detaily

Zdroj: Shutterstock

Apple a FBI sa ohľadne zašifrovaného iPhonu „poťahujú“ už dlhšiu dobu.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) s pomocou tretej strany údajne našiel spôsob, akým odblokovať šifrovaný a číselným kódom zabezpečený iPhone 5c.

Spomínaný telefón patril Syedovi Farookovi, útočníkovi zo San Bernardina. FBI kvôli tomu dokonca požiadal o odročenie ďalšieho súdneho konania, ktoré boli naplánované na začiatok týždňa. Získaný čas chce FBI využiť na overenie „novej metódy“.

Síce možno ide zatiaľ len o špekuláciu, ale je veľmi pravdepodobné, že FBI je veľmi blízko poslednému zadaniu kódu, ktorý by (v prípade nesprávneho čísla) nenávratne vymazal dáta uložené v telefóne. Situácia preto vyžaduje najvyššiu opatrnosť.

Apple chce teraz vedieť, kto je tou treťou stranou a ako sa mieni dostať do šifrovaného iPhonu. FBI odmieta poskytnúť akékoľvek informácie.

Čítajte aj FBI vraj získala prístup k iPhonu útočníka. Apple chce vedieť detaily

Zákopová vojna?

Komentári okamžite prišli s myšlienkou, že FBI v skutočnosti len blafuje. Pre Apple je kľúčové zachovať si tvár pred verejnosťou a uistiť ju, že sa FBI nedostane do jej prístrojov chránených šifrovaním. Pokiaľ však FBI presvedčí verejnosť, že má prístup k chráneným dátam, pre Apple to bude znamenať obrovský problém. Napríklad ten, že prístroje „prístupné“ americkej vláde sú nepredajné v Číne, čo pre Apple predstavuje asi pätinu jej trhu.

Prečo by sa úrad FBI o niečo takéto snažil? Možno kalkuluje, že by tento druh nátlaku donútil Apple k rokovaniu.

Čítajte aj FBI vraj získala prístup k iPhonu útočníka. Apple chce vedieť detaily