27.3.2016 07:00 | MobilMania

Test Sony Xperia M5: Prekvapivo dobrá

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Sony opäť balí zvýšenú odolnosť do príťažlivého kabátu. Jeden moderný trend ale obchádza.

Zatiaľ čo Samsung sa vo veľkom štýle vracia k smartfónom so zvýšenou odolnosťou voči vode, Sony na túto vymoženosť myslí dlhodobo.

Práve značka s japonskými koreňmi pred rokmi naštartovala tento sympatický trend. Telefóny síce už predtým odolávali vode a prachu, inžinieri v Sony to ale vedeli bezchybne ukryť v štýlovom vzhľade. Xperia M5 pokračuje v rodinnej tradícii a taktiež ponúkne certifikáciu IP68.

Čítajte aj Test Sony Xperia M5: Prekvapivo dobrá

Poriadne okraje

Novinka sa drží tradície nielen v odolnosti, ale aj v dizajne. Dnes už nie je taký ohromujúci ako pred dvomi rokmi, lesklá tehlička ale stále vyzerá veľmi dobre. Trend zoštíhľovania okrajov ju obišiel na míle, čo prezrádza najmä testovaný biely variant. Zlatá a čierna verzia to dokážu sčasti ukryť aspoň pri vypnutom displeji.

fotogaléria
Výrazné okraje dnes nie sú veľmi v móde, priestor Zdroj: Ľubomír Vnuk

Z hľadiska vzhľadu je to vec vkusu, po stránke ergonómie ale môžeme túto vlastnosť mobilu právom vyčítať. Tonu priestoru pod displejom totiž mohol výrobca využiť napríklad na zasadenie senzorových klávesov. Takto úplne zbytočne uberajú z uhlopriečky displeja.

Medzi klávesmi na boku nájdeme aj spúšť foťáku, to je dnes rarita

Xperia M5 má hrúbku iba 7,6 mm. Spolu s lesklým sklom, rozumnou hmotnosťou 143 gramov a príjemne zaobleným kovovým lemovaním to vytvára dojem pomerne drahého zariadenia. A to je dobré, vyššiu cenovku si treba obhájiť.

fotogaléria
Zadná strana je lesklá, biely variant ale dobre Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kovové časti ukrývajú nielen zámok displeja a ovládač hlasitosti, ale aj spúšť fotoaparátu s dvomi polohami. To je veru zriedkavý jav. Ľavá hrana poskytla miesto pre SIM kartu formátu nano a tiež microSD kartu. V predaji je dokonca aj Dual SIM variant.

fotogaléria
Výmena SIMky aj pamäťovej karty je jednoduchá, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Žiadne preteky vo výdrži

fotogaléria
Displej si poradí s rukavicami a ponúkne aj zopár Zdroj: Ľubomír Vnuk

Unibody konštrukcia bráni vo vymieňaní batérie bez servisného zásahu. Kapacita 2 600 mAh už bola dávno a mnohokrát prekonaná, je preto jasné, že M5 nebude priekopníkom vo výdrži.

Počítajte s nabíjaním každý druhý večer, ak sa pri používaní uskromníte. U nás to bol skôr každodenný rituál.

Časť kapacity ukrojí kvalitný 5-palcový IPS displej s FullHD rozlíšením. Ponúka výborné farby, široké pozorovacie uhly a veľké problémy nemá ani so slnečným svetlom či zasekávaním prstov.

V ponuke nájdeme aj zopár bonusových funkcií. Mobil umožní prispôsobiť vyváženie bielej, automaticky vylepší farebné podanie pri prezeraní multimediálneho obsahu a tiež sleduje naše oči, aby zbytočne nezhasínal napríklad pri čítaní dlhšieho textu.

Bonusov viac než dosť

Hardvérovú časť má novinka zvládnutú prekvapivo dobre, minimálne na papieri. Procesor Cortex-A53 s taktom 2 GHz v kombinácii s čipsetom Helio X10 a 3 GB pamäte RAM sľubuje bezproblémový chod Androidu 5.1.

Nadstavbu od Sony už dobre poznáme

Sony dlhé roky používa vlastnú nadstavbu, ktorá sa po grafickej stránke na čistý systém veľmi neponáša. To by nevadilo, no z funkčného hľadiska si niektoré prídavky výrobca mohol odpustiť.

Napríklad aplikáciu What’s New, ktorá zobrazí novinky vo svete aplikácií, či Xperia Lounge, ktorej účel sme pre používateľa na Slovensku vlastne ani úplne neodhalili...

Ponuka je preplnená, nie každá appka je užitočná

Trojica appiek, spolupracujúcich s platformou PlayStation, je ešte pre istú skupinu ľudí užitočným doplnkom. Smartfón je ale aj o možnosti takéto appky kedykoľvek doinštalovať, zvyšná väčšina majiteľov sa bez nich zaobíde. Chcelo by to nasledovať politiku iných výrobcov a ponuku preriediť.

RSS čítačka sa zíde, web prehliadame cez Chrome. LTE je samozrejmosť, tentokrát vo verzii Cat4

fotogaléria
Pozor na zahrievanie, sálajúce teplo nie je veľmi Zdroj: Ľubomír Vnuk

Chod systému je inak plynulý, ani na stabilitu sa nemôžeme sťažovať. Nepríjemne nás prekvapilo iba zahrievanie, pri používaní fotoaparátu či kamery dokonca sám telefón varuje, že sa môže aplikácia kedykoľvek zavrieť.

Do tohto štádia sa nám síce nepodarilo dostať ani po 10 minútach natáčania videa v najvyššom rozlíšení, zlému prvému dojmu to ale nezabránilo.

S foťákmi to vie

Škoda, Sony totiž inak robí kvalitné fotoaparáty ako po softvérovej, tak aj po hardvérovej stránke. Nie darmo sa senzormi z tejto dielne chvália aj konkurenčné značky. Xperia M5 siahla po 21Mpx snímači so svetelnosťou f/2.2, ktorý je naviac schopný zhotoviť aj video v 4K rozlíšení.

Výsledky sú naozaj solídne, ak hľadáte kvalitný fotomobil, novinku určite zaraďte do užšieho výberu.

Predná aj zadná šošovka sú rovnako výrazné

S doplnkovými funkciami fotoaparátu sa dá celkom dobre a dlho pohrať. Potešia 3D efekty, vyhladzovanie tváre, rôzne filtre či možnosť zhotovenia časozberného videa. Manuálny režim neponúkne všetky možnosti, ktoré sme už videli u konkurencie, ale to bude prekážať asi málokomu. Podstatnejší je dobre zvládnutý automatický režim, ktorý sa vie prispôsobiť okolitým podmienkam.

fotogaléria
Foťák ponúkne veľké množstvo funkcii. Zabaví Zdroj: Ľubomír Vnuk

Smartfón to myslí vážne aj so selfie fotkami, rozmerná šošovka na prednej strane zhotoví 13Mpx snímky vo veľmi slušnej kvalite. Popri svetelnosti f/2.0 sa môže chváliť tiež schopnosťou natočiť FullHD sekvencie. Rozumný krok, selfies už dávno nie sú iba výsadou puberťákov.

fotogaléria
Sony Xperia M5: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Právom si pýta viac

Sony Xperia M5 je nenápadná sivá myška, od ktorej sme nečakali veľa. Solídna výbava, kvalitné materiály a veľmi dobrý foťák boli preto príjemným prekvapením. Cenu okolo 400 eur si mobil hravo obháji, aj keď nepatrí do vrcholnej línie výrobcu. Ak vás dizajn oslovil, nedostatky ako zahrievanie či nezvyčajne veľké okraje displeja mu ľahko odpustíte.

Ten, pre koho je kľúčová zvýšená odolnosť voči prachu a vode nevyhnutnosťou, si alternatívy bude hľadať iba veľmi ťažko a pravdepodobne skončí pri smartfóne od Sony. Ideálne pri vydarenom modeli Z5 Compact . Ak si na vlhkosť či nečistoty dokážete dať dobrý pozor, určite sa obzrite za minuloročným Samsungom Galaxy S6 či novším HTC One A9, ktoré už sa v tejto cene začínajú pohybovať.

Mimochodom, pokiaľ vám prekážajú veľké okraje displeja, počkajte pár mesiacov na novinky z radu X. Informácie o nich nájdete v našom komentovanom videu.

Názov zariadenia Sony Xperia M5
Rozmery 145 × 72 × 7.6 mm
Hmotnosť 143 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 080 × 1 920 bodov (441 ppi)
Čipset Mediatek MT6795 Helio X10
Procesor 8-jadrový Cortex-A53; 2,0 GHz
Grafické jadro PowerVR G6200
Operačná pamäť RAM 3 GB
Priestor pre dáta 16 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM/2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 21 Mpx
Sekundárny fotoaparát 13 Mpx
Operačný systém Android 5.1 Lollipop
Orientačná cena s DPH 400 eur