29.3.2016 02:00 | MobilMania
Komentár

Microsoft nedodržal sľub a mobilný Windows dostal ranu z milosti

Zdroj: redakcia

Martin Hodás komentuje Microsoft odrezal polovicu Windows Phone telefónov od „desiatky“. Ako to ovplyvní jeho budúcnosť?

Zatiaľ čo sa na mobilnom trhu nehovorí o ničom inom, ako o 4-palcovom iPhone SE , množstvo fanúšikov mobilných Windows sa ešte teraz spamätáva z minulotýždňových horko-sladkých správ.

Microsoft reagoval na odchod máp Here vydaním dlho očakávaného Windows 10 Mobile pre staršie telefóny. Radosť fanúšikov však prišla predčasne. Mnohí totiž zistili, že sľubovaného systému sa už vôbec nedočkajú. A nebolo ich málo.

fotogaléria
Nový systém sme súčasne testovali na všetkých Zdroj: redakcia

To, čo pri štarte Insider programu vo februári 2015 začalo ako rozprávka a veľký potenciál do budúcnosti platformy, sa tak môže premeniť na nočnú moru. Všetko závisí od toho, ako sa k udalostiam postaví väčšina terajších používateľov.

Začalo to sľubom

Microsoft od začiatku otvorene avizoval – už v roku 2014 – že „desiatku“ dostane každé zariadenie s poslednou verziou Windows Phone. Išlo aj o telefóny, ktoré sú dnes na trhu už niekoľko rokov. A hoci sa pred pár mesiacmi na oficiálnom webe objavil zoznam len hŕstky podporovaných smartfónov, výrobca naďalej tvrdil, že ďalšie pribudnú neskôr.

Čakali sme dve, možno spolu až tri vlny, počas ktorých mali byť aktualizované mnohé telefóny. Prvá prišla 17. marca , bola však poslednou. Microsoft nielenže nesplnil svoj sľub, dokonca nemal ani toľko slušnosti, aby svoje zlyhanie v oficiálnom oznámení priznal. K odhaleniu viedli až desiatky či stovky otázok nedočkavých fanúšikov na sociálnych sieťach.

Microsoft Windows 10 sľuboval už v roku 2014, mesiace pred vydaním prvého náhľadu:

@Kalars07 We plan to upgrade all Windows Phone 8 devices to Windows 10 in the future :) — Lumia (@Lumia) 13. novembra 2014

Uhly pohľadu

Microsoft vysvetľuje, že za krokom stojí nedostatočný výkon starších zariadení či horšia odozva používateľov, ktorí na týchto telefónoch systém testovali. Toto je samozrejme absolútny nezmysel, lebo o výkone daných zariadení a nárokoch svojej platformy musel Microsoft vedieť už dlhší čas. Tu zároveň do budúcna plynie ponaučenie pre používateľov  – Feedback App, nástroj pre zasielanie odozvy testerov, nie je v Insideri len na okrasu...

Áno, žiadny výrobca nepredáva smartfóny s tým, že ich bude majiteľ vlastniť tri, štyri či viac rokov. Tak dnešný trh nefunguje. Z tohto pohľadu je tak odrezanie 49,6 % všetkých Windows Phone zariadení logickým krokom. To si však mal Microsoft uvedomiť niekedy pred dvomi rokmi, keď ľudí aj týmto spôsobom klamlivo nabádal na ich kúpu.

Boli to iba sľuby. Činy vidno nebolo, Microsoft nestíhal. A nakoniec systém pre mnoho starších telefónov nepríde vôbec. Čiastočne je to pochopiteľné. Už na začiatku bol plán označovaný ako „veľmi ambiciózny“ a keby mal byť uvedený do praxe, vyžadoval by si vskutku fantastickú optimalizáciu nového systému.

fotogaléria
Aktualizáciu dostane 50 % trhu. Bolo by to Zdroj: AdDuplex

Oveľa vážnejšie je však komunikačné pochybenie, ktorým mohla odvrátiť priazeň aj tých najzarytejších členov komunity. Že to nepôjde určite, firma nezistila včera ani predvčerom. S farbou mala vyjsť von oveľa skôr. Áno, viacerí by boli stále nahnevaní, chápavejšie povahy by však vysvetlenie prijali. Avšak nechať všetkých čakať do posledného dňa a „tajomstvo“ vyzradiť len tak medzi rečou na Twitteri, to jednoducho nie je fér.

A čo aplikácie?

V poslednom období to pritom nie je jediná zlá správa od Microsoftu. Situáciu mobilného Windows ešte podčiarkuje čerstvý odchod máp Here ako bývalej ikony celej platformy. O samotnú navigáciu sa používatelia báť nemusia, Microsoft sľúbil vylepšenia vlastnej aplikácie, ktorú už testujú Insideri a rovnako stavia na mapových podkladoch Here.

Problém však spočíva v otázke, dokedy Microsoft dokáže zastupovať prácu vývojárov tretích strán?

Aplikácia YouTube, Facebooku či po novom už aj hlavných mapových služieb dnes totiž majú jedného spoločného menovateľa – Microsoft Corporation v kolónke „Publisher“.